Saturday, December 9, 2023
HemF1Las Vegas Grand Prix-bana: Karta, layout och vad lag kan förvänta sig...

Las Vegas Grand Prix-bana: Karta, layout och vad lag kan förvänta sig från Freezing Sin City Strip

Årets mest efterlängtade lopp är nästa gång. Efter ett fängslande brasilianskt Grand Prix som var fyllt av action, omkörningar, krascher, röda flaggor och en pallplats som avgörs av meter, ser F1 fram emot Sin City som kommer att stå värd för ett F1-lopp efter fyra decennier. Las Vegas GP är över oss när alla team och förare förbereder sig för den nya banan. Låt oss ta en titt på hur den nya banan kommer att se ut, dess layout och vad lagen säger om den.

Las Vegas Grand Prix hölls senast 1982 när parkeringen vid Caesar’s Palace gjordes om till en Grand Prix-bana. Med ökningen av populariteten för F1 i USA, beslutade intressenterna att ta tillbaka Las Vegas till F1-kalendern. Men den här gången passerar en ny layout genom de flesta av de stora attraktionerna i Sin City.

Låt oss ta en titt på hur den nybyggda banlayouten i Las Vegas Grand Prix kommer att se ut. Hur gatukretsen var upplagd kring Sin City och vad är dess egenskaper?

“Gris som ligger upp och ner”: Las Vegas Grand Prix Banlayout

Las Vegas Strip Street Circuit designades av ingen mindre än Tilke GmBH, företaget som grundades av den legendariske kretsdesignern Hermann Tilke. Det var Carsten Tilke (Hermann Tilkes son) som ansågs vara hjärnan bakom designen. Själva banan är 6,2 kilometer lång och har 17 svängar. Detta gör Las Vegas-banan till en av de längsta F1-banorna i den aktuella kalendern.

Christian Horner meddelade i en ny rulle uppladdad av Red Bulls Instagram-sida att Las Vegas GP-kretslayouten ser ut som en “gris som ligger upp och ner.” Och Horner har inte fel, det är precis så kretsen ser ut. Men det finns så mycket mer i kretsen än bara den grisliknande formen. Las Vegas-kretsen kretsar runt den mest glamorösa delen av Sin City.

Tävlingen startar nära Harbour Island Apartment som ligger på utsidan av sväng 1. F1 har köpt mark nära start och mål direkt för att sätta upp sin hage och pit lane. Tre medelhastighetshörn runt Rochelle Avenue-korsningen följs av en raksträcka på Koval Lane. Detta leder sedan till en halvomkrets runt MSG-sfären och leder till Palazzo och Venetian.

En skarp vänstersväng leder oss till den långa bakre raksträckan där bilar kommer att snurra 212 mph. Själva raksträckan är Las Vegas-remsan på båda sidor som är några av de mest kända byggnaderna som Caesars Palace, Bellagio Fountains, The Cosmopolitan, Planet Hollywood och mer. The Strip leder till ytterligare en skarp vänstersväng som följs av ytterligare en raksträcka som leder till startmållinjen.

Den fantastiska arkitekturen runt kretsen är dock inte vad fansen kommer att titta på utan bilarna. Så vad kan fansen förvänta sig när det gäller racing på Las Vegas Strip Street Circuit?

Vad kan fansen förvänta sig av Las Vegas GP 2023?

Majoriteten av Las Vegas Circuit består av långa raksträckor där förarna spenderar enormt mycket tid på full gas. Banan påminner lite om Monza i den meningen och det ger oss en bollplank av hur lagens prestation kommer att bli. Red Bull, Ferrari och Williams kommer att vara avsevärt starka med sina raka fördelar medan Mercedes och McLaren kan kämpa. Dessutom kan Las Vegas, som ligger 600 meter över havet, spela en roll i upplägget och paketet som kommer att föras till banan.

Men eftersom det kommer att bli ett nattlopp förväntar sig väderprognoserna att temperaturen sjunker till så lågt som 5 grader Celsius. Med en så låg spårtemperatur kommer det att vara mycket svårt för bilarna att generera temperatur i däcken och kan ta flera uppvärmningsvarv innan de går ett flygande varv. Denna faktor kan vara till Ferraris fördel som har kämpat med däckförsämring hela året. Den högre nedbrytningen kan vara det som hjälper Ferrari att få in däcken i driftfönstret snabbare än någon annan.

Men eftersom det är första året i rad finns det fortfarande många okända och vad-om. Låt oss se vad teamen och förarna säger om Las Vegas GP.

Vad säger teamen och förarna om Las Vegas GP?

Las Vegas blir Logan Sargeants tredje hemmalopp för året. När han talade på F1TV live efter Brasiliens GP, förklarade Sargeant hur de svalare temperaturerna vid Las Vegas GP kommer att passa deras bil bättre. Williams är ett monster i en rak linje och kan till och med komma ut som den mörka hästen. Alex Albon verkade också ha en positiv utkik inför helgen.

Enligt Motorsport sa Alex Albon, “När det gäller racing kommer det att bli många omkörningar, för åtminstone från det jag körde finns det många möjligheter, många platser du kan köra om. Stegorna är helt enorma. Speciellt när man kommer ut från sista kurvan in i sväng 1.”

Max Verstappen, på frågan om vad han förväntar sig av Las Vegas GP, sa: “För det första tror jag att vi är där mer för showen än själva racingen om man tittar på banans layout. Men du vet, jag är faktiskt inte så in i det. Jag är mer som att jag ska gå dit och göra min grej och vara borta igen.”

När Lando Norris tillfrågades om McLaren kommer att vara konkurrenskraftig i Las Vegas, meddelade britten att han inte hade någon aning men tillade att de inte kommer att vara lika konkurrenskraftiga som de var i Brasilien. Mercedes Team Principal var märkbart frustrerad över Brasiliens GP-resultat för sitt lag och meddelade att laget måste förstå och ta reda på vad som gick fel så att de är konkurrenskraftiga i Las Vegas GP.

“De åsikter som uttrycks är författarens och återspeglar inte nödvändigtvis åsikterna från EssentiallySports”.

RELATED ARTICLES

Mest populär