Wednesday, December 6, 2023
HemBasketballLivsförändrande nyheter förväntas om Brittney Griner inom mindre än 1 månad efter...

Livsförändrande nyheter förväntas om Brittney Griner inom mindre än 1 månad efter Rysslands beslöjade tips

Det verkar som om Vin Diesels önskan skulle kunna gå i uppfyllelse. I det nu tillbakadragna Instagram-inlägget hade “Fast and the Furious”-skådespelaren skickat ett tydligt budskap: “Jag behöver Brittney Griner hem innan jul”. Med den senaste utvecklingen i Griners fall är det fortfarande en möjlighet. Washington har sökt en frigivning för WNBA-stjärnan ända sedan hennes arrestering i Ryssland tidigare i år i februari.

Nu, enligt en hög rysk diplomat, kan ett ömsesidigt fördelaktigt avtal presenteras före slutet av 2022. Brittney Griner har enligt uppgift suttit fängslad i Ryssland av geopolitiska skäl. Många tror att hon kan vara nyckeln till ett eventuellt fångbyte. Viktor Bout, en dömd rysk vapenhandlare, uppges vara personen av intresse. Ett fångbytesavtal mellan de två supermakterna kan leda till att Griner och Paul Whelan, en annan amerikan som för närvarande är fängslad i Ryssland, friges i utbyte mot Bout.

USA:s president Joe Biden och hans administration har försökt en möjlig förhandling för Griner och Whelan, som har dömts till 16 års fängelse för påstått spionage.

Efter att ha hållits fängslad på en flygplats i Moskva anklagades Griner för påstått narkotikainnehav och smuggling. Hon dömdes därefter till nio års fängelse och hölls frihetsberövad på IK-2, en straffkoloni i Mordovia.

Lägret är enligt uppgift känt för sina fruktansvärda levnads- och arbetsförhållanden. Griner överklagade först beslutet, vilket senare nekades av en rysk domstol, vilket innebar att hennes dom fastställdes.

Optimistiska tecken för Brittney Griner och hennes supportrar

Rysslands biträdande utrikesminister Sergej Ryabkov talade om ett potentiellt fångbytesavtal för Brittney Griner.

“Det finns alltid en chans”, sa han. Han kommenterade att det skulle vara “lämpligt” för förbindelserna mellan Ryssland och USA om en överenskommelse kunde nås. Ryabkov menade också att USA måste avstå från “högtalardiplomati” och engagera sig i tystare diskussioner.

Nationell säkerhetstalesman John Kirby uppgav att de är obevekliga i sin strävan att få tillbaka både Griner och Whelan så snart som möjligt, och tillade att “den här administrationen kommer att förbli engagerad i den uppgiften”.

Brittney Griner och hennes supportrar kommer att hoppas att en sådan affär kan nås innan årets slut.

RELATED ARTICLES

Mest populär