Wednesday, February 28, 2024
HemF1Trots Franz Tosts "dumma" förolämpning firar Daniel Ricciardo pensionerande chefs 23-åriga "Passionerade"...

Trots Franz Tosts “dumma” förolämpning firar Daniel Ricciardo pensionerande chefs 23-åriga “Passionerade” F1-karriär

Formel 1-säsongsfinalen 2023 i Abu Dhabi var ett ganska intressant lopp av en myriad av skäl. Trots en förutsägbar vinst för Max Verstappen blev känslorna höga i AlphaTauri-lägret i försöket att ta P7 i konstruktörens kamp. Men Yuki Tsunodas kamp för att hjälpa sitt team att försegla den platsen omintetgjordes av en misslyckad strategi, vilket ledde till en offentlig kritik från teamrektorn Franz Tost. Men mitt i all besvikelse lyste Daniel Ricciardo upp dagen för sin avgående lagchef.

Amerikas favoritvideo idag

Under en Formel 1-karriär som sträckte sig över 23 år tillbringade Tost de första fem åren med Williams. 2005, när Red Bull förvärvade Minardi för att bli Toro Rosso, flyttade den österrikiska lagchefen dit. Och fram till slutet av säsongen 2023 gav han laget allt och formade unga talanger som Sebastian Vettel och Max Verstappen till framtida världsmästare. Och självklart Daniel Ricciardo. När Tosts sista tävlingshelg gick mot sitt slut, lämnades han dock med en bitterljuv känsla.

Daniel Ricciardo tar ett hjärtligt farväl av sin besvikna lagchef

Efter att ha kvalificerat sig till en imponerande sexa, sattes förhoppningar på Yuki Tsunoda för att hjälpa AlphaTauri att hoppa över Williams i mästerskapet. Loppet utvecklades dock inte som planerat. I slutskedet av loppet fann den 23-årige japanska föraren att han tappade mark till Fernando Alonso. Med besvikelsen över att inte göra anspråk på P7, höll inte Franz Tost tillbaka i sin bedömning av lagets beslut. “Jag är ledsen för att vi var för dumma för att välja en korrekt strategi,” Tost förklarade i en öppen intervju med Sky Deutschland.

“Jag hade många diskussioner på depåväggen eftersom jag sa, ta in Yuki, vi stänger långsamt.” Franz Tost uttryckte sin frustration och pekade på vad han trodde var ett kritiskt fel i racestrategin. – Jag fick höra att det skulle lösa sig. Det är ren aritmetik. Jag insåg faktiskt direkt att det antagligen inte skulle gå… Vi förstörde det eftersom teknikerna som satt framför datorn i timmar inte kunde komma på en strategi som i slutändan skulle fungera.”

Trots den offentliga tillrättavisningen och besvikelsen från Abu Dhabi GP valde Ricciardo ett ögonblick av firande och tacksamhet för Tosts 23-åriga Formel 1-karriär. The Honey Badger skrev på LinkedIn, “2023. Ett unikt år! Men jag hittade det jag letade efter och det är jag väldigt glad för. När tävlingen var klar firade vi Franz – hans bidrag till laget genom åren och hans rena passion för sporten är något som bara kan beundras. Tack, Franz!”

Precis innan han går i pension avslöjar Franz Tost en tröttsam men inspirerande berättelse om AlphaTauris återupplivande

Franz Tost spelade en avgörande roll i Ricciardos F1-karriär, inklusive att välkomna honom tillbaka till AlphaTauri under mitten av säsongen. Ricciardo är inställd på att vara en heltidsförare från början 2024, och Ricciardo har sikte på att återvända till det seniora Red Bull-laget tillsammans med sin tidigare holländska lagkamrat.

Daniel Ricciardo hoppas på en återkomst till Red Bull Racing 2025

Inställd på att starta säsongen 2024 i sin nuvarande Alpha Tauri-säte, erkänner Aussie öppet att en återkomst till Red Bull är målet för hans nuvarande snålhet i F1. Samtidigt som han erkänner att det är långt ifrån garanterat, ser han den kommande säsongen som en möjlighet att kasta sin hatt i ringen om sätet tillsammans med Max Verstappen. Dynamiken inom Red Bull Racing är också redo för ett skifte, med Sergio Perez som går in i det sista året av sitt kontrakt 2024.

Daniel Ricciardo, tillsammans med flera andra förare, kommer sannolikt att provspela för en plats med Red Bull 2025, vilket bäddar för ett spännande förarmarknadsskifte under den kommande säsongen. Men om han inte kan få Red Bull-drevet, är han mer än gärna kvar där han är för närvarande. “Jag är definitivt här för att stanna, och jag vill stanna i Red Bull-familjen – att vara tillbaka här, det känns bara väldigt rätt för mig,” Ricciardo berättade för Mirror Sport.

Förarmarknaden, alltid en grogrund för spekulationer, lovar att hålla fansen på kanten av sina stolar under hela säsongen 2024.

RELATED ARTICLES

Mest populär