Därefter blev 20-åriga Juan Martin del Potro 2009 en tennisspelare för att knäppa Roger Federers 41-match vinnare i US Open. Det var den tid då schweizisk maestro var på sitt huvud och dominerade fullständigt ATP Tour.

Det året Roger hade också vunnit Channel Slam (vann French Open och Wimbledon tillsammans) och som den fem gånger försvarande mästaren i New York Federer var den tydliga favoriten för titeln i Flushing Meadows.

Han var mycket nära att hävda sin sjätte raka US Open-krona. Dessutom skulle den segern ha tjänat honom Roger Slam. Som 2009 vann han French Open, Wimbledon, och nästa år blev han mästaren på Australian Open 2010.

Och vid US Open-finalerna var han bara ett spel bort från att fylla det tomrummet i den fjärde uppsättningen på Del Potros servering. Men den dagen gav tennisvärlden upphov till en ny majormästare.

“Roger Federer började slå ramramen ”- Juan Martin Del Potro

Juan Martin Del Potro
Juan Martin Del Potro

Innan han gjorde anspråk på sin första Grand Slam-titel, tappade Del Potro en smärtsam femsiffrig semifinalkamp vid French Open 2009 mot Federer. ”Jag kände inuti mig att det var möjligheten att vinna min första Grand Slam och jag hade låtit det passera. Den matchen träffade mig mycket, jag kände mig som en förlorare,”Del Potro hänvisade till sin förlust i Paris till den ultimata mästaren Roger Federer.

‘Tower of Tandil’ Del Potro kände att Federer var trött under Slam-finalen i USA och han tappade kontrollen över sitt spel. ”Han är alltid intakt, men när jag insåg att han började slå racketramen visste jag att han var trött eftersom han slutade röra sig. Han hade inte längre ren kontakt med bollen, och för att slå det bästa måste du ta dessa detaljer, ” Del Potro berättade för ESPN FC Show.

”Det var ett brus, många skrek, jag såg” Championship Point Del Potro “och mina ben lossnade automatiskt. Mina händer skakade och jag sa: “Samma sak kan inte hända mig som det gjorde i Roland Garros” Det är ett nöje att prata med honom många gånger. Han är ett exempel på och utanför fältet. ”

SE: US Open 2009 finaler

2009 blev Del Potro den första tennisspelaren som besegrade Roger Federer och Rafael Nadal på samma Grand Slam. Han var också ATP-mannen utanför Big Four att kräva en majortitel.