Saturday, December 9, 2023
HemNBAShaquille O'Neals dominans över Nikola Jokic: Har Gilbert Arenas åsikt någon merit?

Shaquille O’Neals dominans över Nikola Jokic: Har Gilbert Arenas åsikt någon merit?

I NBA:s värld är det inte ovanligt att en spelare placeras på en piedestal och jämförs med spelets ikoner. Från att Stephen Curry jämförs med Magic Johnson till att LeBron James jämförs med Michael Jordan fortsätter olika debatter att få draghjälp. Två andra stjärnor har nyligen blivit föremål för en parley: Los Angeles Lakers-legenden Shaquille O’Neal och Denver Nuggets-stjärnan Nikola Jokic.

Jokic har varit en dominerande kraft under den pågående NBA-säsongen. Med ett snitt på 29,8 poäng, 8,3 assist, 13,7 returer och 1,0 steals per match, kan han mycket väl vara på väg att tjäna ännu ett MVP-utmärkelse. Jokic hyllas som den “mest dominerande stora mannen” av vissa. Den före detta NBA-stjärnan, Gilbert Arenas, tror dock att titeln fortsätter att vara en del av arvet efter Shaq.

Gilbert Arenas placerar Shaquille O’Neal högre än Nikola Jokic.

Allt började för några dagar sedan när den tidigare Washington Wizards-stjärnan Gilbert Arenas återvände med ytterligare ett avsnitt av sin berömda “Gil’s Arena”-podcast. Medvärden Josiah Johnson frågade Arenas om han tror att Jokic kommer att etableras som “den mest dominerande offensiva stora mannen i den moderna NBA-historien” om han lyckas nå i genomsnitt ytterligare några trippeldubblar under sin karriär. Även om han inte undergrävde någon av Jokics prestationer, tror Arenas fortfarande att titeln kommer att fortsätta att tillhöra Shaquille O’Neal.

“Du måste ge den till killen de (de andra lagen) var tvungna att ändra regler för,” sa Arenas. “När du pratar om att göra ett anspråk, var de tvungna att göra en regel, de var tvungna att fejka som en zon, för det här laget, offensivt, vi ska flytta bollen, det var för att stoppa någon, för de kunde inte stoppa honom.”

Den före detta Wizards-stjärnan hävdade att under Shaqs prime, var oppositionen tvungen att leta efter försvarare med en specifik byggnad som kunde stå upp mot den store Aristoteles. Denna skrämseltaktik, enligt Arenas, är inte något som den 28-årige Nuggets-stjärnan besitter.

“När han började få som defensiv respekt, som Shaq fick, som just nu ger vi honom det för den förbigående delen av det. Men när han har bollen, är någon rädd för att han ska ge 40 eller 50 varje kväll, tillade Arenas mot slutet.

Shaquille O’Neals enorma statur gjorde att han kunde överträffa andra NBA-jättar

Under de senaste åren har Gilbert Arenas skapat sig ett rykte om att ta djärva ställningstaganden i vissa frågor. Det var inte så länge sedan författaren uttalade sin oenighet om Arenas kommentarer angående Hakeem Olajuwons träningsläger. När man tar Shaq-Jokic-ämnet i beaktande, måste författaren dock ställa sig på Arenas’ kommentarer.

Shaquille O’Neals närvaro på basketplanen var definitivt något som NBA-lagen var tvungna att redogöra för separat. Stående på imponerande 7 fot 1 tum och vägde runt 325 pund, tillförde hans enorma byggnad en fördel i hans roll som center. Mycket av detsamma kändes när Shaquille O’Neal kom till Los Angeles Lakers 1996.

Tillsammans med den bortgångne Kobe Bryant hjälpte Shaq laget att vinna tre raka NBA-mästerskap. Han lyckades göra det genom att använda sin förmåga att göra höga poäng, sin studsförmåga och skottblockerande färdigheter. Även när Shaq stod inför en 7’4-tums Rik Smits under 2000 års NBA-final mot Indiana Pacers, lyckades Shaq uppnå snitt 38 poäng och 16,7 returer under de sex matcherna.

