Saturday, December 2, 2023
HemNASCARVar lyckades Chicago Street-kursen i NASCAR, jämfört med växtvärken på Las Vegas...

Var lyckades Chicago Street-kursen i NASCAR, jämfört med växtvärken på Las Vegas Street Circuit?

Säsongen 2023 har varit en av några första på motorsportscenen. NASCAR var värd för sitt första gatulopp i sin 75-åriga historia. Samtidigt besöker Formel 1 Las Vegas Street Circuit för första gången på 40 år. Formel 1 är visserligen inte främmande för gatubanor, med sådana som Monte Carlo, Marina Bay, Baku och så många fler som har en plats i kalendern. De senaste att vara med på festen är Miami International Autodrome och Las Vegas Street Circuit.

Den gångna helgen landade Formel 1-hagen i Vegas. När man tittade på vad som först hände under helgen såg det ut som ett recept på katastrof. För att sammanfatta, händelsen hade gått ombord på ett skenande hypetåg, och det tåget tog fart för varje vecka som gick. Samtidigt fick NASCAR:s första gatulopp någonsin en hel del hype och spänning på lagerbilarenan.

Vilka är utmaningarna med gatukretsar?

Gatulopp är självförklarande. Istället för permanenta tävlingsbanor anlägger lokala myndigheter tillfälliga banor inom stadens gränser. En av de största problemen här är att bilarna är väldigt högljudda, och de flesta icke-motorsportfans uppskattar inte de skrikande V6:orna och V8:orna. Dessutom, eftersom dessa kretsar är konstruerade i själva staden, måste vissa vägar stängas, vilket är obekvämt. Naturligtvis, när ett nytt gatulopp tillkännages, finns det juridiska hinder, som inkluderar att blidka lokalbefolkningen.

Tidigare i år var Chicago Street Course hotad på grund av oro från lokalbefolkningen. Till slut, när datumet för loppet närmade sig, ökade bävan tills loppet äntligen startade. Det som komplicerade saken ännu mer var att loppet hölls på en fuktig bana, vilket gjorde att tävlingen förkortades med 25 varv. Hela helgen var dock relativt problemfri och förarna var hyfsat nöjda.

Det är lite märkligt att NASCAR lyckades arrangera sitt första gatulopp framgångsrikt med minimalt krångel. Samtidigt har Formel 1 gjort det i decennier och ändå lyckats misslyckas med grunderna till en början. Nu är det inte att säga att Chicago-racet var smidigt heller. Bortsett från bostadsproblemen, luftade några förare sina bekymmer om racerbanan också. Kyle Busch erkände att när han körde runt banan på iRacing var han orolig för några kurvor, som han kände var riktigt snäva.

Busch sa till Autoweek, “Du kommer ner detta direkt och det finns en till direkt där, men marken, vägen är separerad med en vägg i mitten och det finns kottar som blockerar där de inte vill att du ska gå, så Jag tyckte det var konstigt. Jag vill bara förlänga väggen, men de kanske inte vill förlänga väggen eftersom de behöver ytor för säkerhetspersonal att ta sig ut. Jag är inte vetenskapsmannen på det. Det verkade bara konstigt när du kommer runt hörnet och du måste missa slutet av en mur.”

Men förutom det hade många förare positiva saker att säga om gatukursen.

F1-fans förlorar tusentals dollar när Las Vegas GP-arrangörer inte tillåter inträde till FP2

Var gick det fel för Formel 1?

När Formel 1 nådde Las Vegas var hypen i taket. Det fanns dock några stora röda flaggor i uppbyggnaden till det storslagna evenemanget. För det första gjordes under byggskedet försök att hindra sikten för personer som inte betalat biljetter. Senare visade det sig att biljetterna i sig var ganska dyra. Sedan kom fredagsträningen och spikarna till kistan fortsatte att komma.

Öppningsträningen avbröts efter bara åtta minuter, på grund av ett brunnslock som inte var ordentligt svetsat. Som det hände var Carlos Sainz den olyckliga föraren som testade den teorin, och det gjorde Esteban Ocon också. På grund av det ställdes det första träningspasset in medan FIA-funktionärer inspekterade hela banan för att säkerställa att det inte upprepades. Detta innebar också att det andra träningspasset fick skjutas upp ett tag. På den ljusa sidan gav det Scuderia Ferrari tillräckligt med tid för att reparera Sainz Jrs bil.

Som om det inte kunde bli värre började det andra träningspasset klockan 02:30 lokal tid. Dessutom sköts alla åskådare ut från läktarna och fanområdena för den andra sessionen, med hänvisning till ett utegångsförbud klockan 01:30. I huvudsak körde F1-förarna framför tomma läktare, och det såg ut som en scen från covid-erans tävlingar.

Det andra träningspasset varade också i 90 minuter, så när det slutade var klockan nästan 04:00. Det som irriterade fansen var det faktum att de kompenserades med kuponger på 200 $ att använda i F1-butikerna. Deras raseri är förståeligt eftersom de faktiskt förlorade en hel dags F1-racing och bara fick kuponger på 200 $ för sina problem.

Vilka problem mötte NASCAR-tävlingen i Chicago?

Austin Cindric lyfte fram bristen på avrinningsområde på gatubanan. 2022 års Daytona 500-tävlingsvinnare nämnde exemplet Circuit of The Americas i Austin, Texas. Där borta finns det gott om avlopp för förarna att rätta till eventuella misstag. Tyvärr erbjuder inte en gatubana en sådan lyx, eftersom närheten till bommar är mycket närmare. Naturligtvis upptäckte många förare detta på den hårda vägen när de krossade i träning och kval.

Naturligtvis kräver massiva projekt som detta betydande finansiering. Som det händer spenderade NASCAR över 50 miljoner dollar på Chicago Street Course-projektet. Enligt rapporter gick en del av dessa medel till betydande baninfrastruktur, inklusive återbeläggning av vissa områden och svetsning av brunnslock.

Även om det fortfarande fanns vissa komplikationer, som vädret, kan man hävda att det bara gjorde loppet mer spännande. Lyckligtvis, efter debaclet under första dagen, hade även Formel 1 en jämn FP3, kvalificering och utan tvekan ett fantastiskt lopp.

Medan Monégasque, Charles Leclerc, tog pole för loppet, var det holländska lejonet, Max Verstappen, som fick ut armbågarna under Grand Prix och erövrade dagen. Även om Ferrari-föraren inte kunde vinna det första Las Vegas-loppet, lyckades han ändå vara dagens förare för med största sannolikhet det fantastiska drag han gjorde på Sergio Perez på sista varvet för att ta P2 ifrån mexikanen. Vilket av de två var det bättre och mer spännande loppet för dig?

RELATED ARTICLES

Mest populär