Wednesday, December 6, 2023
HemSprintingOlympiska guldmedaljörer auktionsmedalj för att hjälpa ukrainare att leva i en ädel...

Olympiska guldmedaljörer auktionsmedalj för att hjälpa ukrainare att leva i en ädel gest

Tvåfaldig olympisk guldmedaljör, Yuriy Volodymyrovych Cheban, har börjat auktionera ut sina OS-medaljer för att samla in pengar till ukrainska liv mitt i konflikten mellan Ryssland och Ukraina. Den pensionerade sprintkanotisten Cheban tog två guldmedaljer och en bronsmedalj i sin olympiska karriär. Eftersom han är ukrainare vill han hjälpa sitt land så mycket som möjligt. Dessutom tror han att försäljning av ukrainska idrottares medaljer kan hjälpa till att stävja de svårigheter som deras nation står inför.

Den pågående konflikten mellan Ukraina och Ryssland har ödelagt människors liv. I ett e-postutbyte uttryckte Cheban de grymheter som rådde i hela landet och hur han hoppas på slutet på konflikten.

OS-medaljören, Yuriy Cheban, bestämmer sig för att auktionera ut sina medaljer

Yuriy Cheban är en av de mest hyllade idrottarna i Ukraina. Sprintkanotisten vann guldmedaljer 2012 och 2016. Han tog också en bronsmedalj 2008. Genom att auktionera ut sina medaljer räknar Cheban med att samla in en sexsiffrig fond för att bidra till sitt land.

Se detta inlägg på Instagram

Ett inlägg delat av Yuri Cheban (@cheban_yura)

Den ukrainska idrottaren auktionerar ut sina medaljer genom SCP Auctions. Den uppskattar att varje medalj kommer att ge cirka 75 000 $ vardera från grannländerna. Dessutom är det uppskattade beloppet ganska imponerande med tanke på de medaljer som finns tillgängliga i dagens tid.

Cheban uttryckte sin beslutsamhet och vision att auktionera ut sina medaljer i ett e-postutbyte med Association Press på onsdagen. Han sa: “Mina olympiska medaljer spelar ingen roll om Ukraina inte kan stå för denna kamp för frihet och självständighet.”

Dessutom kommer den 36-årige idrottaren att donera det insamlade beloppet till Olympic Circles välgörenhetsfond. Välgörenhetsorganisationen ligger nära hans hem, hamnstaden Odessa i Svarta havet. Den olympiska cirkeln, som grundades av ukrainska idrottare, ligger också nära staden Mykolaiv och den nyligen befriade staden Cherson.

Cheban uttryckte att det ukrainska folket lever utan elektricitet, sjukhus, butiker och skolor. Många av hans egna familjemedlemmar fryser i sina lägenheter medan de kämpar för att anpassa sig till de upprörande grymheterna.

I e-postutbytet uttryckte Cheban att han inte var mycket hoppfull om att idrott skulle sätta stopp för kriget. Han vill dock rädda ukrainska liv genom vilket bidrag han än kan göra. Chebans medaljauktion kommer att fortsätta till den 10 december.

Yuri Cheban inspirerades av en annan ukrainsk idrottare

Cheban är inte den enda ukrainska idrottaren som auktionerar ut sin medalj för att bidra till sitt land. Han inspirerades av sin landsman Slava Medvedenko, en basketspelare. Han samlade in totalt mer än $253 000 genom att auktionera ut de två mästerskapsringarna som han vann när han spelade med Lakers 2001 och 2002.

Se detta inlägg på Instagram

Ett inlägg delat av Yuri Cheban (@cheban_yura)

Sedan början av konflikten mellan Ukraina och Ryssland var dess idrottare tvungna att träna i olika länder. I det senaste sommar-VM deltog 22 ukrainska idrottare i friidrotts-VM som hölls i Oregon. Spelare som Yaroslava Mahuchikh och Andriy Protsenko vann silver respektive brons i mästerskapet.

RELATED ARTICLES

Mest populär