Monday, February 26, 2024
HemDaytona 500Vilken förare och team har vunnit flest Daytona 500-lopp?

Vilken förare och team har vunnit flest Daytona 500-lopp?

Daytona 500 är ett speciellt race för NASCAR-förare. Det anses vara “Super Bowl” av NASCAR, och det säger något om loppet. Varje racerbilsförare hoppas kunna vinna på det prestigefyllda evenemanget som kickstartar säsongen i cupserien varje år. En mycket handfull av dem har dock lyckats erövra den högsta topp som finns att nå i sportens historia.

Vinnarna av Daytona 500 är etsade in i NASCARs historieböcker. Under åren har många av teamen och förarna satt sin prägel på tältevenemanget. Sådana som Richard Petty, Dale Earnhardt Jr, Jeff Gordon, Bill Elliot och Denny Hamlin har alla vunnit “The Great American”-loppet flera gånger. Medan förarna och teamet på egen hand har samlat flera vinster, vilken förare och lagpar har flest vinster i detta ikoniska lopp?

Vem är tvåa efter kungen och teamet på Daytona 500?

Regerande i toppen av dessa ställningar har vi ‘The King’ Richard Petty som leder laddningen med 4 Daytona 500 vinster. Dessa vinster kom under hans alldeles egna lagfana, Petty Enterprises. Det var rygg mot rygg vinster för honom 1973 och 1974. Som sedan följdes upp av ytterligare två vinster 1979 och 1981.

Den näst bästa till Richard Petty är vår egen skurk från NASCAR, Denny Hamlin. JGR:s nr 11 har 3 Daytona 500-vinster till sitt namn. 2016 var det första året då Hamlin tog den här ikoniska vinsten och följde snart upp den med raka vinster under säsongerna 2019 och 2020 i cupserierna. Trots denna enorma prestation är han den enda föraren på listan som inte har vunnit cupserien.

I likhet med Hamlins rekord har Jeff Gordon också 3 Daytona 500-vinster med Hendrick Motorsports. När han körde Chevy nr 24, tog Gordon hem den berömda vinsten för sitt lag under åren 1997, 1999 och 2005. Jeff Gordon har också totalt 4 Cup Series-mästerskap i sitt namn. Gör honom till en av de mest dekorerade NASCAR-förarna genom tiderna.

Som avslutning på den här listan har vi flera förare som vann Daytona 500 två gånger vardera med sina lag. Vi har Cale Yarboroughs 2 Daytona 500-vinster med Ranier Lundy Racing; därefter har vi Dale Jarrett med sina 2 vinster under Robert Yates Racing-fanan. Utöver listan har vi också Bill Elliot som vinner Daytona 500 två gånger med Melling Racing, och Michael Waltrip avrundar denna lista med sin dubbla Daytona 500-triumf med Dale Earnhardt Inc.

Läs mer: Kevin Harvick tror att Joey Logano och Ty Gibbs Feud just börjar sin kurs

Det finns dock några storheter från den nuvarande eran som fortfarande letar efter sin första Daytona 500-vinst.

Den bästa bland resten utan Daytona 500

Medan namnen som nämns ovan är i en egen liga. Det finns några anmärkningsvärda namn från den nuvarande generationen som, trots att de är enormt framgångsrika, letar efter sin första Daytona 500-vinst. Det första namnet som dyker upp är den 2-faldiga mästaren i cupserien, Kyle Busch. Med totalt 18 starter var hans bästa avslutning någonsin ett tätt P2 år 2019.

När vi går framåt har vi Hendrick Motorsports stjärnförare Kyle Larson. Med 23 cupvinster, 331 lopp och mästerskapet 2021 är Daytona 500 priset som länge har undgått honom. På 10 starter har han bara hunnit med en P7 under åren 2016 och 2019. Med på den här listan finns hans lagkamrat, Chase Elliot, som också letar efter sin Daytona 500-vinst efter att ha startat loppet åtta gånger. 9:an från HMS var förbluffande nära att vinna loppet med en P2-avslutning 2021.

Som avslutning på den här listan har vi Brad Keselowski och Martin Truex Jr. Veteranförarna har ett mästerskap bakom sig, men de är fortfarande på jakt efter sin Daytona 500-vinst. Båda förarna blir inte unga och har nått långt över sina bästa år. Därför kan 2024 potentiellt bli deras sista chans att vinna det prestigefyllda loppet.

Inlägget Vilken förare och team har vunnit flest Daytona 500-lopp? dök upp först på EssentiallySports.

RELATED ARTICLES

Mest populär