Wednesday, February 28, 2024
HemF1Mitt i samtalen om att Madrid ska vara värd för spanska GP,...

Mitt i samtalen om att Madrid ska vara värd för spanska GP, bevisar Barcelonas F1-krets att det är värt med historisk prestation

Circuit de Barcelona-Catalunya är inte känt för sin spännande racing på banan. Det är inte det svåraste spåret att köra om, men det är absolut inte det lättaste. Men trots denna skenbara brist på action älskar fansen den spanska GP och banans historiska betydelse för sporten.

Amerikas favoritvideo idag

Nu när det går rykten om Madrid som värd för det spanska Grand Prix, kommer Circuit de Barcelona-Catalunya att visas dörrarna. Om man tror på rapporter kanske vi inte ser F1 i denna historiska plats så tidigt som 2026. Realistiskt sett har de bara ett par säsonger kvar. Trots detta visade kretsen sin betydelse ännu en gång 2023.

Circuit de Barcelona-Catalunyas rekordår när han var värd för det spanska GP

Under det spanska GP kan du vara säker på att minst 50 % av publiken kommer att vara där för att fira nationalikonen Fernando Alonso, särskilt tack vare spanjorernas blåsiga form. Med Carlos Sainz också på rutnätet strömmade den spanska publiken mot stadion i år. Strax under den spanska Grand Prix-helgen deltog 280 000 fans i loppet.

Detta, i kombination med andra evenemang som MotoGP som hölls i banan, öppnade banans dörr för över 605 000 fans i år – det mesta de har haft under de senaste nio åren. Intressant nog, den enda gången uppslutningen var så stor var under tre år från 2006-2008 när Fernando Alonso vann två mästerskap och kämpade med Lewis Hamilton om tretorvet.

För racingfans öppnade banan sina dörrar i över 332 dagar, hela 91 % av året. Dessa siffror visar gång på gång varför Barcelona är en så integrerad del av F1-kretsen. Trots detta tror många ex-förare och förståsigpåare att medan Barcelonas historia bör firas, så bör racingen gå vidare och flytta till Madrid. Formel 1 ser ut att vara överens, för rapporter tyder på att slutförandet av Madrid GP kan ske i samma ögonblick som banan är klar.

Carlos Sainz Sr. välkomnar Madrid med öppna armar.

Den tidigare världsmästaren i rally och far till Ferrariföraren Carlos Sainz är faktiskt en av de starkaste förespråkarna för att sporten ska flytta till Madrid. Han påpekade att loppet hölls i Jerez innan han flyttade till sin nuvarande plats. “Katalonien har haft det i många år och de har haft det,” sa Sainz Sr. “Det finns ingen skriftlig regel som säger att ett grand prix alltid måste vara på samma plats. Vi måste komma ihåg att det också var i Jerez också.”

Läs mer: Max Verstappen som stjäl Sergio Perez enda fördel blir avslöjad som orsak till mexikanarens fall

Ferrariföraren skulle också glädjas över att han äntligen kommer att ha chansen att vinna allt inför sin hemmapublik. Sainz Sr, kommenterade denna möjlighet, sa: “Om det kommer och om Carlos är där i det ögonblicket och tävlar i F1, skulle det vara något unikt och fantastiskt. Racing i din egen stad är något som gör dig väldigt lyckligt lottad. Jag tror att Carlos kommer att njuta mycket av det grand prixet. Även om förväntningarna är höga och förhoppningarna på en bana som lämpar sig bättre för omkörningar är höga, har en affär inte formellt tillkännagivits ännu. Barcelona har ett kontrakt till slutet av säsongen 2026.

RELATED ARTICLES

Mest populär