Saturday, December 9, 2023
HemCycling"When That's Up You're F**king Done": Lance Armstrong avslöjade en gång varför...

“When That’s Up You’re F**king Done”: Lance Armstrong avslöjade en gång varför cykelturen inte kunde jämföras med Fifa World Cup och Super Bowl

Lance Armstrong var en av de mest konkurrenskraftiga roadracingcyklisterna någonsin. Från simning till triathlon till cykling, den före detta professionella cyklisten har gedigen kunskap om en karriär inom idrotten. Dessutom ger hans analytiska öga perspektiv till angelägna frågor inom cykelområdet. I en intervju 2013 framförde han ett övertygande argument om varför cykellopp inte kan jämföras med sportevenemang som Super Bowl och FIFA World Cup.

Känd för sin specificitet och klarhet när det gäller att göra en poäng, påpekade Armstrong den sorgliga verkligheten för ryttare och nackdelar i affärsmodellen i jämförelse med konglomeratliknande sporter, fotboll och tennis.

Lance Armstrong skyllde på affärsmodellen

Det är onekligen att Tour de France inte är lika stort som FIFA eller Super Bowl. Enligt Armstrong är den största skillnaden “spelarförbundet, ett idrottsförbund.” Han påpekade i en intervju 2013, “Vi har ingen röst, ingen enhet.” Men han klargjorde, “Det finns killar överallt.”

För att lägga till mer detaljer till sin poäng sa han att de stora ligasporterna och deras ägare inte lät det hända. “Vi har levt i vilda västern”, tillade han. På tal om ryttarna sa han att de inte hade några rättigheter. “ASO fortsätter att tjäna miljoner, teamen äger ingenting.”

Med hans ord, om det är något ryttarna äger, “…är dess nuvarande kontrakt, och när det är slut är du jävligt klar.” De kanske har ett par bussar och en lastbil. “Det finns inget eget kapital och värde,” sa han. Och beskrev det som en “jävla affärsmodell”.

Armstrong öppnade upp för sitt engagemang i dopning samma år

Mästarcyklisten började sin idrottskarriär i ung ålder. Armstrong var en simmare tills han stötte på triathlon. Han rankades först i triathlon 1987-88 och vann flera mästerskap därefter. Armstrong började professionell cykling 1993. Medan han rasade i sin idrottskarriär fick han diagnosen cancer.

Efter återhämtningen kom han tillbaka för att vinna sju titlar i rad från 1999 till 2005. Hans vinst 1999 ifrågasattes av dopinganklagelser. Han nekade dem dock i flera år. Under 2012 bevisade undersökningar gjorda av USADA hans inblandning i dopning, vilket fråntog honom alla titlar han vunnit. Året därpå erkände han offentligt detsamma. Och det satte ett livstidsförbud för honom från alla sporter enligt antidopningskoden.

Håller du med om Lances ord om att ryttarna inte har tillräckligt med enighet sinsemellan? Dela dina tankar i kommentarsfältet nedan.

RELATED ARTICLES

Mest populär