Friday, February 3, 2023
HemF1"Mycket lätt att vinna ett lopp framifrån": Lewis Hamiltons subtila grävning vid...

“Mycket lätt att vinna ett lopp framifrån”: Lewis Hamiltons subtila grävning vid dåvarande F1-mästaren Sebastian Vettel förtjänar ett djupt återbesök

Lewis Hamilton erbjuder oftast en genomtänkt och rättvis syn på alla frågor. Ända sedan han kom till F1 har Hamilton ansetts vara en cool person men en obeveklig förare. Även om några av hans tidigare kommentarer ofta känns ironiska. Speciellt när man återbesöker hans syn på rivalen och vännen Sebastian Vettels dominans.

Redan 2011 var Lewis Hamilton inte på bästa plats med sin karriär. Efter att ha vunnit titeln 2008 släppte han och hans team McLaren bollen till Sebastian Vettel och Red Bull. Efter att ha vunnit mästerskapet 2010 dominerade Vettel säsongen 2011. Tysken och hans Red Bull RB7 var så snabba att han beseglade titeln i själva Japan.

I en intervju med ett indiskt mediehus – NDTV, talade britten om hur man kan slå Vettel. Det här är från när Lewis var i Indien före den inledande indiska GP.

Hamilton sa: “Slog Sebastian [Vettel] handlar inte bara om bilar, det handlar om resten av paketet också. Det handlar om fokus, det handlar om självförtroende, det handlar om att göra jobbet.”

“Du vet att han börjar, han startar många lopp i början, längst fram [of the grid]. Och då är det i allmänhet väldigt lätt att vinna ett lopp framifrån utan några problem.”

Med tanke på hur Lewis karriär har utvecklats sedan dess, gör det hans uttalande ganska ironiskt. Hamilton själv har dominerat flera lopp från framsidan av rutnätet, som Sebastian Vettel gjorde 2011.

Hamiltons kommentarer kom strax före Vettels titelvinnande helg i Japan. Ironiskt nog hade Lewis själv flera sådana tidiga titelavgörande under senare år, vilket speglar hans dominans.

Hur Lewis Hamilton dominerade flera gånger “From the Front” som Sebastian Vettel

Efter 2011 tog Lewis Hamiltons karriär en avgörande vändning för de stora. Britten lämnade McLaren och gick med i Mercedes 2013. Det har varit hans enda lagbyte hittills och har säkrat honom 6 världsmästerskap sedan dess.

Under denna körning dominerade Hamilton en stor del av säsongerna, med flera pole positioner och racevinster. Sedan 2022 har Lewis det högsta antalet poler och vinner i F1, båda är 103. Majoriteten av dessa stavar har kommit med Mercedes.

Ett annat kombinerat rekord som den 7-faldiga mästaren har är flest poler omräknade till tävlingsvinster. Hamilton har konverterat 61 av sina pole positioner till tävlingssegrar i sin karriär hittills. Detta återspeglar inte bara Vettel utan även Hamilton har vunnit flera lopp från framsidan av rutnätet, särskilt från pole.

Grand HAM 💪@LewisHamilton uppnådde sin sjätte karriär Grand Slam senast i Abu Dhabi… men det är Jim Clark som har rekordet 👏#F1 pic.twitter.com/SxmzsEOpF0

— Formel 1 (@F1) 14 januari 2020

För att jämföra, Sebastian Vettel har fått samma mätvärde vid 31 av sina 53 tävlingsvinster. För att återkomma till Lewis tidigare kommentar om att det är lätt att vinna lopp framifrån; det är ett subjektivt ämne. Eftersom det finns flera faktorer som kan påverka en pole sitter och en pole garanterar inte en vinst.

Icke desto mindre hade både Hamilton och Vettel sina perioder av dominans i F1. Och båda förtjänar sina loppvinster, oavsett om de kom från framsidan, mitten eller baksidan av rutnätet. Gillar du att se förare vinna lopp – från Pole? Eller utanför Top-3?

RELATED ARTICLES

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Mest populär