Wednesday, February 28, 2024
HemNASCARMisslyckad NASCAR Ambition: The Bizarre Case Of The Left-right Street Course Racing

Misslyckad NASCAR Ambition: The Bizarre Case Of The Left-right Street Course Racing

Nära racing och spänning är de faktorer som har gjort street circuit racing populärt bland motorsportfans runt om i världen. Idag har flera serier gatukretsar i sina kalendrar. Men NASCAR förknippas inte med den typen av racing. Tävlingen tävlade på Chicagos gator 2023, men det var inte första gången. Redan på 1980-talet övervägde arrangörerna på allvar flera permanenta streetracingbanor i kalendern och hade till och med speciella bilar, så kallade Vänster-Höger-bilar för detta ändamål. Idévisionen fastnade dock aldrig och fick skrotas ganska snabbt.

LR-serien, som den hette då, var inte tänkt att vara skild från cupserien. Den tidens arrangörer hade föreslagit en plan som skulle se att 5 tävlingar i tävlingen körs på gatubanor i dessa speciella bilar. Men varför tänkte NASCAR ens på att gå i den riktningen från början?

LR-projektet hade fått en bra start efter Riverside-dilemma

Under mitten av 1980-talet blev streetracing mycket populär bland motorsportentusiaster. Sådana som Formel 1, IMSA och IndyCar organiserade frekventa tävlingar på gator där fansen dök upp i tusental. Vid den tiden ansåg NASCAR-arrangörerna att gatukretsar skulle vara svaret på två av deras problem. För det första skulle sporten vinna popularitet och i sin tur mer pengar. Och för det andra fanns det en risk att tävlingen inte hölls på västra sidan av landet.

När det första gången rapporterades 1985 att NASCAR var ute efter att pröva lyckan på gatubanor, tävlade bilracingtävlingen endast på en bana väster om Mississippi under 2 lopp per säsong i Cup-serien, Riverside International Raceway. Men med banan som köptes av fastighetsinvesterare talades det om att den skulle rivas 1986. Sporten skulle helt ha förlorat sin marknad i väster och därför hade de inget annat val än att leta efter alternativ.

Att bygga ovala spår var inte ett möjligt alternativ då. Men idén om streetracing i en speciell bil hyllades av flera dåtidens ikoner. “Jag tycker att det är en bra idé eftersom vi måste ha tävlingarna i de stora områdena, marknader som NASCAR pratar om”, sa Junior Johnson då. Till och med The King Richard Petty hade en positiv syn. “Jag har sagt i 4 eller 5 år. Vi behövde komma in på marknaderna. De pratar om för våra sponsorers skull”, hade den 7-faldiga mästaren i cupserien sagt.

NASCAR LR-prototypbilen, en Pontiac Sunbird från 1986 testad av Dale Earnhardt vid Charlotte-rovalet, senare ombyggd som en Monte Carlo från 1996, såld på Mecum för 16 500 USD

Den har ingen motor men skulle vara ett coolt restaureringsprojekt pic.twitter.com/nJQCtAFc1l

— nascarman (@nascarman_rr) 14 januari 2024

LR-bilarna var tänkta att vara mycket lättare än de bilar som brukade köra i de vanliga Cup Series-tävlingarna med V6-motorer under huven. Bilarna som var planerade att användas var Ford Mustang, Chevrolet Cavalier och Pontiac Sunbird. Flera banägare uttryckte sitt intresse för att vara värd, som togs av traditionen om streetracing i NASCAR, tillsammans med förare från länder utanför staterna. Allt såg bra och snyggt ut fram till denna punkt. NASCAR verkade ha en solid plan framåt. Så varför rasade saker?

Varför skrotade NASCAR LR-projektet efter så mycket löfte?

Dagen för katastrofen med Challenger rymdfärjan 1986 gjorde den första LR-bilen sin debut på Charlotte Motor Speedway. Mycket tid, pengar och ansträngning hade lagts ner i projektet och folk hoppades på ett positivt resultat. Det var dock allt annat än. Dale Earnhardt och Bobby Allison testade bilen på banan och var inte nöjda med vad de hade hittat. Intimidatorn sa att bilen var för tung och att det behövde många förbättringar.

Medan team och förare förberedde sig för mer racing på vägbanor, plågade den långsamma utvecklingen av LR-bilen NASCAR. Rapporter tyder på att arrangörerna inte hade resurserna att bygga en och väntade på att teamen skulle komma med en prototyp innan de skrev några regler kring den. Problemet var att ingen skulle spendera runt $60 000 till $70 000 för en prototyp. Bobby Allison lyckades fortfarande bygga en, som han testade på Roval den 10 september 1986.

Den nya modellen var mycket bättre än den tidigare, men vid det här laget var NASCAR inte längre intresserad av LR-bilarna. Detta beror på att Riverside International Raceway fick en förlängning till sommaren 1988. Detta förändrade arrangörernas synsätt, som bestämde sig för att lägga större vikt vid permanenta vägbanor över gatubanor. Gatukretsar hade också andra utmaningar, en av de viktigaste var att hantera arga lokalbefolkningen för att de blockerade deras vägar.

Läs mer – “Få människor bryr sig mer om att främja sporten” – Rusty Wallaces son skriver ett hjärtligt meddelande till sin pappa mitt i Buddy Shuman-utmärkelsen

Den 28 september 1986 meddelades att LR-projektet lades ner. Idén fick mycket kritik från eminenta personligheter även inom sporten. Det hölls några gatukurslopp och folk var inte fans av stambilar som körde på gatorna. 1994 sa Ken Squier: “Jag hoppas att de aldrig får tävla på gatorna. De där raserna på gatan, de ser alla ut som medelsäkra fängelser. De har bara en sådan känsla för sig. Jag tror helt enkelt inte att de är användarvänliga för fansen.”

Därmed packades LR-projektet ihop och lämnades för att samla damm. Kanske skulle det ha fungerat i dagens tid med alla tekniska framsteg. Chicago Street-loppet förra året gick dock helt okej, så LR-bilarna kanske inte ens är till någon nytta längre. Tycker du att NASCAR borde ta tillbaka projektet? Låt oss veta dina tankar.

Inlägget Failed NASCAR Ambition: The Bizarre Case Of The Left-right Street Course Racing dök först upp på EssentiallySports.

RELATED ARTICLES

Mest populär