Kampen för lika arbete och lika lön berör alla. Denna fråga påverkar också idrottsvärlden avsevärt. Och i tennis har Venus Williams höjt sin röst högst för att göra det till verklighet. Och den senaste utvecklingen av CVC Capital Partners som investerar i WTA med en affär på 150 miljoner dollar är enorm. Det kommer att bidra till att höja WTA-profilen och prispengar. Men tillsammans med firandet av lika lönedagen verkar den tidigare tränaren för hennes syster, Serena Williams, tycka något annat. Patrick Mouratoglou presenterade sina åsikter metodiskt och gav en titt in i den mörka verkligheten i tennisvärlden.
Kampen har varit lång och mödosam och även om vissa turneringar har visat initiativet att genomföra lika prispengar för både manliga och kvinnliga spelare, är det inte alla som gör det. Är medveten ekonomisk diskriminering den enda orsaken eller spelar någon annan faktor in?
Tidigare tränare för Serena Williams, Patrick Mouratoglou om kampen för lika pengar för WTA- och ATP-spelare
Den tidigare tränaren för Serena Williams är ganska känd för att bryta ner de tekniska detaljerna i tennisvärlden. Vare sig det är vissa spelares spelstil eller en rådande fråga, han har varit uttrycksfull. Och den här gången valde han att prata om lika lön direkt efter firandet av lika lönedagen.
Genom sin Instagram-berättelse tog han upp ett av de mest diskutabla ämnena inom tennis med lika lön. Han började med: “Jag tror att vi alla skulle vilja att män och kvinnor skulle få samma lön.” Han har dock några poäng för att bevisa varför det inte kommer att vara möjligt. När han pratade om WTA och ATP sa han, “ATP tjänar en viss summa när det gäller affärer, och WTA tjänar en viss summa.”
Han fortsatte att säga: “Mängden som ATP gör är mycket, mycket mycket större än mängden som WTA gör. TV-rättigheterna är ibland, på samma evenemang, tio gånger fler för män än för kvinnor.” När han kom till punkten sa han, “Även om WTA skulle vilja betala kvinnliga spelare, samma summa som ATP skulle betala manliga spelare, tror jag inte att de skulle kunna göra det. De har inte råd.”
Se detta inlägg på Instagram
Ett inlägg som delas av THE COACH (@patrickmouratoglou)
Han höll med om att en situation där kvinnor får lika lön som män skulle vara idealisk. Och han pratade också om WTA- och ATP-sammanslagningsplanerna. Men han noterade, “Tills de är sammanslagna tror jag inte att det skulle vara möjligt.”
DYK DYPARE
Nu är poängen han har gett uppenbarligen giltig och det finns inte ett gnutta opålitlighet i den. Men samma faktum talar för sig självt. Att WTA inte har råd att betala sina spelare lika för att de inte har så mycket intäkter är en fråga i sig. WTA:s oförmåga att säkra samma summa i en affär som ATP visar de ingraverade könskonventionella normerna. Och detta påverkar så småningom även de kvinnliga spelarna.
En karriärlång kamp av Venus Williams för lika lön
Frågan om lika lön är inte en stridsfråga, det är en kedja. Så, en punkt leder till en annan. Och det är därför legendariska tennisspelare som Venus Williams har kämpat för det i flera år.
Och det var på grund av henne som den första majoren som godkände lika lön för både manliga och kvinnliga spelare var Wimbledon. Även efter det ledde hennes ständiga kamp alla majors att jämna ut lönerna för båda könen. Hennes bidrag är anmärkningsvärt och därför blev det också en av anledningarna för tennisfans att visa sitt missnöje medan US Open firade 50 år av WTA.
Dessutom har WTA nyligen gjort en privat kapitalinvestering på 150 miljoner dollar. Och det är ytterligare ett steg mot lika lön.
Kampen fortsätter dock då det fortfarande finns många turneringar som inte sanktionerar detta. Till exempel betalar ATP-finalerna manliga spelare betydligt mer än kvinnliga. Förra årets skillnad var svindlande där ATP-spelare fick $14,75 miljoner mot WTA-spelare som bara fick $5 miljoner. Vad är din syn på denna fråga? Tror du att det är ett kriterium för att WTA-spelare ska få lägre betalt än sina manliga motsvarigheter att inte spela en match i fem set? Låt oss veta i kommentarerna nedan.