Wednesday, December 6, 2023
HemNASCARRichard Childress accepterar NASCAR Teams regelmanipulationstaktik, bekänner sina kamper med NASCARs nya...

Richard Childress accepterar NASCAR Teams regelmanipulationstaktik, bekänner sina kamper med NASCARs nya innovativa tillvägagångssätt

Tänk om du fick höra att Dale Earnhardts fjärde titel vann genom manipulation istället för meriter? Den #3 Chevrolet-föraren i Richard Childress Racing var en obestridd legend. Men hans lagägare Richard Childress kom undan med många omstridda handlingar som skulle ha blivit hårt straffade idag.

NASCAR:s tekniska framsteg ledde till större granskning av det styrande organet och det en gång mästarlaget har lämnats på jakt efter sin nästa trofé i nästan 30 år. I en nyligen genomförd intervju öppnade Childress upp på den halsbrytande hastigheten hos modern innovation som har tvingat racingteam att öka sitt spel.

Nästa generations bilar har gjort motormanipulation svårare, enligt Richard Childress

De tjusiga Next Gen-racingbilarna har kommit långt från de vanliga bilarna som ursprungligen användes för racing på Daytona Beach. Under årens lopp fick den omodifierade lagerversionen av gatubilar ett mer distinkt “racebil”-utseende när team började modifiera motorer, karossdelar och material för att få en fördel gentemot sina konkurrenter. I slutet av 80-talet till början av 90-talet förvandlade förändringarna helt och hållet Gen-3- och Gen-4-bilarna, och de utnyttjades skickligt av Richard Childress Racing.

Kanske fruktade en avbrott från sina fans på grund av en drastisk brist på likhet, Generation VI och Next Gen-bilarna designades återigen för att matcha sina utställningslokaler. Men racingmyndigheterna blev också försiktiga med missbruket av snabb teknisk tillväxt, vilket tvingade team att använda kreativa strategier inom det begränsade utrymmet för förändringar som beviljats ​​av NASCAR. I ett rundabordssamtal på North Wilkesboro Speedway erkände Richard Childress, “Jag tror att dessa bilar idag måste hela tiden leta efter alla fördelar du kan få inom reglerna.”

Childress påminner om dagarna med större spelrum och sa: “Ibland går man lite förbi det, men jag tror att dessa bilar är så trånga idag att det finns många saker som du inte kan göra som vi brukade göra mot bilarna. ” Det betyder inte att de inte försöker där de kan. Childress avslöjade, “Du försöker fortfarande få det. Nu letar vi efter tusentals inom karosserna eller chassit eller var vi än arbetar, där man tidigare kunde flytta bitar och delar och sånt. Men den tekniska sidan av det idag är en hel nyckel till det.”

Den 78-årige lagägaren har dock svårt att hänga med i de intrikata detaljerna och lämnar det i sina expertingenjörers duktiga händer. Childress fortsatte, “Jag sitter där och tittar på våra killar som går igenom all simulering och alla grejer de gör och det förvånar mig bara. Det är långt över mitt huvud. Det här är en gammal lantpojke. Det är precis när de börjar prata alla dessa siffror och sånt, det har blivit så tekniskt. De förnyar sig fortfarande, men de gör det på ett annat sätt idag genom ingenjörskonst.

Intressant nog var RCR också förnyat genom ingenjörskonst på 90-talet men var inte över att använda tvivelaktiga mekanismer heller.

Racingteam tvivlade på RCR-motorer under sina gyllene år

Efter sin första vinst i Winston Cup-mästerskapet 1980, flyttade Dale Earnhardt till Richard Childress Racing för att göra NASCAR-historia. Tillsammans var de ostoppbara under sitt 17-åriga partnerskap, särskilt efter att den legendariske ingenjören Eddie Lanier gick med i stallet. Lanier var fast besluten att tillverka en Daytona 500-värdig racerbil för Intimidator 1990.

Rapporterat av motortrend.com citerades Lanier för att säga: “Att Earnhardt hade vunnit praktiskt taget allt på Daytona utom 500 var alltid den stora historien.” I sin entusiasm för att säkra det prestigefyllda racet för Earnhardt experimenterade Lanier med att förbättra RCR:s motorkvalitet. Men den första uppsättningen av ändringar låg utanför de lagligt tillåtna gränserna för NASCAR.

Lanier hade dock hävdat att han skulle rätta till och föra det inom de lagliga gränserna. Även om Earnhardt inte vann Daytona 500 förrän 1998, vann han nio lopp och karriärens fjärde cupmästerskap 1990. Men säsongen slutade på en kontroversiell ton när RCR ledde NASCAR att straffa den slutliga tvåan Mark Martin för motoranklagelser .

Även om det visade sig vara ogrundat senare, banade de poäng som Martin förlorade vägen för ytterligare en titel för Childress. När det gäller racerbilen, behöll Lanier sin obestridliga ställning. Som rapporterats av dailypress.com hade RCR-ingenjören då sagt: “Jag vet att en hel del team tror att vi gjorde något olagligt, men jag kan säga med gott samvete att vi aldrig har fuskat på våra motorer.”

Ändå kan säsongens omtvistade slut och Richard Childress erkännande nyligen få fansen att undra över sanningshalten i det uttalandet för över två decennier sedan.

Richard Childress lägger fram sina stjärnor när kampen om jakten Elliotts tron ​​börjar

RELATED ARTICLES

Mest populär