Thursday, November 30, 2023
HemF1Kan Sergio Perez återerövra sin "King of the Streets"-krona vid Las Vegas...

Kan Sergio Perez återerövra sin “King of the Streets”-krona vid Las Vegas Grand Prix?

Sergio Perez hade ett katastrofalt hemmalopp i Mexiko efter att han kraschade på varvet en gång. Från start verkade det som om Checo skulle ta ledningen men hans överivenhet resulterade i en hjärtekrossande DNF. Mexikanen såg sedan fram emot inlösen i Brasiliens GP men kompromissades i kvalet av Oscar Piastri. Han kom inom några meter från att hamna på pallen i det brasilianska GP.

Sergio Perez startade P9 och gick vidare under hela loppet och tog sig upp till P4. Att knäcka den vilda gamla räven Fernando Alonso för P3 visade sig dock vara en underhållande utmaning. Trots det körde Checo ett strålande lopp i Brasilien men hamnade i skuggan av att Alonso ryckte P3 ifrån honom på sista varvet. Men med Las Vegas som kommer upp snabbt, kommer Checo att kunna vända sin förmögenhet och få tillbaka titeln King of the Streets?

Men många kanske undrar, hur fick Perez smeknamnet ‘King of the Streets’ från början? Låt oss ta en titt på hur han gjorde det.

Hur fick Sergio Perez titeln “The King Of Streets”?

Street Circuits i F1 är inte allas kopp te. Till skillnad från de konventionella kretsarna stirrar barriärerna föraren i ansiktet när de tar sig runt. Extrem precision krävs med ett litet misstag som straffas hårt. Dessutom är asfalten på en gata inte detsamma som en konventionell bana så greppet är mycket begränsat. Det är dessa typer av förhållanden där Sergio Perez kommer ut på topp.

Mexikanen är känd för sin kontrollerade och milda makttillämpning. Han har också ett konservativt förhållningssätt när han lastar upp bilen i ett hörn som är fördelaktigt för att tävla på gatubanorna. Under sin karriär i F1 har 5 av Checos 6 vinster kommit på en gatubana. Alla hans 5 vinster med Red Bull har kommit på gatorna inklusive de 2 vinsterna i år. Det är 83% av hans vinster.

Andelen pallplatser på gatubanorna är inte lika dramatiska, men 10 av Perez 34 pallplatser har kommit på en Street Track. Själva året har Perez slagit Max Verstappen i Azerbajdzjans GP på rent tempo. Checos skicklighet på gatubanorna är det som gav honom smeknamnet ‘King of the Street’. Men om han är så här bra på Street Circuit vad hände med honom på de andra gatubanorna i år?

Checos undergång i mitten av säsongen med Red Bull som ogiltigförklarade hans krona

Även om det såg ut som att Sergio Perez skulle ställa upp som titelutmanare till Max Verstappen efter de första 4 tävlingarna, blev det klart varför holländaren är nummer 1 för Red Bull-teamet. Det var Miami GP som blev starten på undergången för Sergio Perez. Mexikanen tog polen i Miami, som är en gatubana, eftersom Max Verstappen inte kunde sätta en tid i Q3 på grund av Charles Leclercs krasch.

Perez var favorit att vinna loppet men hans flammande lagkamrat som startade P9 slog sig upp i fältet och loppet över 5 sekunder före honom. Checo hade inget svar på Verstappens tempo i Miami GP. Man tror att Perez satte sig under stor press för att han utmanade Verstappen om titeln och att han inte levde upp till den gjorde det bara värre.

Monaco GP var loppet efter Miami GP då Imola ställdes in på grund av översvämningar. Perez vann Monaco GP 2022 och var återigen favorit att vinna. Han kraschade dock i kvalet och kunde inte klättra upp på fältet och avslutade en ledsen P16. En riktigt eländig dag för Checo som han gärna vill glömma. Detta följdes sedan av ett dåligt kval där Perez inte kunde ta sig in i Q3 för flera lopp.

Efter en medioker mellansäsong med tanke på tempot som Red Bull RB19 har, gav Singapore ytterligare en möjlighet för Perez att få sin skamfilade Street-krona återställd. Red Bulls paket för Singapore GP var dock hemskt eftersom både Max Verstappen och Segio Perez kämpade för hela helgen. Den mexikanske föraren klarade bara en P8-avslutning. Den skamfilade titeln återställdes inte och Sergio Perez’ hype runt gatukretsen försvann. Men kommer Checo att kunna ta tillbaka sin titel vid det kommande gatuloppet i Las Vegas?

Kan Sergio Perez återta sin titel på Las Vegas gator?

Las Vegas Grand Prix är vid horisonten. F1 åker tillbaka till Sin City för första gången på över fyra decennier med en ny bana på plats. Las Vegas Strip Street Circuit är en höghastighetsbana som domineras av långa raksträckor. Den närmaste jämförelsen med denna bana är Sakhir Grand Prix som hölls på den tweakade Bahrain GP-banan.

Överraskande nog var det Sergio Perez som vann Sakhir Grand Prix 2020 på ett spektakulärt sätt. Han togs ut av Albon på varv 1 men kunde fortsätta och var sist i slutet av varv 1. Checo måste hoppas på att Las Vegas-banan ska ge honom förmögenhet som den gjorde tillbaka vid Sakhir Grand Prix. En viktig skillnad skulle dock vara det faktum att Las Vegas GP kommer att delta i iskalla förhållanden medan Sakhir var brännhet.

Det är många okända som går in i loppet denna helg eftersom det är en ny bana för alla lag. Från alla simuleringar verkar det som ett spår som skulle passa Red Bulls raketskepp av en RB19. De kallare temperaturerna kommer dock att kräva att förarna går flera varma varv innan däcken är i det optimala driftsfönstret. Checo, som är däckviskaren, kanske tycker att det är ännu svårare jämfört med de andra där ute.

Om man håller de yttre faktorerna åt sidan och baserat på Checos förmåga i sig och hans senaste form och tempo (återhämtning i Brasilien och potentiellt tempo i Mexiko), kommer Las Vegas att passa Sergio Perez. Och om allt går bra kan han mycket väl kunna vinna Las Vegas GP. Checos dominerande lagkamrat står dock i vägen för att ta tillbaka titeln ‘King of the Streets’.

RELATED ARTICLES

Mest populär