Tuesday, February 27, 2024
HemF1Trots F1:s misslyckande i USA, hejar Stefano Domenicali på sporten för att...

Trots F1:s misslyckande i USA, hejar Stefano Domenicali på sporten för att ha tämjt “potentiellt dödlig” situation

Sedan covid-19-pandemin, som hotade sportens existens, har tittarsiffran för Formel 1 växt med stormsteg. Speciellt efter att mästerskapsstriden 2021 gick ner till botten, och ökningen av antalet lopp i USA, har sportens popularitet sett en uppgång.

Amerikas favoritvideo idag

Men i år var det en liten bubbel i tittarsiffrorna, särskilt efter Las Vegas Grand Prix. Trots hajpen kring evenemanget som gick in i det gick siffrorna hårt, vilket resulterade i ett relativt “misslyckande” för Liberty Media och F1. Oavsett vilket, Formel 1-gruppens vd, Stefano Domenicali säger att världen av F1 borde vara nöjd med det nuvarande tillståndet för Formel 1.

USA:s misslyckande och F1:s svar

Tack vare en supersen tävlingsstart i kombination med ren dominans i fronten var sporten kanske lite ointressant för den amerikanska publiken. Det är åtminstone vad siffrorna tyder på. År 2023 minskade antalet tittare med 8 %, med säsongen 22 med i genomsnitt 1,1 miljoner visningar över de olika plattformarna i USA.

Men trots dessa siffror sa tidigare Ferrari-chefen och F1-chefen Stefano Domenicalli, som citerats av Formula Passion, “Året som just har avslutats var verkligen positivt för F1 som helhet. Vi har vuxit när det gäller uppmärksamhet, vi har erövrat nya marknader, utvecklat nya produkter. Vi har uppenbarligen försökt behålla uppmärksamheten på rätt spår, även om vi hade en imponerande dominans av Max Verstappen.”

Han fortsätter, “Generellt sett var säsongen superpositiv och jag skulle vilja tillägga att pandemin var en potentiellt dödlig situation för F1, men om vi tittar på den här sporten från COVID och framåt, lyckades vi bygga steg-för-steg tillväxt som idag har lett till en av de mest följda sportplattformarna i världen. Vi måste alla vara nöjda med detta.”

Kelly Piquet arg på Max Verstappen när han firar att förhindra äktenskap när roliga scener bryter ut på Nelson Piquet Jrs bröllop

Men det finns definitivt mycket sanning i det han säger. Trots Max Verstappens dominans lyckades sporten få mycket uppmärksamhet. Las Vegas Grand Prix, åtminstone från racingfronten, var också extremt spännande. Förhoppningsvis går siffrorna upp igen med ökad konkurrens på framsidan, speciellt om Domenicali får sin önskan att se Ferrari på det översta steget.

Stefano Domenicali vill se Ferrari på topp

Eftersom båda Ferrari-förarna är försiktigt optimistiska om SF-24-bilen, finns det en mycket god chans att vi kan ha en riktig konkurrens på framsidan. Om bilen håller vad den lovar kan vi mycket väl se en bil som täpper till Red Bull för första gången på två år.

Det är precis vad F1-vd:n skulle vilja ha på en personlig front också. Det har gått 16 år sedan Kimi Raikkonen lyfte pokalen för dem 2007. “När vinner Ferrari igen? Jag kan inte svara för den roll jag har. Som fan hoppas jag snart. Det är något alla vill ha”, avslöjar han.

Men det finns fortfarande Max Verstappen-faktorn som står framför ett annat mästerskap för Maranello-sidan. Max Verstappen vann 19 lopp bara 2023, medan det italienska laget i rött lyckades vinna samma antal lopp över sex säsonger från 2017.

Ferrari skulle hoppas på en bättre start nästa säsong, och inte Charles Leclerc DNF som de hade i år. Vi kommer att veta mer efter Bahrain för att se om bilen verkligen är konkurrenskraftig.

RELATED ARTICLES

Mest populär