Kvinnliga idrottare har kommit långt under de senaste decennierna. De har brutit ner barriärer och krossat stereotyper för att bli några av de mest ikoniska figurerna inom sport. Och när världen firar internationella kvinnodagen, lyfter den legendariske tennisspelaren Chris Evert fram kvinnliga idrottares inverkan på samhället. I en speciell intervju med Eurosport pratade Chris om kvinnliga idrottare som Naomi Osaka och deras bidrag till tennis och sport i allmänhet.
Kvinnliga idrottare har slagit rekord och vunnit mästerskap, visst. Men de har också använt sina plattformar för att förespråka social rättvisa, jämställdhet och andra viktiga frågor. Från Billie Jean Kings kamp för lika prispengar i tennis till Megan Rapinoes aktivism för HBTQ+ rättigheter, kvinnliga idrottare har legat i framkanten av några av vår tids viktigaste sociala rörelser.
Chris Evert berättar om hur Naomi Osaka “öppnade dörrar”
På tal om Naomi Osaka, säger Evert till Eurosport, “Kvinnliga idrottare överskrider sina sporter nu, de blir ikoner. De använder sin plattform för att ge mycket relevanta tankar och prata om mycket viktiga frågor som relaterar till samhället, och de har modet att säga ifrån.”
Läs mer: “Osaka gör allt utom att spela tennis” – Tennisfans förstör Naomi Osaka på sociala medier efter frånvaro från Australian Open 2023
Evert berömde Osaka för hennes mod när hon öppnade upp om psykiska problem och sa: “Titta vad Naomi Osaka gjorde med mental hälsa. Hon öppnade bara en burk med maskar där och öppnade dörren för att ha ett samtal och vara empatisk och för att inse att det finns där och att det frodas – inte bara för idrottare utan för människor som lider av ångest i allmänhet.”
Osaka, som för närvarande är världsnummer 65 i singeltennis för damer, har varit en uttalad förespråkare för mental hälsa. Tidigare har hon pratat öppet om sin kamp med depression och ångest. I maj 2021 drog Osaka sig ur French Open, med hänvisning till behovet av att prioritera hennes mentala hälsa, efter att ha fått böter för att ha vägrat att prata med media. Nu är hon gravid och väntar lyckligt på sitt första barn med sin rapppojkvän Cordae.
Kvinnor vill nu bli idrottare, inte modeller eller filmstjärnor
Evert talade också om de förändrade attityderna till kvinnliga idrottare. “Hur de inte sågs upp till för 40 år sedan, 50 år sedan.”
Den 18-faldiga Grand Slam-mästaren fokuserade på hur kvinnor kan ha fler karriärmöjligheter. Hur de kan vara oberäkneliga och omfamna sin atleticism som Billie Jean King gjorde. Genom sina prestationer och aktivism har kvinnliga idrottare inspirerat otaliga kvinnor och flickor runt om i världen att fullfölja sina drömmar.