Wednesday, December 6, 2023
HemF1Lando Norris delar hjärtsjunkande erfarenhet när Alain Prosts legendariska odjur kastade oväntad...

Lando Norris delar hjärtsjunkande erfarenhet när Alain Prosts legendariska odjur kastade oväntad utmaning

När Niki Lauda vann sin sista världstitel med McLaren MP4/2 1984, visste han inte mycket om att bilen han lämnade bakom sig skulle åstadkomma en av McLarens bästa perioder i Formel 1. Woking-outfiten gav sig äntligen in i turboladdningen av sin utmanare efter år av att hålla sig till en naturligt aspirerad installation.

Lando Norris fick uppleva varför MP4/2 var så skrämmande att köra, även om Lauda och Alain Prost lyckades vinna 12 av de 16 loppen 1984, och innovationerna till följd av dess design finns fortfarande kvar i den moderna planen. dag F1 bilar. Medan Charles Leclercs utflykt med en retro Ferrari slutade i hjärtesorg, höll Norris McLaren-odjuret på avstånd trots adrenalinkicken!

Lando Norris sätter sig i Alain Prosts sits

Under Velocity Invitational på Sonoma International Raceway gick Lando Norris med McLaren motorsportförarna Pato O’Ward och Tony Kanaan för att demonstrera Woking-outfitens mest ikoniska bilar genom sin historia inom motorracing.

Medan McLaren Arrows Indycar-föraren, Pato O’Ward körde Bruce McLarens 1969 M7C, och sin Indycar-ikon, fick Tony Kanaan köra den legendariska Ayrton Senna’a MP4/6 under inbjudan. När alla tre förarna tog en resa tillbaka till det förflutna för att bemästra det äldre maskineriet under några varv, var kampen avgörande för de tre.

I en video som delas på Twitter kan trion ses utbyta åsikter när Tony Kanaan frågade Norris: “Vad körde du?” vilket fick 23-åringen att dela kampen han mötte med McLarens första turboladdade utmanare, “The Prost (MP4/2), lite eftersläpning på den gamla turbon, de första varven var som woah, min häl och tå jag var som att blip och sedan clutch men som ja, jag var bara tvungen att trycka på gasen.” – eftersom det var en turboladdad bil förr i tiden var turbofördröjningen som MP4/2 producerade betydligt högre än på moderna bilar, vilket innebar att Norris fick en chock när han trampade ner foten och fick en kick efter en kort stund. dröjsmål.

“Så gammal är han”: Lando Norris hånar hänsynslöst Lewis Hamilton bara för att avslöja uppriktig respekt ögonblick senare

Medan de tre förarna körde några av de mest välkända McLaren-utmanarna, var deras linjer under varven en bra indikator på hur häftiga dessa bilar kan vara. Även om våra moderna förare känner sig mycket mer bekväma med sina tekniska underverk idag, lade MP4/2 själva grunden för att Lando Norris ens skulle vara här idag, trots allt markerade det början på McLarens glansdagar. Men vad var det som var så speciellt med bilen?

Varför var MP4/2 så revolutionerande?

Den första versionen av MP4/2, bilen Lando Norris körde på Velocity Invitational, lade ramarna för hur dagens Formel 1-bilar ser ut och var på många sätt en nyckelfaktor för att få McLaren dit de är idag. Även om bilen inte var bra i envarvstakt, utmärkte den sig i tävlingarna. Med bara tre pole positioner, lyckades MP4/2 ändå ge Woking-outfiten 12 vinster den säsongen, med Prost som ledde Lauda med två segrar.

MP4/2 var en omarbetning av John Barnards mästerverk – MP4/1, men det som gjorde den här bilen så mycket mer speciell var dess motor. Som utvecklades av Porsche efter att Barnard övertygat Bruce McLaren om att Woking-outfiten behövde skapa en skräddarsydd motor för att passa in i det noggrant utformade motorutrymmet som skulle maximera markeffekten. Detta tillsammans med det revolutionerande kolfiberkompositchassit och bromsarna gjorde MP4/2 till en plan för perfektion på 80-talet.

Motorn hade några knep för att kasta sig ut mot konkurrenterna, med en anmärkningsvärd egenskap var det sekventiella insprutningssystemet som eliminerade behovet för motorn att genomföra ett helt varv innan luft: bränsleförhållanden kunde mixas med, vilket gjorde att bilen kunde maximera sin kraftleverans samtidigt som den bibehåller otroligt bränsleeffektivitet. Detta innebar att MP4/2 producerade över 800 hk under hela Grand Prix, vilket gjorde det möjligt för Niki Lauda att vinna sin sista världstitel med ära.

Men det är inte det enda bidraget från MP4/2 till världen av F1-teknik, den introducerade också idén om colaflaska som vi ser på bilar än i dag! Skapat av Alan Jenkins under Barnards ledning, hade MP4/2 sidokapslar som konvergerade mot bakhjulen och skickade högtrycksluftflöde för förbättrad aerodynamik.

Det är säkert att säga att de bidrag som MP4/2 och John Barnard gjorde för att driva innovation inom sporten har banat väg för moderna Formel 1-bilar och deras gudaliknande prestanda, även om Lando Norris inte kommer att ta det en tur till!

RELATED ARTICLES

Mest populär