Wednesday, February 28, 2024
HemSoccerVarför finns det inga julspel i Premier League den här säsongen?

Varför finns det inga julspel i Premier League den här säsongen?

Medan NBA- och NFL-stjärnorna gör sig redo för action på juldagen väntar de engelska Premier League-stjärnorna på en varm julmiddag med sina familjer. För första gången på 28 år håller Premier League en match på julafton. Dessutom är schemat för annandag jul (26 december) lika intensivt som det alltid har varit. Trots allt det håller Premier League fast vid sin tradition att inte vara värd för några matcher på juldagen. Detta var dock inte alltid fallet. Juldagens matcher spelades en gång i Premier League. Sedan, sedan när slutade PL denna praxis?

Amerikas favoritvideo idag

Det är inte som att Premier League aldrig kommer att ge upp sina traditioner. Matchen Chelsea-Wolves, som hålls på julafton, är ett bevis på det. Men om ligan kan hålla en match den 24 december, varför kan den inte hålla den den 25 december? Här är varför.

Varför håller inte Premier League matcher på juldagen?

Fram till 1950-talet bjöds det på fotboll i “English Football League” varje dag, inklusive juldagen. Snart, för att förenkla dagtidschemat, introducerade ligan strålkastare på stadion och tog till kvällsmatcher. Denna idé gick dock inte bra med fansen. Matcher som hölls på juldagen säsongen 1957/58 såg att fans närvaro sjönk till betydande bottennivåer. Stadionerna var aldrig fullsatta, eftersom fansen föredrog att tillbringa julkvällar med sina familjer. Därefter kom matcherna på juldagen till ett uppehåll efter Blackpool-Blackburn-matchen 1965.

Engelska fotbollsligans tredjedivision hade försökt ta tillbaka juldagens matchtradition på 1980-talet. Men fansen protesterade och tvingade schemat att skrotas. Dessutom, under de senaste säsongerna har fans, tränare och till och med spelare inte köpt tanken på att spela på jul. Liverpools chef Jurgen Klopp sa en gång att det var tungt för spelare att vara med i matcher på annandag, direkt efter jul. Vid denna tidpunkt är det verkligen klokt av Premier League att låta en juldag vara. Hur som helst, vissa fotbollsligor runt om i världen ger inte en ledig dag på jul.

Ligor som håller matcher på juldagen

Det är ingen fotboll på juldagen i Europa. Men vissa ligor från andra delar ber att skilja sig åt. Till stor del icke-kristna länder som Turkiet, Algeriet, Egypten, Iran och Thailand har planerat respektive ligamatcher på juldagen. Dessutom kommer Nordirland att stå värd för den berömda Steel and Sons Cup-finalen mellan Crumlin Star och Comber Rec den 25 december 2023. Samtidigt hade Bolivia, trots en enorm katolsk befolkning, kända ligamatcher på julen 2019.

Den här gången överraskade Premier League fansen med en julaftonsmatch. Kanske, en dag i framtiden, kan ligan ta tillbaka en tradition som de förlorade på 1960-talet. Ungefär som NFL och NBA kan PL också vara värd för en julmatch snart. Tills dess är julen en högtid.

RELATED ARTICLES

Mest populär