Saturday, December 9, 2023
HemNBAMyt kring NASCAR:s nedgång klarnade av att de främsta amerikanska sporterna lider...

Myt kring NASCAR:s nedgång klarnade av att de främsta amerikanska sporterna lider under felaktiga traditionella mått

Säsongen 2023 i NASCAR Cup Series bevittnade en tvåsiffrig nedgång i TV-betyg. Lyckligtvis, när säsongen fortskred, återhämtade sig sporten bra för att sluta med ett ensiffrigt fall jämfört med betygen 2022. Även om det har uppfattats som en negativ parameter, finns det mer än bara siffrorna.

Det finns ett antal sätt att fastställa en sport popularitet. Med TV-betyg anses vara ett viktigt mått, har det utan tvekan skildrat ett svårt scenario för NASCAR. Om så är fallet, då är dessa alarmerande tecken för många andra populära amerikanska sporter också.

Ett perspektiv på NASCARs nedgång jämfört med andra amerikanska sporter

Med ett genomsnitt på 2,86 miljoner tittare för säsongen 2023 Cup Series, fick NASCAR en träff på 5 % i tittarsiffra jämfört med förra säsongen enligt SportsProMedia.com. Mästerskapsloppet på Phoenix Raceway hade i genomsnitt tre miljoner tittare, det bästa för alla slutspelslopp i år. Chicago Street Course-loppet såg dock 4,79 miljoner tittare, det mest sedda NASCAR-loppet 2023.

Även om det har funnits positiva effekter, har nedgången i tittarsiffror framställt NASCAR som en döende sport. Det har faktiskt varit så under de senaste åren. Allt började med Daytona 500 1979 när CBS sände säsongen och slutade med 16 miljoner tittare. Faktum är att loppet hade ett Nielsen-betyg på 10,5.

Trots att sporten erbjuder några fantastiska lopp, bevittnade betygen en gradvis nedgång. I jämförelsesyfte hade Daytona 500 2023 ett Nielsen-betyg på 4,4. Även om det är ett stort fall i tittarsiffror, är det verkligen ingen jämförelse mellan äpple och äpple.

Mycket har förändrats inom sporten, särskilt under 1900-talet. NASCAR har sett en förändring i tävlingens format, banorna inblandade och viktigast av allt bilarna och komponenterna som används. Även om förändring har varit den enda konstanta, är det värt att notera att det inte bara är NASCAR som har sett en nedgång i TV-betyg.

Enligt Jon Lewis från Sports Media Watch, medan NBA-slutspelet 2023 hade i genomsnitt 5,12 miljoner tittare, var det en av de minst sedda NBA-finalerna (11,64 miljoner tittare. Enligt Tim Baysinger från Axios, 2023-24) säsongen lockade i genomsnitt 1,6 miljoner tittare, vilket är mycket mindre än hur det var innan Covid-19-pandemin.

Till och med NHL fick en betydande hit i år. Enligt Statista såg Stanley Cup-finalen 2,6 miljoner tittare jämfört med 4,59 miljoner tittare 2022. Med en minskning av tittarsiffran på 43 % har en av de äldsta sporterna i Nordamerika också blivit offer för sjunkande TV-betyg.

På samma sätt, efter att ha varit uppe med 26 % under de första tre månaderna, såg till och med MLB en nedgång i betyget allt eftersom säsongen fortskred 2023. Endast NFL har haft positiva TV-betyg med tanke på hur sportens lokala nätverkstillhörighet är för stark jämfört med andra sporter. Även om det inte hjälper i direkt jämförelse, ger det säkert en bättre uppfattning om betygsscenariot.

Efter massiv tittarsiffra får NASCARs Atlanta-experiment Racing Fanbase godkännande

Med så många populära sporter som står inför vreden över ett minskat TV-betyg, vad betyder det för dem? Försvinner alla och tappar sin charm?

Är TV-betyg bara ett lämpligt mått för att bedöma NASCARs popularitet?

Det är ingen hemlighet att traditionellt sett betydde framgången för TV-betyg mycket när det gäller popularitet. Men tiderna har förändrats och tekniken likaså. I dagens värld är tv inte lika frekvent som det var tidigare. Den digitala världen har tagit över om inte helt ersatt det traditionella underhållningsmedlet.

För att sätta saker i perspektiv, låt oss ta en titt på tittarsiffrorna för Formel 1 och IndyCar. Formel 1 hade i genomsnitt 1,24 miljoner tittare per lopp för säsongens första 12 lopp. På samma sätt, för IndyCar, var antalet 1,403 miljoner tittare. Så gör det att NASCAR minskar mindre än dem?

Popularitetsdynamiken har förändrats drastiskt nuförtiden. Även om TV-betyg fortsätter att vara viktigt är det värt att notera att användare har valt att byta till streaming såväl som andra tittarplattformar online. Detta innebär att TV-betyg inte längre förblir den enda källan för att avgöra framgången för NASCAR eller för den delen, någon sport.

Faktum är att även Network TV-dynamiken har förändrats. Som rapporterats av vulture.com rapporterade CBS och NBC 2017 att den traditionella TV:n

Medan TV-betyg blir mindre relevanta med tiden, har NASCAR varit inblandad i att försöka vara mer engagerad med fansen genom olika andra kanaler. Flytten att erbjuda gratis livestreams inifrån varje bil i cupserien verkar ha fungerat bra.

Med tiden kommer NASCAR att komma med fler sådana kreativa lösningar. Även om sporten gör det, är det nödvändigt för fansen att fortsätta tro. Eftersom TV-betygen bara är en framgångsparameter kommer det att krävas mycket mer för att göra NASCAR mindre relevant.

RELATED ARTICLES

Mest populär