Wednesday, February 28, 2024
HemF1Miljonären Gene Haas V/S 'Self-Made' Guenther Steiner – Haas' sannolika interna strid...

Miljonären Gene Haas V/S ‘Self-Made’ Guenther Steiner – Haas’ sannolika interna strid som slutade i katastrof

Gnugga ögonen, läs det och gråt för att det är sant. Rockstjärnan i F1, Guenther Steiner har lämnat sin post som Haas F1-teams rektor och kommer inte att vara med under den kommande Formel 1-mästerskapssäsongen 2024 med ingenjörschef Ayao Komatsu som ersätter honom. För första gången när sporten var på väg in i en ny säsong utan några förändringar i rutnätet slog F1 silly season igen när den italiensk-amerikanska chefen blev 2024 års första offer.

Amerikas favoritvideo idag

Kan det vara Haas sista plats i mästerskapet 2023 som ledde till detta beslut? Även om laget aldrig riktigt bröt sig in i mittfältsstriden sedan starten, förutom en gång. Eller kan det vara Steiners rapporterade övervägande att vidta rättsliga åtgärder mot Gene Haas för en andel i laget? Jo, italienaren skrattade bort de ryktena också. Så vad kunde ha lett till detta chockerande och plötsliga beslut att släppa taget om mannen som spelade en avgörande roll i skapandet av laget? Låt oss fundera över dessa frågor med lite bakgrundsinformation.

Varför Guenther Steiner sparkades från Haas-jobbet: En lista över möjligheter

Tills vi får officiella besked från teamet, Gene Haas eller Steiner själv, kan vi bara anta vad som kunde ha varit orsaken bakom detta plötsliga beslut från Haas. Men den roll som Steiner spelade, inklusive hans inflytande, popularitet och kommando över laget och all dess personal, måste ha varit en stor incident för denna reaktion.

Först och främst tror vi fortfarande att det finns en viss sanning i ägarkonflikten mellan Steiner och Gene Haas.

1. Kampen mellan miljonären Gene Haas och självgjorda mannen Guenther Steiner

Vi vet alla hur svårt det är att bli en del av Formel 1 med de stränga regler som sporten följer innan man beviljar inträde till någon. Men redan 2010 gjorde Guenther Steiner det helt själv och gjorde Haas F1-lagets dröm till verklighet.

Sonen till en slaktare och en college som hoppade av, inte bara drömde om idén att gå in i Formel 1 igen med ett helt nytt team utan också lägga ner allt benarbete. Från att få ägaren Gene Haas ombord till att anställa varenda medlem i personalen, han gjorde det helt själv. Trots Gene Haas initiala vägran att investera, avskräckte Steiner sig inte från vägen när den primära investeraren kom ombord och istället för att använda kundchassi, utvecklade teamet sina egna med en del outsourcing. Den italienska chefen gjorde verkligen den amerikanska F1-drömmen möjlig på egen hand med Gene Haas som gjorde det möjligt för honom med sin investering. Steiner erkände till och med, “Jag tror att det måste vara mitt passionsprojekt. Jag startade det här laget. Jag gick ut och hittade en investerare.”

Det gick rykten om att Gene Haas hade lovat Steiner en andel på 50 % i laget. Men med Haas värdering som föll med 100 miljoner dollar mindre än en miljard 2023, blev det allvarligt och Steiner ville formalisera sin andel i laget innan det var för sent. Han ville kanske göra det på grund av de ständiga förvärvsförslag som laget fick. Den tidigare chefen avslöjade till och med: “Varje vecka får vi erbjudanden om att någon ska köpa laget. Men det är inte för £1! Det är hundratals miljoner nu. Det är nu en bra investering och en bra sak att ha.”

Mitt i svidande anklagelser på 2,8 miljoner dollar, utfärdar Guenther Steiner & Co. ett dunder uttalande för att försvara Nascar och F1-ägaren Gene Haas

Detta kanske födde ryktena om att Steiner vidtog rättsliga åtgärder för att kräva sina 50%. Även om Steiner snabbt förlöjligade dessa rykten om att både han och Gene Haas skrattade åt det, är vi inte säkra på om det verkligen var fallet. Det här ämnet kunde ha samlat på sig igen och diskussioner om detsamma under vintern kunde ha resulterat i denna katastrof. Det andra skälet kan dock vara det mest logiska.

2. Fortsatt dåliga prestationer ledde till ett ömsesidigt beslut att skiljas åt

Haas-teamet gjorde sin F1-debut 2016 som den första amerikanska konstruktören på 30 år. Förväntningarna var höga med Gene Haas som redan smakade framgång med sitt NASCAR-team. Han kanske förväntade sig samma resultat från sitt F1-lag, men hans investering motsvarade inte hans ambitioner och därefter gjorde inte resultaten heller.

Trots det upplevde laget några genuina toppar under ledning av den tredje mest erfarna lagchefen i sporten. Haas tog poäng vid debuten i Australien 2016, säkrade en första pole position i Brasilien 2022, och viktigast av allt en P5 i Constructors’ Championship 2018. Den sista placeringen i mästerskapet 2023 var dock kanske spiken i kistan . Det var åtminstone vad Gene Haas sa var anledningen.

Han talade till media efter beslutet, “Vi har haft några framgångar, men vi måste vara konsekventa i att leverera resultat som hjälper oss att nå våra bredare mål som organisation. Vi måste vara effektiva med de resurser vi har, men att förbättra vår design- och ingenjörsförmåga är nyckeln till vår framgång som ett team. – Detta återspeglar verkligen min önskan att tävla ordentligt i Formel 1.”

Vissa Sky Sports-experter tror också att Steiner blev distraherad med sin bok och medverkan i en amerikansk komediserie. Kanske alla dessa tillagda agendor på listan, medan laget var i botten, troligen inte passade bra med Gene Haas. Nåväl, låt oss hoppas att vi får reda på den verkliga orsaken bakom Steiners utträde från Haas.

Redaktionell ansvarsfriskrivning: Åsikterna som uttrycks är författarens och återspeglar inte nödvändigtvis EssentiallySports åsikter.

RELATED ARTICLES

Mest populär