Saturday, December 9, 2023
HemBasketballTaller Than Shaquille O'Neal, Yao Ming och Victor Wembanyama, 7'7 NCAA Star...

Taller Than Shaquille O’Neal, Yao Ming och Victor Wembanyama, 7’7 NCAA Star är nästa stora grej

Varje kritiker och fan av collegebasketkretsen hade ögonen på Olivier Rioux när han bestämde sig för att gå med i Floridas herrbasketlag för säsongen 2024-25. Det fanns fler buggar för hans längd än hans talang när 17-åringen meddelade sitt beslut via Instagram. Men vem är Olivier Rioux?

Rioux är den längsta tonåringen i världen enligt Guinness World Records, en bedrift som han har hållit på med sedan december 2020. Hans 7 fot 7 tums höjd kommer definitivt att gynna Florida som kommer att ha ett effektivt centrum i sina led. Men är han den enda ligan i basketvärlden?

Rookie Rioux i jämförelse med andra långa centers

Rioux är längre än den nuvarande längsta spelaren i NCAA Division 1 basket som är Jamarion Sharp från University of Mississippi. Sharp är 7 fot 5 tum och väger 235 pund. Han gick över till Ole Miss från Kentucky posten säsongen 2022-23 och fick en speltid på 21 minuter i deras senaste match mot Alabama State Hornets.

Rioux är också längre än San Antonia Spurs forward Victor Wembanyama. Victor är 7’4” och är precis som andra långa spelare specialiserad på offensiv och försvar. Han har ett enormt snitt på 8,5 returer och häpnadsväckande 18,8 poäng. Utöver det har Victor en frikastprocent på 79,1 % vilket räcker för att lista hans friidrott.

En annan spelare som kommer att tänka på när långa basketspelare kommer ihåg är Houston Rockets center Yao Ming. Ming är ganska nära Rioux eftersom han var 7 fot 6 tum och vägde 310 pounds vid tiden för NBA. I likhet med alla centrerar var han bra på returer och hade ett snitt på 9,2 returer per tävling. Ming var också effektiv med att göra mål med 19 poäng per match. Men han hade frekventa skador, led av osteomyelit och bröt även ett ben i vänster fot och höger knä.

Det är ganska vanligt att långa spelare har svårt att samordna sin atletiska förmåga med den vikt som följer med lång höjd och därför ofta är bundna till skador.

Se detta inlägg på Instagram

Ett inlägg som delas av Courtside Films (@courtsidefilms)

Den tredje spelaren som kommer att tänka på är NBA-legenden Shaquille O’Neal. Shaq var 7 fot 1 tum och vägde 325 pund. Han var en center som alla basketspelare såg fram emot att lära av och hade vunnit 4x NBA-mästerskap. Hall Of Famer fick i genomsnitt fantastiska 23,7 poäng med häpnadsväckande 10,9 returer per match.

Rioux väger 300 pund och är ganska nära att utmana Purdues Zach Edey som väger 305 pund som den tyngsta spelaren i ligan. Tidigare jämfördes Edey även med Shaq.

Hur är Riouxs gameplay?

Enligt Fan Nation är Rioux känd för ett offensivt spel då han fortsätter att utöva sin skicklighet mestadels ovanför kanten på IMG Academy. Han kan också vara en bra defensiv spelare på grund av sin längd som kan hjälpa honom att täcka motståndarna och även studsa många skott genom att nå nära bågen där andra har svårt.

Det kommer att finnas flera öppna platser i slutet av säsongen 2023-2024 eftersom deras forward Tyrese Samuel kommer att lämna och forwarden EJ Jarvis kommer att gå i pension. Rioux kommer säkerligen att vara en viktig spelare för laget under dessa förhållanden. Han skulle gå med sin jämnåriga och Gators skyttevakt Isaiah Brown 2024, eftersom den sistnämnde också engagerade sig i Florida på onsdagen.

Fans och kritiker skulle vänta på hans debut för att se om världens längsta tonåring står högt i en av de mest populära collegebasketligorna.

RELATED ARTICLES

Mest populär