Monday, February 26, 2024
HemTennisVarför fick Australian Open singelpokalen för damer namnet Daphne Akhurst Memorial Cup?

Varför fick Australian Open singelpokalen för damer namnet Daphne Akhurst Memorial Cup?

När säsongens första Grand Slam nästan är över, låt oss ta en titt på historien bakom ett av de två mest eftertraktade priserna i Melbourne Park. De flesta tennisfans känner till namnet Daphne Akhurst på grund av det fantastiska silverbestick som tilldelades vinnarna av damsingeltävlingen vid Australian Open. Lite är dock känt om Australiens första kvinnliga globala tennisstjärna.

Idag ska vi ta en djupare dykning i historien bakom Daphne Akhurst Memorial Cup. Tennis var en sport som spelades på en mycket konkurrenskraftig nivå av australiensiska kvinnor under det tidiga 1900-talet. Men Daphne Akhursts inflytande på spelet i Australien var på en annan nivå.

Anledningen till att döpa Australian Open för damsingel efter Daphne Akhurst

Daphne Akhurst var en av Australiens mest framstående figurer i sportvärlden under eran mellan 1900-1930. Hon spelade inte bara tennis utan dominerade den i en tid då bara ett fåtal kvinnor kunde gå utanför sina hem och delta i sport. Daphne Akhurst hade vunnit 5 australiska singeltitlar och 9 australiska dubbeltitlar mellan 1924 och 1931. Hon var den första australiensiska kvinnan att nå topp 10, rankad världsnummer 3. För närvarande rankas hon trea på den australiska singelmästarlistan genom tiderna. Hon är Australiens mest produktiva mästare av eran.

Daphne Akhurst vann sin sista australiska titel 1931 vid dubbeltävlingen. Två år senare drabbades hon av en utomkvedshavandeskap och dog 29 år gammal. Sedan 1934 har pokalen som delas ut till vinnaren av damsingeln vid AO heter Daphne Akhurst Memorial Trophy.

Akhurst var inte bara en fantastisk tennisspelare utan också en begåvad pianist med en formell utbildning från Sydney Conservatorium of Music. Akhurst undervisade också i musik och skrev kolumner för Sydneys tidning “The Sun”. Även om hon mest blir ihågkommen genom pokalen, är det uppenbart att hon under sin korta livstid kunde göra många fantastiska saker.

LÄS MER: “They Call It the Happy Slam for a Reason” – Novak Djokovic Slayer Jannik Sinners första reaktion efter att ha skapat historia vid Australian Open

Varje år tillverkar ABC Bullion, partnern och den officiella trofétillverkaren till Australian Open, turneringens troféer av 100 % australiskt silver. Även de eftertraktade replikerna som tas hem av vinnarna är också gjorda av ABC Bullion. Årets troféer kommer att innehålla ädelmetaller från Newmonts Cadia-gruva.

Vinnarna tar hem en kopia av den faktiska trofén i AO

Norman Brookes Challenge Cup är uppkallad efter den sene Sir Norman Brookes, som var en före detta australisk tennismästare. Vinnarna av herrsingeltävlingen får en kopia av den faktiska trofén. Även om de är mindre i storlek, tar de nästan över 100 timmar att slutföra. Norman Brookes Challenge Cup är baserad på en stor romersk marmorvas som grävdes ut från ruinerna av kejsar Hadrianus villa utanför Rom. Vasen är känd som Warwick Vase.

Vinnaren av damsingeltävlingen får en kopia av Daphne Akhurst Memorial Cup. Förgyllt silver användes för att göra pokalen som är 18 tum hög och 7,5 cm i diameter. Vinnaren av Australian Open får se sina namn präglade på trofén tillsammans med de tidigare mästarna.

Novak Djokovic har vunnit Norman Brookes Challenge Cup flest gånger, eftersom han har 10 Australian Open-titlar. Medan i singeltävlingen för damer, Margaret Court leder tabellen med 11 titlar i Australian Open.

Inlägget Varför hette Australian Open singeltrofé för damer till Daphne Akhurst Memorial Cup? dök upp först på EssentiallySports.

RELATED ARTICLES

Mest populär