Wednesday, February 28, 2024
HemNASCARJimmie Johnson går med i NASCAR-världen när han sörjer förlusten av barndomshjälten...

Jimmie Johnson går med i NASCAR-världen när han sörjer förlusten av barndomshjälten Cale Yarborough

Cale Yarboroughs historia är som något ur en film. Som tonåring böjde han sanningen om sin ålder för att hoppa bakom ratten i en bil. Det djärva draget för honom inledde en legendarisk karriär, märkt av att han tog tre mästerskap rygg mot rygg. Tyvärr tog Yarboroughs lopp ett slut vid 84 års ålder efter att ha kämpat mot en sällsynt genetisk sjukdom under lång tid, som hans familj delade med Associated Press.

Amerikas favoritvideo idag

Han var verkligen en av de sista NASCAR-förarna som kom från ödmjuka arbetarklassrötter. Nyheten om hans bortgång har kastat en skugga över NASCAR-gemenskapen. Stora namn inom sporten, som Jimmie Johnson, Dale Earnhardt Jr, Denny Hamlin och Dale Jarrett, har alla tagit till sociala medier för att dela sina rörande hyllningar.

Cale Yarborough var den första att uppnå bedriften, följt av Jimmie Johnson

Cale Yarborough skapade först en nisch i NASCARs historia med ett hattrick av mästerskap mellan 1976 och 1978. Han var banbrytare i denna bedrift, ett rekord orörda tills Jimmie Johnson knep fem på varandra följande titlar från 2006 till 2010. Kommer från South Carolina, Yarborough skröt också med fem segrar i Southern 500 på hans hemmaplan i Darlington och fem Daytona 500-segrar.

Bandet mellan Jimmie Johnson och Cale Yarborough går längre än deras delade triumf av tre raka mästerskap. De är näst intill med en imponerande siffra på 83 NASCAR-vinster vardera. Men Yarboroughs resa till racerbanan var långt ifrån okomplicerad. Som ung pojke på 11, efter sin fars tragiska flygolycka, axlade han ansvaret för sin familjs gård och arbetade i tobaks- och bomullsfält.

Medan Yarborough lyste starkt på racerbanan, var hans första utflykt till sport inte där. Han sysslade med fotboll och boxning, till och med säkrade ett fotbollsstipendium till Clemson. Racerbanans uppmaning var dock för stark för att ignorera. Senare gjorde han sin NASCAR-debut 1957 på Darlington Raceway, nära där han växte upp. Hans start var ödmjuk, slutade längst bak i sitt första lopp, och han fick till och med en knipa för att ha tjatat om sin ålder på sin NASCAR-licens.

Yarboroughs NASCAR-karriär sträckte sig över fyra decennier och nådde sin topp 1980 med sex segrar. Han handlade inte bara om lagerbilar; hans behov av snabbhet tog honom till racing med öppna hjul, inklusive fyra snålar på Indianapolis 500. Efter pensioneringen 1988 vek han inte långt från banan, drev Cale Yarborough Motorsports fram till 2000 och ledde flera andra satsningar.

Med en så vacker racingkarriär, med hans bortgång, sörjer NASCAR-världen djupt efter att ha förlorat en sann ikon för sporten.

NASCAR-världen kommer samman och skickar böner och hjärtliga meddelanden

Jimmie Johnson, som alltid såg upp till Cale som sin hjälte, sörjde förlusten av sin hjälte på Twitter: “Cale Yarborough var min barndomshjälte. Vilken ära att vara obunden med legenden för 83 Cup-serievinster. Han var “mannen” och arvet från Cale Yarborough kommer för alltid att leva vidare. Mina djupaste kondoleanser till Cales familj.”

Dale Earnhardt Jr delade också sina kondoleanser med några vänliga ord, “Tråkiga nyheter om Cales bortgång idag. Säkert en legend bakom ratten, men han hade en personlighet, grym och sans som lockade fans runt om i världen till honom och till Nascar. Han gjorde verkligen sporten mycket bättre för att vara en del av den. Mitt hjärta går ut till hans familj.”

Titta: 3-faldiga NASCAR-mästaren Cale Yarborough skapade en gång ett unikt rekord

Dale Jarrett, som delade banan med Cale, reflekterade: “Tråkigt att höra om Cales bortgång idag. Stor konkurrent och vän. Inte säker på om min karriär hade varit densamma utan möjligheten han gav mig! Böner till hans familj.”

Darrell Waltrip, en nära vän till Yarborough, mindes honom med glädje, “Cale var en fantastisk vän, han gav mig en upplysning om att Jr Johnson ville anställa mig, jag vet inte om någon tuffare än Cale, älskar dig min vän, VILA I FRID.” Denny Hamlin, som följde i Yarboroughs spår när han körde nr 11, höll sin hyllning kortfattad, “Rip 11. #legend.”

RELATED ARTICLES

Mest populär