Wednesday, February 28, 2024
HemGolfMitt i rapporter om ett brutet partnerskap med Nike, avslöjas Tiger Woods's...

Mitt i rapporter om ett brutet partnerskap med Nike, avslöjas Tiger Woods’s maffiga $300 miljoner inflytande

Kan du mäta Tiger Woods inverkan i påtagliga termer? Tja, en person kan. I själva verket gjorde han det bara två år efter att ha tecknat Woods för sitt varumärke, Nike. Även om namnet Tiger Eldrick Woods 27 år tidigare inte ringde någon klocka för de flesta, gick Nike vidare för att signera det snart världsberömda underbarnet. Två år senare visade megabrandets balansräkning det fantastiska beslutet att det var.

Amerikas favoritvideo idag

Noterbart var Woods fortfarande en amatör. Men 20-åringen hade redan skickat chockvågor i golfens inre kretsar genom att vinna tre raka amerikanska amatörmästerskapstitlar, en första i historien. Phil Knight, Nikes VD, kanske hade en aning om att detta skulle vara den första av många historiskt omskakande bedrifter som detta unga barn skulle fortsätta att uppnå.

Nike samlade in $300 miljoner på två år med Tiger Woods ombord

Joe Pompliano, en entreprenör och investerare, avslöjade en del häpnadsväckande statistik för att visa upp Tiger Woods inverkan på sportvarumärket. När klädmärket först signerade Woods var företaget värt 30 miljoner dollar. Två år senare ökade deras vinst tio gånger. Värden för Joe Pomp Show sa: “Nike Golf tjänade 30 miljoner dollar i årliga intäkter innan han tecknade Tiger Woods. Men bara två år efter att ha tecknat Tiger Woods ökade den siffran till 300 miljoner dollar i årlig omsättning.”

Enligt uppgift var det första partnerskapet mellan Woods och Nike för 40 miljoner dollar. Under sitt debutår på PGA-touren tog den tidigare World No.1 två titlar. Han fortsatte med att vinna sin första Major på Augusta nästa år, förutom att han tog hem tre vanliga titlar på Touren. Det var bara början på en karriär med 82 PGA Tour-vinster och 15 majors.

Så för Nike fanns det tillräckligt med skäl att hålla fast vid deras ikon genom turbulenta tider. Tålamodet gav utdelning när veterangolfaren kom tillbaka bakifrån för att vinna sin femte Masters 2019, 11 år efter att han vann sin 14:e Major. Pompliano sa: “Det uppskattas också att Tigers 2019 Masters-finalseger var värd över 22 miljoner dollar för Nike bara i varumärkesexponering.”

Den sista av Tiger Woods kontraktsförlängning med Nike kom 2013 för en rapporterad avgift på $200 miljoner. Det tioåriga avtalet närmar sig dock sin deadline i år. Många, inklusive Pompliano, tror att vi redan har sett Tiger Woods spela Swoosh för sista gången.

Slutet på en era för golffans?

På frågan om affärens framtid gav Tiger Woods ett ganska kryptiskt svar: “Jag har fortfarande på mig deras produkt.” Det kan antingen läsas som ett pragmatiskt påstående inför framtida förhandlingar eller som ett diplomatiskt svar för att kringgå den svåra frågan. Detta var också den enda gången han pratade om Nike under de senaste ett och ett halvt åren.

Mitt i delade rykten, återupplev de 5 bästa Tiger Woods-Nike-ögonblicken

Å andra sidan ger sig TaylorMade Golf, Tiger Woods klubbsponsor, också in på klädbranschen. Dessutom har TaylorMades julvideo med Woods som “Mac-Daddy Santa” och hans “tomtar” lästs som en indikation på ett framtida partnerskap också.

RELATED ARTICLES

Mest populär