Sunday, February 25, 2024
HemNASCARNär världen sörjer Don Schumachers bortgång, här är en titt på hans...

När världen sörjer Don Schumachers bortgång, här är en titt på hans legendariska motorsportkarriär

Utvecklingen av amerikansk motorsport kan tillskrivas många individer. NHRA och dragracinglegenden Don Schumacher är bland de få utvalda som ledde framifrån. Redan 2015 hade han gjort en mirakulös återkomst till dragstrip efter att framgångsrikt bekämpa huvud- och halscancer. Men tidigare i år kom den fruktade sjukdomen tillbaka och på onsdagen förlorade Schumacher livet vid 79 års ålder av en hälsokomplikation efter att ha kämpat mot lungcancer under de senaste månaderna. En våg av sorg har sedan dess gripit motorsportvärlden.

Amerikas favoritvideo idag

Medan Don Schumachers expertis främst var inom dragracing, har han varit en enorm bidragsgivare till motorsportvärlden under hela sitt liv. För drygt ett år sedan tilldelades Schumacher – ägaren till det mest framgångsrika NHRA-teamet – det prestigefyllda NHRA Lifetime Achievement Award. Han är också en Class of 2019 Inductee till Motorsports Hall of Fame of America. När racinggemenskapen sörjer en sann pionjärs och legends bortgång, låt oss titta på de många prestationer han åtnjöt under sin legendariska karriär.

Don Schumachers härliga Funny Car & Top Fuel-karriär

Don Schumachers Funny Car-karriär kan delas in i två faser. Medan den första tiden som racerförare på 60- och 70-talen fick honom att bli en framträdande plats i den nationella racingscenen, etablerade hans återkomst till racing som ägare av Don Schumacher Racing honom som en legend inom sporten.

Schumacher gjorde sin debut i en Stardust Dodge i mitten av 1960-talet. Vid tiden för hans debut fanns det redan några populära förare i sporten, som Pat Minick. Chicago var hem för dragracing då, men Don Schumacher var på väg att förändra det för alltid. Hans uppgång till toppen började med hans vinst i 1970 NHRA US Nationals. Efter segern steg Schumachers krav på att få vara med i dragrace utan motstycke.

Detta motiverade honom också att inkludera Bobby Rowe i den röda Stardust Dodge och Raymond Beadle i den blå Stardust när han körde den gula versionen. 1972 vann han Coca-Cola Cavalcade of Stars och slog alla rekord året därpå. Don Schumacher vann AHRA World Championship 1973, fem nationella tävlingar i NHRA, nio i IHRA och chockerande 70 procent av de 560 lopp som han tävlade i. När hans fandom utökades, kom ett skrämmande beslut samma år.

Don Schumacher tillkännagav sin pensionering från racing 1973 för att flytta sitt fokus till Schumacher Electric, familjeföretaget. Hans tjänstgöring i Schumacher Electric bevisade för världen att NHRA-racern hade många talanger. Med hans deltagande expanderade företaget globalt och ökade värdet med mer än tio gånger.

Efter 25 år som affärsmagnat återvände Don Schumacher till dragracing 1998. Den här gången var det inte som förare utan som lagägare, tillsammans med sin son Tony Schumacher. Duon etablerade Don Schumacher Racing. I slutet av 1999 hade DSR redan blivit ett mästerskapsvinnande lag. Detta motiverade teamet att utöka sin lista till mer än en bil. Tony Schumacher körde laget till 8 mästerskap, och genom åren har DSR samlat på sig 19 NHRA World Championships och 362 Wally-troféer.

När man tittar på DSR:s framgångar som ett team, hade Don Schumachers resa som legendarisk ägare börjat, och racinggemenskapen var på väg att bevittna historien i vardande.

DSR:s eviga arv i motorsportens historia

I NHRA:s historia är Don Schumacher Racing det enda laget som har vunnit Top Fuel och Funny Car-mästerskapen samma år. Inte bara det, utan DSR har kunnat efterlikna denna bedrift fyra gånger. Med tiden växte DSR:s intresse för de olika aspekterna av racing, och dess verksamhet utökades till DSM Precision Manufacturing och DSR Performance.

DSM Precision Manufacturing har blivit en av de bästa precisionstillverkarna för motorsport, försvarssystem och till och med flygindustrin. DSR Performance fokuserar mer på fordonssport och har blivit ett av de ledande varumärkena inom racerteknik. Språngbrädan till dessa organisationer var när DSR började bygga sina egna bilar i sin anläggning i Brownsburg, Indiana.

På grund av hans enorma branschbidrag tillkännagavs Don Schumacher som en internationell Dragracing Hall of Fame-invald 2007. När applåderna och prestationerna fortsatte att komma, fortsatte DSR att ställa upp många fler legendariska NHRA-förare under de följande åren. Medan Tony Schumacher varit ansiktet utåt för DSR länge, är Anton Brown, Leah Pruett, Matt Hagan, Jack Beckman och Mark Pawuk bland de 25+ förare som har representerat teamet genom åren.

Det fanns dock mer för Don Schumacher. När han växte i resning, strävade han efter att sprida glädje i världen genom sina välvilliga initiativ; varje år, innan de amerikanska nationella mästerskapen, genomför DSR ett evenemang vars vinster vidarebefordras till Riley Hospital for Children. Schumachers inflytande utanför banan växte, vilket gjorde det möjligt för ideella organisationer som Make-A-Wish Foundation, MD Anderson Cancer Center och Infinite Hero Foundation att få rampljuset genom livery-hyllningsprogrammet.

Don Schumachers bidrag till världen är en aldrig sinande lista. När man ser tillbaka på sin ikoniska karriär är man bara fylld av beröm och beundran för en sann racinglegend.

RELATED ARTICLES

Mest populär