Saturday, December 9, 2023
HemF1"Vad är på gång hos Ferrari": Ex-boss attackerar Frederic Vasseur & Co....

“Vad är på gång hos Ferrari”: Ex-boss attackerar Frederic Vasseur & Co. efter massivt brasiliansk GP Fiasco

2023 års Sao Paulo Grand Prix var en Max Verstappen och Lando Norris mästarklass, men det var en helt annan historia för Ferrari! En formidabel kraft bara förra helgen i det mexikanska GP-kvalet, Scarlet-laget var allt annat än sammansatt i det brasilianska GP. Även om Charles Leclerc kvalificerade sig på första raden för söndagens lopp, före lagkamraten Sainz på 8:e plats, skulle hans lopp möta ett alltför tidigt slut innan det ens hade börjat.

Det såg ut som att den mexikanska GP-felen hade bitit dem igen, men den här gången skulle Leclerc inte ha tillfredsställelsen att klara ett enda varv på banan, än mindre att sluta på pallen. Tyvärr för Maranello-outfiten hade Carlos Sainz inte heller mycket tur, han fick tidigt problem med kopplingen. Tifosi undrade vad problemet var, men de var inte de enda!

Peter Windsor och Tifosi lämnas förbryllade av Ferrari efter “mekaniska dramer” vid Brasiliens GP

Tidigare teknisk chef för Ferrari, Peter Windsor, blev förbryllad över Ferraris misslyckanden på söndagen även om de var lysande på lördagen. Det är inte som att det var förarna! När allt kommer omkring hade de precis låst ute på första raden i Mexiko. Ex-chefen hade några farhågor om Maranello-outfitens bristande konsistens i sin brasilianska GP-raceanalysvideo.

Inte bara hade Charles Leclerc fallit offer för ett hydrauliskt fel som skickade honom in i barriärerna i formationsvarvet, utan Carlos Sainz hade varit högljudd om att kopplingen var problematisk ända sedan loppet började. Windsor blev chockad över vad som pågick, “Kan lika gärna säga det nu, Carlos Sainz lopp plågades också av mekaniska dramer, (med) växelval och koppling. Intressant att Ferrari över natten bytte kopplingsshims på båda bilarna eftersom Ferrari, som jag hela tiden säger, vanligtvis har fått väldigt bra starter. De verkar ha gått av, och efter den första starten idag var Carlos på radion och sa att bli av med dessa kopplingar när vi kommer tillbaka till Maranello – det är uppenbarligen något fel där.”

Medan den brasilianska GP såg hjältemod från Sergio Perez och Fernando Alonso som gav allt, kunde Ferrari-duon inte ens om de ville begränsas av sina SF23:or. Även om Leclerc är det vanliga offret för dessa misslyckanden, kunde Carlos Sainz inte heller fly. Sannolikheten för båda Ferraris att drabbas av mekaniska fel väckte frågor i Windsors sinne om vad som utspelade sig bakom kulisserna.

Han tillade, “Och sedan i loppet påverkades Carlos prestation av nedväxling på nedväxlingspaddlarna. Så hydraulik, transmissionsproblem, kopplingsproblem, vad händer på Ferrari?” – Scuderias brasilianska GP-misstag har gjort alla lika förvirrade över hur framtiden ser ut för Charles Leclerc och Carlos Sainz med Maranello-outfiten.

Kan Ferrari stoppa McLarens laddning nästa år?

Även om Ferrari ligger efter Mercedes i ställningen, kan Maranello-dräktens tredje plats i ställningen komma i fara 2024 från McLaren. Den Woking-baserade outfiten har lyckats när det gäller som mest, och fortsätter det uppåtgående momentum de hade fått efter det holländska GP. Det är säkert att säga att Scuderia är i en kapplöpning mot tiden för att ta reda på vad som fortsätter att gå fel.

“Ferrari brukade missa några av dessa tävlingar på grund av att strejken i Italien i augusti hade sina pågående effekter och delar som inte var tillgängliga, jag är säker på att det inte är dåligt nuförtiden men det verkar konstigt att det är så mycket opålitlighet hos Ferrari.” – Peter Windsor reflekterade över externa faktorer som påverkade Ferraris prestanda tidigare i historien, men det borde inte vara fallet i modern tid. De upprepade misslyckandena pekar mot bedrövlig ledning, som kan ha kostat Charles Leclerc mest under hans år av kamp med Ferrari.

För att göra saken värre för Scuderia är Aston Martin inte långt ifrån Mclaren i ställningen. Fernando Alonso ligger också före Ferrari-duon i förarmästerskapet, tätt följd av Lando Norris. Det är säkert att säga att om Ferrari fortsätter med detta, kommer deras förare att sitta duckar till andra lag som är mer konsekventa.

Att vara ett Ferrari-fan har kostat en enorm kostnad under de senaste åren, och med tragedier som drabbar varje tur är stämningen överallt i Scarlet Garage. Kommer Frederic Vasseur och Co. att hitta den skyldige bakom deras inkonsekvens, eller kommer deras tillförlitlighetsproblem att fortsätta att förfölja dem 2024?

RELATED ARTICLES

Mest populär