För inte så länge sedan i F1-nätet fanns det väldigt få betalförare. Naturligtvis var det Nicholas Latifi, Nikita Mazepin och Marcus Ericsson var en del av nätet. För varenda en av löneförarna du hade, hade du också en del ren talang från medelklassfamiljer. Den modellen förändras dock långsamt. Trots att teamchefer hävdar att betalförarmodellen håller på att bli arkaisk, har vi inte sett många från det undertjänade samhället nyligen. Sådana som Lewis Hamilton, Fernando Alonso och Kimi Raikkonen skulle aldrig ha gjort det stort om de började sin juniorresa nu.
Eller det är åtminstone vad Lewis Hamilton känner. När han pratade med CNBC, om Business of Being an F1 Driver-dokumentär, påpekade Lewis Hamilton just dessa problem. Han gick in i detalj på hur mycket dyrare sporten har blivit, vilket skapade en inträdesbarriär för fattiga familjer utan mycket medel att uttrycka sin talang.
Hamilton uppmanar till förändringar
Lewis insikter om vad som krävs för att bli en F1-förare, och ekonomin bakom det hela gav en trevlig kommentar om hur det känns att bli sjufaldig världsmästare.
Formel 1 kräver mycket pengar. Från att bygga en fantastisk bil, betala löner för den stjärnspäckade talangen, både i och utanför fabriken, och de nödvändiga faciliteterna kräver miljoninvesteringar. Sättet som F1-lagen sköter sin ekonomi är främst genom sponsorer. På tal om detta säger Mercedes-föraren: “En stor del av det (helger) är att kunna göra sponsrat arbete, fotograferingar och avtalsmässiga saker som du behöver för att serva sponsorerna. Det finns ett enormt engagemang året runt.”
Nu när Formel 1 växer i popularitet och expanderar till USA, flödar mer pengar till sporten. Fler företag, särskilt från teknikvärlden på västkusten, visar aktivt intresse, vilket ger fler affärsmöjligheter, enligt Lewis Hamilton. Men han menar att det också finns andra områden att förbättra. Han konstaterar att de undertjänade samhällena från olika delar av världen har svårt att bryta sig in i sporten. “Jag är förmodligen en av de sista av den döende rasen av barn som kommer från arbetarfamiljer. Den är nu tre-fyra gånger dyrare än den var när jag först startade Formel 1.”
Lewis Hamilton tjänar pengar på Las Vegas GP:s skyhöga popularitet när Brad Pitts huvudrollsinnehavare tar ett avgörande ben
Lewis Hamiltons resa genom leden var ganska imponerande. Hans far var tvungen att arbeta fyra jobb bara för att ha råd med sin passion inom karting.
Hamiltons resa till F1
Hamiltons framgång i F1 skulle inte ha hänt om inte hans familj hade haft det. De brukade bo i en lägenhet med ett sovrum, och hans pappa var tvungen att arbeta i fyra olika jobb för att han skulle kunna åka karting. Varje kart, däck, tävlingsdräkt och andra förnödenheter var en lyx för honom när han var yngre.
Anthony Hamilton, Lewis far, spelade en extremt avgörande roll i den senares framgångar. Så småningom lyckades Hamilton imponera på den dåvarande McLaren-bossen Ron Dennis, vilket gav honom en plats som juniorförare. Resten, som de säger, är historia.
Denna aspekt av sporten minskar dock. “Om jag skulle börja igen, där jag började, skulle vi fortfarande inte komma i närheten av budgeten för att ha råd med gokart, och det är bara gokart.”
Påståenden som dessa får oss att undra, hur många Lewis Hamiltons i världen har vi missat hittills, bara för att de inte hade tillgång till sporten?