Tuesday, February 27, 2024
HemOlympicsHur gynnade World Surf League Caroline Marks, Kelly Slater och mer?

Hur gynnade World Surf League Caroline Marks, Kelly Slater och mer?

Professionell surfing har krossat konventionella barriärer. Till en början fanns det inga styrande organ inom sporten. Hur tiderna har förändrats! På World Surf League i sin nuvarande form har i synnerhet jämställdhet blivit en högprioriterad punkt på deras agenda. WSL är en progressiv organisation som vill inspirera nästa generation kvinnliga surfare och lyfta dem till samma status som sina manliga motsvarigheter.

Amerikas favoritvideo idag

Från och med 2019 var prispengarna för kvinnor jämförbara med männens i WSL-ägda och drivna evenemang. Sedan kom det välbekanta avbrottet i evenemangskalendern tack vare covid-19-pandemin. Från och med 2021 skulle det finnas lika många Championship Tour-evenemang för män och kvinnor i ytterligare ett steg framåt.

Tidigare svårigheter för de facto surforganisationen

WSL delade ut prispengarna baserat på ett löneparitetssystem tidigare. Det är den genomsnittliga prissumman varje deltagare får från ett evenemang. Det totala priset stod i proportion till antalet idrottare som tävlade. För att det ska bli jämställd lön måste det finnas fler kvinnor som tävlar på elitnivå. Under 2018 var det 36 män och 18 kvinnor som tävlade på Championship Tour. Det är verkligen ett minne blott.

WSL kommer inte att vila på sina lagrar. Man vill ytterligare öka tittarsiffran och engagemanget för fansen för kvinnornas turné. Varje surfare fick sin förpliktelse i form av prispengar och erkännande på grund av sina ansträngningar. Caroline Marks blev den yngsta surfaren att kvalificera sig för damernas Championship Tour. Hon kom i mål före Carissa Moore och Tyler Wright, för att bli indoktrinerad i det nya formatet av WSL-finalerna.

En kort historia av WSL

Den första organisationen som styrde professionell surfing bildades 1976. Den kallades International Professional Surfers (IPS). Det utvecklades sedan till Association of Surfing Professionals (ASP) 1983. Till den utvecklingen följde introduktionen av deras vägledande princip om “världens bästa surfare, världens bästa vågor.” Under 2015 gick WSL in för att tillhandahålla en mer centraliserad och potent organisation.

Efter Surf Ranch Pro-kontroversen bryter den tidigare domaren ner WSL-poängkriterierna när Championship Tour beger sig till Brasilien

Medan WSL vidtog åtgärder för att ta itu med ojämlikheten i prispengar, återstår det att se om samma modell kan tillägnas andra styrande organ inom professionell idrott. Det kanske inte skulle visa sig vara lika lätt att överbrygga löneskillnaderna i andra sporter. Vågorna gav ett lite unikt scenario, där samma utmaning står inför för alla idrottare oavsett kön.

RELATED ARTICLES

Mest populär