Monday, December 4, 2023
HemGolfMedan CME erbjuder en lättnad på $7 miljoner, upprepar LPGA:s skillnad med...

Medan CME erbjuder en lättnad på $7 miljoner, upprepar LPGA:s skillnad med PGA Tour och LIV Golf fortfarande en enorm skrämmande

LPGA-touren har ökat den totala börsen i år. Jämfört med 2010, då den totala börsen för 36 LPGA Tour-evenemang var nära 49 miljoner dollar, ligger siffran på 101,4 miljoner dollar 2023. För bara sex år sedan var den 30 miljoner dollar mindre. Ökningen av plånböcker har också återspeglas i de stora. Att landa sponsring med AIG och KPMG har sett en enorm ökning av prispengarna för LPGA-major. Men trots det bleknar de flesta LPGA Tour-evenemangens prispengar och vinnarutbetalningar fortfarande i jämförelse med PGA Tour-evenemang.

Enligt Statista uppgår den totala börsen för PGA-tourens säsong 2023 till $460 miljoner för 38 evenemang som avslutas med Hero World Challenge nästa månad. Jämförbart är LPGA-tourens totala kassa för i år mindre än en fjärdedel av detta, med 101,4 miljoner dollar från 33 evenemang. Sätt det nu i ett sammanhang med LIV Golfs rapporterade utgifter på 784 miljoner dollar under sin första säsong. Du förstår bilden, eller hur?

Det högsta PGA Tour-evenemanget och LPGA Tour-evenemanget

PGA-tourens tillkännagivande om en plånbok på 7 miljoner dollar för CME Group Tour Championship väckte många huvuden. Men det är fortfarande sämre än Tour Championships plånbok på hela $75 miljoner. LPGA Tour säsongsutgivare misslyckas med att matcha US Women’s Open när det gäller prispengar. Men PGA Tour Championship har för tillfället den högsta plånboken tillsammans med Masters och PGA Championship.

En titt på Majors kommer också att belysa den enorma skillnaden. Förra året hade CME Group Tour Championship, det sista evenemanget på LPGA Tour, den högsta vinnarens utbetalning på $2 miljoner. För att notera det ökade US Open sin plånbok från 10 miljoner dollar till 11,2 miljoner, och erbjöd vinnaren en andel på 2 miljoner dollar från 1,8 miljoner dollar förra året. Å andra sidan är US Men’s Open fortfarande den högst betalda majoren med en rejäl plånbok på 20 miljoner dollar, varav 3,6 miljoner dollar är reserverade för vinnaren.

Den chockerande skillnaden mellan PGA Tour och LPGA Tours pengalista

Scottie Scheffler, med två segrar den här säsongen, är kalenderårets högsta inkomsttagare. Hans $21,014,342 följs av spanjoren Jon Rahm med $16,522,608 i vinst. Vu, som toppar LPGA Tours pengalista med $3 252 303, har fyra titelvinster den här säsongen, inklusive två Majors. Alissen Corpuz kommer nära tvåa med $3 047 813. Å andra sidan har Talor Gooch, säsongsmästaren 2023 i den PIF-finansierade ligan, samlat på sig 36 miljoner dollar bara i år.

På 100 plats på PGA Tours pengalista är David Lipsky, med $1 716 258, $87 000 mer än Xiyu Lin, det åttonde högst betalda LPGA Tour-proffset för denna säsong. Den 100:e rankade LPGA Tour-spelaren tjänade $189 480, eller $1,5 miljoner mindre än Lipsky. Samtidigt reserverar LIV Golf $120 000 för den 48:e spelaren i varje event. Andy Ogletree, som nyligen skapade rubrikerna genom att säkra en plats på 48-mannalistan nästa år, spelade i endast tre event som reserv och tjänade $788 333.

Var står LPGA Tour-evenemang mot PGA Tour-evenemang?

Tänk på de nyligen avslutade evenemangen för båda turerna. Den totala plånboken för Annika Driven by Gainbridge på Pelican var $3,5 miljoner, den högsta för alla icke-stora LPGA Tour-evenemang exklusive det säsongsavslutande CME Group Tour Championship. Lilia Vu tog hem $487 500 som vinnare av eventet, medan andraplacerade Allison Lee och Azahara Munoz fick $262 260 vardera.

Jämförbart hade Butterfield Bermuda Championship en total plånbok på $6,5 miljoner, bara $500 000 mindre än LPGA-tourens säsongsavslutare. Villegas, som vann en PGAT-seger för första gången på nio år, fick 1,17 miljoner dollar i checkar. Medan Alex Noren tjänade $708 500 för att fiska tvåa, $221K mer än Vu. Gapet är ganska stort.

Det är svårare för dem på botten

Medan läget för crème de la crème fortfarande är bättre, är scenariot ganska dystert för proffsen på LPGA Tour, som ligger kvar på den nedre stegen på resultattavlan. Chockerande nog, i vissa evenemang, särskilt asiatiska evenemang, även om du klarar dig men inte kan komma bland de 50 bästa, kan du förlora pengar efter att ha betalat upp caddien och redovisat resekostnaderna.

Är FM Global Championship Hike en silverfjäder för damgolf framför LIV Golf och PGA Tours Mighty Money Power?

En LPGA Tour Pros genomsnittliga kostnad ligger någonstans mellan $115000 och $125000, inklusive resekostnader, hotellavgifter och lönen för hennes personal. När inflationen kommer in i bilden, ökar kostnaderna varje år utan att LPGA-tourens växelkurs ökar i proportion.

Även om LPGA-touren har ökat priset under de senaste åren, med majors som följer efter, är det fortfarande långt ifrån att uppnå paritet. Utan tvekan har PIF, med sina enorma 700 miljarder dollar i rikedom, skakat om golfvärldens utbetalningar och tvingat PGAT att göra kurskorrigering. Men det hade liten eller ingen effekt på damsidan. Budgeten jämfört med förra året har ökat, men i mycket låg hastighet. Behöver LPGA-touren också ett ryck som LIV Golf för att öka hastigheten?

RELATED ARTICLES

Mest populär