Saturday, December 9, 2023
HemNASCARRoger Penskes nummer 12 bil går med i Elite Company i NASCARs...

Roger Penskes nummer 12 bil går med i Elite Company i NASCARs historia

Under årens lopp har många Cup Series bilnummer förevigats. Dessa är vanligtvis Cup Serie-vinnande bilar. Och varje mästerskapsvinnande bil är speciell. Oavsett hur många gånger de har vunnit titeln. För Roger Penske var #12 den tredje att vinna titeln efter Joey Loganos #22 och Brad Keselowskis #2. Som ett resultat har Ryan Blaney förevigat sig själv och numret.

#12 Team Penske-bilen såg aldrig riktigt ut som ett legendariskt nummer för teamet. Men saker och ting kommer säkert att förändras nu. Bilen kan ha varit lite sen till festen men den har fortfarande en historia som avslöjades i ett nyligen avslöjat avsnitt av NASCAR LIVE-podcasten.

Den rika historien bakom Team Penskes #12 bil

Den allra första föraren av #12 Team Penske-bilen var Jeremy Mayfield. Under lagets allra första säsong var de en kraft att räkna med då de avslutade 1998 Daytona 500 på tredje plats. Mayfield körde #12-bilen till seger för första gången under samma årssäsong på Pocono, och höll undan den legendariske Jeff Gordon.

Det skulle dröja tre år till innan Mayfield lämnade Roger Penske. Han tog ytterligare ett par segrar under den tiden. 2002 markerade början på en ny era för #12-bilen när Ryan Newman tog över. Newman gjorde sitt lag stolt när han vann Rookie of the Year efter en säsongslång kamp med en viss Jimmie Johnson. Han vann även säsongens All-Star-lopp.

2003 tog Newman sitt spel till en helt ny nivå och satte den där #12-bilen på kartan. Han gjorde hela 8 vinster och 11 pole positioner det året. Det anses vara Ryan Newmans bästa år i sporten. På den tiden var det också det bästa året någon förare haft med #12-bilen. Men Newmans kanske största seger med Roger Penske och hans team kom när han vann den 50:e upplagan av Daytona 500 med #12-bilen 2008.

Det var sista gången på ett decennium som #12-bilen vann ett lopp. Och så kom Ryan Blaney. När han gick med i #12-laget 2018, bröt han den segerfria torkan genom att vinna det första Charlotte Road Course-loppet någonsin det året. Allt eftersom åren gick fortsatte Blaney att gradvis förbättras. Frukterna av hans år av hårt arbete kom 2023 när Roger Penskes #12 gick med i hans #2 och #22 som en Cup Series-vinnande bil.

Roger Penske var full av beröm för Ryan Blaney efter hans cupserietriumf. Veteranen avslöjade tankeprocessen bakom att värva 29-åringen. Det visar sig att hans rivaler och Brad Keselowski hade en betydande inverkan.

“Vet inte om det har sjunkit in ännu” – Ryan Blaney låter misstro på det första NASCAR Cup-mästerskapet någonsin

Roger Penske avslöjar sina rivalers roll i att han värvade Ryan Blaney

I en intervju nyligen på SiriusXM avslöjade den 86-årige lagägaren att Ryan Blaneys värvning berodde på att Hendrick Motorsports och Joe Gibbs Racing investerade i unga förare vid den tiden.

“Vi tittade på som Rick (Hendrick) har Joe (Gibbs) har, som alla dessa människor som bygger dessa unga barn. Vi behövde kliva in i samma match, och Brad (Keselowski) var hög på Blaney. Han hade varit en vinnare i racing och jag tror att han passade in i formen och naturligtvis var hans pappa en god vän till mig, säger Roger Penske.

Oavsett orsaken kan man säga att spelandet gav resultat på bästa möjliga sätt. Det ska bli intressant att se hur föraren av #12 navigerar säsongen 2024. Kommer det extra trycket från den regerande mästartaggen att tynga honom?

SE HISTORIEN: Dale Earnhardt Jr erkänner att han misstagit sig när han ser ut att stödja Jeff Gordons planer för NASCAR

RELATED ARTICLES

Mest populär