Under 2001 års NBA-final tävlade Shaq och Lakers mot Philadelphia 76ers i finalen. Då skröt laget med den defensiva trogen Dikembe Mutombo på sin lista. Många trodde att Shaq mötte sin match med den enorma defensiva centern. Lakers-ikonen krossade dock dessa förväntningar och fortsatte med 33 poäng, 3,4 block och 15,8 returer i genomsnitt på väg till en annan final-MVP.

Nikola Jokic, som står på 6 fot 11 och väger 284 pund, är inte lika stor och brutal som O’Neal. Han skapade sitt dominerande rykte genom att anta en mer dynamisk spelstil. Trots sina prestationer har Jokic fortfarande inte kvalificerat sig som en spelare som har förmågan att slå sina mest intensiva rivaler ner en pinne genom brute force.

Shaquille O’Neal var målet för specifika defensiva tekniker under sin dag

Shaquille O’Neals rivaler kände utan tvekan tyngden av hans närvaro. Hans höga figur och kraftfulla dunkar hade en psykologisk inverkan på försvaret. Det tvingade dem att ändra sitt skottval och anta strategier.

I vissa situationer valde motståndarna att rikta in sig på hans akilleshäl, dvs hans dåliga frikastteknik. De antog en defensiv strategi som kom att kallas “Hack-a-Shaq”. Spelare från olika lag skulle orsaka avsiktliga fouls för att få Shaq till frikastslinjen eftersom för O’Neal var det svårare att göra ett frikast än att dunka på spelare.

“Hack-a-Shaq” hjälpte till att begränsa Shaqs dominans. Samtidigt bidrog det också till att lyfta fram det faktum att strategin enbart antogs för att Shaqs rivaliserande lag inte kunde göra något åt ​​hans enorma ställning.

Förutom “Hack-a-Shaq”, var lagen tvungna att använda andra strategier som specifikt fungerade mot deras enorma motståndare. Flera försvarare skulle ofta kastas mot Shaq samtidigt. Mer än ofta skulle tränare använda sig av ett zonförsvar för att blockera spelaren helt. Ingen vet mer om detsamma än den legendariske tränaren Phil Jackson, som lyfte fram Shaqs skicklighet under en gammal intervju med HuffPost.

“Shaq var den viktigaste komponenten som gjorde att försvaret kunde förändras. Du kan spela en zon nu; i grund och botten har de bara ett körfältsbrott på tre sekunder, och du kan spela vilket försvar du vill. Innan dess var det svårt att försvara sig mot Shaq eftersom man var tvungen att göra det individuellt”, sa Jackson.

När man diskuterar Nikola Jokic har inga sådana speciella defensiva strategier skapats speciellt för honom. Med tanke på hans normala kroppsbyggnad kan spelaren lätt bli målinriktad, precis som vilken annan spelare som helst, genom kroppslighet och aggression. Till skillnad från Shaq kan Jokics rivaler kämpa mot honom och neka honom några enkla passningar. Men det har inte heller visat sig fruktbart ännu.

Den slutliga domen

Shaquille O’Neal och Nikola Jokic är två spelare av väldigt olika generationer. Båda av dem har distinkta spelstilar och styrkor, som de använde sig av för att utmärka sig inom sitt område. Med tiden kan det vara möjligt att Jokic kommer att överträffa alla rekord som Shaq har satt och framstå som den mest dominerande kraften i NBA:s historia. Än så länge har den dagen dock inte kommit.

Precis som Gilbert Arenas uppskattar olika NBA-entusiaster rekorden som de nuvarande spelarna sätter. Samtidigt glömmer de inte det decennier gamla arvet som etablerades av spelarna som kom innan. För att ändra åsikt i Arenas sinne måste Jokic förmodligen fortsätta spela sin roll under resten av karriären och se var vägen leder honom.

Redaktionell ansvarsfriskrivning: Åsikterna som uttrycks är författarens och återspeglar inte nödvändigtvis EssentiallySports åsikter.

RELATED ARTICLES

Mest populär