Wednesday, February 28, 2024
HemBasketballLever upp till Coachs "Raving" ord, Vem är Baye Ndongo, 20-årig stjärna...

Lever upp till Coachs “Raving” ord, Vem är Baye Ndongo, 20-årig stjärna som leder upprörd vs Duke?

I en spännande match tog de förnyade Georgia Tech Jackets en chockerande seger genom att besegra #7 Duke med 72-68. Denna vinst markerar deras första back-to-back segrar mot rankade motståndare sedan säsongen 2016–17. Och det är också första gången en Georgia Tech-tränare har besegrat Duke i deras första möte. Freshman Baye Ndongo spelade en avgörande roll i segern, gjorde 21 poäng och gjorde kopplingsspel, inklusive ett matchvinnande skottblock.

Amerikas favoritvideo idag

Segern är betydelsefull eftersom den visar upp Jackets tillväxt och potential under förstaårstränaren Damon Stoudamire, samtidigt som den stärker deras rykte som en stark utmanare inom collegebasket. Som 20-årig collegesensation har Baye Ndongo redan skrötats om av huvudtränaren, och han har verkligen levt upp till förväntningarna.

Tränarens trumfkort

Huvudtränaren för Georgia Tech skröt om sin förstaårselev: “Baye är en mångsidig och begåvad forward som har förmågan att spela på perimetern såväl som med ryggen mot korgen. Han är en fantastisk rebounder och en obeveklig konkurrent. Han är ödmjuk, tacksam och uppskattande, vilket är egenskaper vi sätter högt värde på här på Georgia Tech.”

Den 20-åriga nybörjaren var trogen sina ord och uppvisade ett fantastiskt spel när Georgia Tech störde nummer 7 Duke med 72-68 på lördagen. Segern föranleddes av 21 poäng från Baye Ndongo, vars dunk med 44 sekunder kvar gav Yellow Jackets ledningen för gott. Detta var Blue Devils andra raka förlust mot en orankad motståndare den här veckan.

Huvudtränaren Damon Stoudamire sa att en 6-9 power forward från Senegal, som anses vara en fyrstjärnig talang av vissa rekryteringstjänster, har gått med på att underteckna ett bidrag för att gå med i Georgia Tech-teamet.

Baye Ndongos imponerande CV

Ndongo, en idrottare på 220 pund, avslutade nyligen sin gymnasiekarriär vid Putnam Science Academy i Connecticut. 247 Sports och On3 betraktar honom som en trestjärnig rekryt och en fyrstjärnig prospekt. Hans ranking på Rivals når så högt som nr 120 nationellt.

Även om han från början engagerade sig för Rutgers valde han till slut att delta i Yellow Jackets och tackade nej till erbjudanden från Michigan och Nebraska. Ndongos familj har fotbollsbakgrund, men han började spela basket vid 14 års ålder.

Under säsongen 2022–2023 spelade Ndongo för Putnam Science Academy under ledning av tränaren Josh Scraba. Hans bidrag hjälpte laget att säkra sitt fjärde nationella mästerskap i förberedelser på fem år. Under hela säsongen spelade han in tre dubbla dubblar och bibehöll en imponerande 59,2 procents skottfrekvens på tre poäng.

I snitt gjorde han 8,3 poäng och tog 4,8 returer per match. Ndongo uppnådde säsongshöjder på 17 poäng och 14 returer. I det avgörande nationella mästerskapsspelet beseglade han Putnams seger genom att sänka två frikast med en sekund kvar samtidigt som han bidrog med 14 poäng och fem returer.

Innan han gick på Putnam tillbringade Ndongo första halvan av säsongen 2022–2023, såväl som hela säsongen 2021–2022, på Denver High School i Colorado. Innan dess tillbringade han två år på Darrow School i Libanon, New York.

Ndongo deltog till och med i VM 2021 på internationell nivå för Senegals U19-lag, med 7,6 poäng och 6,0 returer i snitt över sju matcher. Han spelade in två dubbeldubbel. Senegal segrade mot Lettland med 12 poäng, 11 returer, tre assist och fyra block, och Argentina med 14 poäng, 14 returer och fyra assist i snitt.

Med ett så imponerande CV kan man förvänta sig att Ndongo kommer att göra en framgångsrik körning i CAA och höja statusen för Georgia Tech inom en snar framtid. Med sin fantastiska form kunde han ta sig upp till en mycket lovande NBA-prospekt.

RELATED ARTICLES

Mest populär