Monday, December 4, 2023
HemNASCARJeff Gordons "Very Safe"-spel på NASCAR 1998 blev ogjort när Dale Earnhardt-tragedin...

Jeff Gordons “Very Safe”-spel på NASCAR 1998 blev ogjort när Dale Earnhardt-tragedin skakade sporten tre år senare

Det sena 90-talet för NASCAR skulle ganska väl kunna beskrivas med den där ena raden av dialog från Inglorious Basterds, “Kusin, affärer är en boomin”. Sporten flög högt vad gäller dess popularitet och racing, vilket främst berodde på figurer som Jeff Gordon och Dale Earnhardt,

Faktum är att den unge Hendrick Motorsports-föraren erkände sin stolthet över att vara en NASCAR-förare bara för att även om det hade stunder av farliga incidenter som ledde till högt underhållningsvärde, var det fortfarande säkert för dem som fanns i lagerbilarna, en mycket tuff kombination.

I en intervju från 1998 svarade Gordon på en fråga om en del av tävlingsfans som ställde in sig på sporten för vraken och kraschen.

“Det finns definitivt många av dem där ute och det är därför jag är stolt över att vara associerad med NASCAR som är väldigt säkert. Det här är de säkraste typerna av racerbilar som du kan vara i, säger Gordon.

“Men det finns krascher, det är mycket kontakt som händer där ute, men vi har sällan en allvarlig skada.”

“Mycket säker” av Jeff Gordon blev tyvärr föråldrad bara tre år senare

Medan Jeff Gordon hade en hel del övertygelse i rösten när han uttryckte sin stolthet över NASCAR för deras säkra racerbilar, var det inuti samma racerbil i ett NASCAR-lopp som hans största rival, och utan tvekan den största föraren att tävla i sporten, Dale Earnhardt, dog i en olycka.

Earnhardts död bara tre år efter Gordons intervju vid Daytona 500 2001 skakade NASCAR-världen till sin kärna.

Och det är en underdrift.

Men det som kom ut ur det var en revolution när det gäller säkerhet i NASCAR.

Intimidatorns bortgång tvingade det styrande organet att verkligen göra racerbilarna så säkra som möjligt på alla fronter, även om det innebar att utnyttja sportens underhållningsvärde.

Sedan dess kan man säga att stock car racing har varit en dans på fin linje med säkerhet i ena handen och underhållande racing i den andra.

Men ett annat sätt att se på det skulle vara; det är verkligen det fina med NASCAR.

RELATED ARTICLES

Mest populär