Tuesday, February 27, 2024
HemF1Topp 5 bästa omkörningar från 2023 års F1-säsong feat. Fernando Alonso

Topp 5 bästa omkörningar från 2023 års F1-säsong feat. Fernando Alonso

Säsongen 2023 avgjordes långt innan den rutiga flaggan viftades i Abu Dhabi. Men nu när säsongen officiellt är klar och dammad, låt oss titta tillbaka på några av de mest spännande bitarna från året. På tal om spänning, i F1-världen, vad är mer spännande än lite höghastighets-hjul-till-hjul-action på banan som för alla till kanten av sina säten? Så varför inte titta på några av årets mest otroliga omkörningar? Åh, och vem är bättre att sätta scenen än Aston Martin-mannen Fernando Alonso?

Amerikas favoritvideo idag

Spanjoren är den mest erfarna föraren i sportens historia, med otroliga 380 lopp under bältet. Genom att bryta alla stereotyper, bevisade Alonso verkligen att ålder bara är en siffra och cementerade det med sina sju pallplatser 2023. Men kredit där det är beröm; hans återupplivning 2023 hade inte varit möjlig utan det språng som Aston Martin tog under vinteruppehållet. AMR23 gjorde det möjligt för Alonso att visa upp sin talang och två decenniers erfarenhet bakom ensitsiga, som han använde för att producera några av de mest otroliga omkörningsmanövrarna under säsongen. Så låt oss titta på Alonsos bästa omkörningar under säsongen.

2023 var Fernando Alonsos omkörningsvärld, och alla andra levde bara i den

Även om det fanns många tillfällen där spanjoren var tvungen att visa upp sitt överlägsna racerhantverk på banan, var det några som stack ut från resten. Men här är vad vi tror var bäst bland de övriga utan någon speciell ordning som en fråga om personlig åsikt och inte allmän uppfattning eller röst.

1. Bahrain GP: Fernando Alonso vs Lewis Hamilton

Den första på listan är Alonsos omkörning av sin gamla lagkamrat och fiende Lewis Hamilton. Den första på listan är också från säsongens öppningslopp i Bahrain, där Alonso gick om Hamilton på insidan av sväng 10 med en klassisk switcheroo, rullade tillbaka åren och fick den sjufaldige världsmästaren att se ut som en rookie framför av honom ännu en gång. Flytten på Mercedes gav till och med spanjoren priset Månadens Crypto Overtake och hans första pallplats för säsongen.

Medan han samlade in priset i Australien, erkände den nonchalanta spanjoren, “Få kurvor innan dess, jag tror att jag redan förberett omkörningen, och jag hade förmodligen en snabbare bil, bättre däck. Det var inte så svårt, låt oss säga.”

Snacka om självförtroende. Gå vidare, låt oss titta på en annan briljans från Alonso.

2. Azerbajdzjans GP: Fernando Alonso vs Carlos Sainz

Tvåa på listan, och för att upprepa utan särskild ordning, är Alonsos omkörning av landsmannen Carlos Sainz. Alonsos omkörning på Sainz gav honom också priset Månadens omkörning för andra månaden i rad i april. Han körde om Ferrari-mannen på Bakus gator under Azerbajdzjans GP, där han slutade P4 före Ferrari-föraren.

Alonsos omkörning var riskabelt och djärvt, men det var oerhört viktigt när han gick på insidan av Sainz för att få en position på en svår gatubana. Flytten var nödvändig, enligt Alonso, för att få lite ren luft framför sig efter Safety Car-omstarten, därav det riskfyllda dyket på insidan. Det fungerade dock och gav honom priset.

3. Kanadas GP: Fernando Alonso vs Lewis Hamilton

Spanjoren gick igen i Kanada med Mercedes-mästaren, vilket gav honom hans tredje utmärkelse för Månadens omkörning. Alonso öppnade sina DRS-klaffar, dök till insidan innan kurvan och tog andrapositionen från Hamilton.

Alonso gjorde flytten några hörnor före start-mållinjen på Circuit Gilles Villeneuve. Aston Martin-mannen fick flytten att hålla sig till det allra sista och stod på det andra steget på pallen, tjänade sitt andra P2 för säsongen och avslutade en otrolig helg för honom och hans lag.

22 års erfarenhet ledde till Fernando Alonsos taktiska undvikande av “Ferrari Time”-skräck

4. Brasiliens GP: Fernando Alonso vs Sergio Perez

Det kanske mest otroliga av partiet från Alonso var hans sista varvets sista försök på Sergio Perez. För att måla bilden kämpade Perez med Hamilton om P2-platsen i förarmästerskapet. Red Bull-mannen hade också en poäng att bevisa, eftersom många frågor väcktes om hans racerfarkost med en rad dåliga resultat.

I ett försök att sätta sin prägel på det brasilianska GP, med start från P9, gick Perez genom fältet i sin överlägsna RB19 under den bättre halvan av loppet. Alonso var dock i sin återuppväckta AMR23 och sprang bekvämt i P3 (efter att ha kvalificerat sig i P4) under större delen av loppet.

Mot slutet, Perez vann och vann och vann och gjorde ett drag på Alonso i det näst sista varvet i 71-varvets lopp och körde om honom. Perez var före och sprang i P3 för att säkra den sista pallplatsen i loppet för att fullborda en otrolig fightback. Men Alonso hade andra planer.

Spanjoren gav inte upp och gav tillbaka tjänsten på loppets 71:a varv. Han gick om Perez och försvarade sin position ända till slutet. Kampen var tillräckligt nära för en fotofinish eftersom bara 0,053 sekunder skilde de två åt. Den otroliga sista varvets fight tillbaka från Alonso och hans försvar gör detta till hans bästa omkörning av säsongen för oss.

Men den här racingen var så bra att vi var tvungna att bevittna den två gånger.

5. Las Vegas GP: Charles Leclerc vs Sergio Perez

Sist men inte minst, den femte på listan innehåller inte Alonso utan Perez, eftersom mexikanen upplevde en känsla av deja vu bara två veckor efter striden med Alonso.

Mexikanen led samma öde i ett av säsongens mest underhållande lopp – det första Las Vegas GP någonsin. Perez missade sitt kval igen och startade loppet från P11 och förväntades upprepa den mödosamma uppgiften att gå igenom fältet, precis som han gjorde i Brasilien.

Men under loppet på Las Vegas Street Circuit var han tvungen att slåss med Ferrari-mannen Charles Leclerc om en position. Monegasquen gick brett vid sväng 12 på det 43:e varvet i loppet på 50 varv och överlämnade P2-platsen till Perez, som hade jagat honom under stora delar av loppet.

Monegasquen visade upp en enorm tapperhet på det sista varvet av loppet, sprang tätt bakom Perez, och bromsade in otroligt sent efter att DRS-zonen passerade Perez på insidan av hörnet och säkrade en så viktig P2 i loppet. Leclerc fångade den mexikanska tuppluren och gav honom samma besvikelse som Alonso i Brasilien.

Håller du med om den här listan? Om inte, låt oss höra dina förslag.

RELATED ARTICLES

Mest populär