Wednesday, February 28, 2024
HemGolfKlokt drag eller historiskt misstag? Utvärderar nutiden och framtiden för Tiger...

Klokt drag eller historiskt misstag? Utvärderar nutiden och framtiden för Tiger Woods Nike-exit på 500 miljoner dollar

Tiger Woods, efter att ha tjatat, retat och rakt på sak vägrat, bekräftade slutligen ryktena. Ett gemensamt avskedsmeddelande från Nike och den 48-årige golfaren skickade chockvågor genom sportvärlden. Även om Woods fortfarande retade fansen genom att hävda att det säkerligen kommer att bli ett kapitel till, kommer det att bli ett nytt kapitel med samma huvudperson och en annan biroll.

Amerikas favoritvideo idag

Det var förbryllande att något parti skulle vilja avsluta partnerskapet som gynnade dem båda i 27 år. Nike kanske återtar sitt fotavtryck från golf, som de senaste rapporterna antyder. Och vem är bättre än Woods att läsa tebladen? Tydligen var den 15-faldiga Major-vinnaren inte nöjd med vad Nike ansåg att han var värd. Men Tiger Woods är 48, mitt i karriärens skymning. Kan han hitta en ny sponsor? Rör han nålen som han brukade?

Tiger Woods lämnade sitt dollarmärke

Efter att Woods lämnade Nike började nyheterna sväva runt att golfveteranen skulle skriva på ett kontrakt med On Running, följa i Roger Federers fotspår. Även om talespersonen för varumärket förnekade det senare, steg aktiekursen med 6,13%. Det borde inte vara för svårt att bedöma de krusningar ett Woods-meddelande skapar i sportbranschen.

PIP-bonusen – kontroversiell som den kan vara för sina häpnadsväckande “belöningar” – visar det ytterligare. I fyra av de sex indexen hade Woods ett bättre resultat än Rory McIlroy, som tog honom den här gången till förstaplatsen. Dessutom, trots att han bara spelade i fyra tävlingar, var Woods fortfarande den mest sökta golfaren i Google-sökningar.

Men samma index målar också upp en oroande bild. Tack vare att han bara spelade i två turneringar, släpade Woods efter i tv-sponsorexponering. Veterangolfaren har erkänt att han realistiskt sett kan spela en turnering varje månad. Med hans begränsade skärmnärvaro, kommer varumärken att vara villiga att säkra en satsning på honom?

TGL kan bli en räddare här. Det var tänkt att dra igång på ESPNs bästa sändningstid för att dra nytta av den bästa publiken. Dessutom är den 82-faldiga PGA Tour-vinnaren en ägare och en spelare i Jupiter Links GC. Så det betyder mer skärmtid. Och hur Woods påverkat Nikes försäljning och värdering i över två decennier visar bara det.

Woods och Nikes partnerskap var unikt på många sätt

Det faktum att Nike lämnade en hyllning till Woods efter hans avgång säger mycket om hans inflytande och hur speciellt partnerskapet var för båda parter. Mätt i påtagliga termer gjorde Nike Tiger Woods till den andra amerikanska idrottaren att nå miljardärsstatus.

Å andra sidan var Nike, när de tecknade Woods, värt 30 miljoner dollar, rapporterade Joe Pompliano. Den 20-årige Tiger Woods var fortfarande en relativt okänd ung golfspelare. Men här är vad Phil Knight sa vid den tiden: “Världen har inte sett något liknande vad han kommer att göra för sporten. Det är nästan konst. Jag levde inte för att se Claude Monet måla, men jag lever för att se Tiger spela, och det är ganska bra.”

Fem år och 24 troféer senare steg Nikes värdering till över 300 miljoner dollar. Knight, till synes bekräftad, skissade på ett kontrakt på 105 miljoner dollar ett år innan det första gick ut. Förlängningen skulle uppenbarligen pågå till 2013, då det Oregon-baserade företaget skrev på ett 10-årskontrakt med den 15-faldiga Major-vinnaren för en rapporterad avgift på 200 miljoner dollar.

På den tiden, när många skrev av Woods för proffsgolf, sågs det som ganska hänsynslöst och sentimentalt av andra. Sex år senare, när Woods trampade på Augustas mark och jagade den ena efter den andra, innan han tog på sig den gröna jackan för femte gången i karriären, steg Nikes aktiekurser med 2 % och pumpade in 2 miljarder dollar i marknadsvärdering. Phil Knight, som äger 20 % av megavarumärket, samlade in 254 miljoner dollar. Frågan är nu: vem blir nästa att haka på detta?

Brooks Koepkas LIV Golf kanske inte har svar på Nikes problem mitt i Jason Day Nightmare och Tiger Woods Scare

TaylorMade, hans utrustningssponsor, kanske hoppar på chansen. Greyson Clothiers, å andra sidan, ska enligt uppgift ha skrivit på Charlie Woods. Greyson har utökat sin golfportfölj de senaste åren, som inkluderar Justin Thomas, en nära vän till familjen Woods. Dessutom erbjuder varumärket också eget kapital i utbyte mot rekommendationer. Roger Federer, som gick med i On Running efter att ha lämnat varumärket på 157 miljarder dollar, kapitaliserade på sin 3%-iga andel för att tjäna mer än 300 miljoner dollar under de senaste fem åren. Tiger Woods, ett av de mest kända ansiktena i sportvärlden, kan vara bortskämd med valmöjligheter.

RELATED ARTICLES

Mest populär