Sunday, December 3, 2023
HemF1Helmut Marko kritiserar F1 för "Fatal" misstag efter att Carlos Sainz drabbats...

Helmut Marko kritiserar F1 för “Fatal” misstag efter att Carlos Sainz drabbats av stor hit i Las Vegas GP

För bara några timmar sedan hade vi delat Carlos Sainz märkliga känsla om att Las Vegas GP var på natten och hur en gatubana “alltid gör saker mer utmanande”. Tyvärr besannades spanjorens värsta farhågor under den första träningen när ett trasigt avloppsskydd skadade hans SF23 bara 9 minuter in i passet!

Medan teamen och förarna var alla undergång och dysterhet angående vädret, hade ingen förväntat sig att det skulle vara en bit av dränering som skulle spåra ur den stora showen. I ljuset av hur dödlig den här incidenten kunde ha varit har Red Bulls chefsrådgivare uttalat sig om säkerhetsrisken den skapar.

Avgörande misstag vid Las Vegas GP kunde ha slutat med ödesdigra konsekvenser, säger Helmut Marko

På grund av betydande skador på Ferrari som rapporterats av Fred Vasseur, avbröts sessionen och skulle inte återupptas. Ferrari-chefen sa att detta var en “oacceptabel” incident som anspelade på Sainz motor, batteri och monocoque skador. Historien var liknande för Alpines Esteban Ocon, eftersom deras chassi också kommer att behöva ändras

Dr Helmut Marko citerades i en tweet i ett uttalande till olika medier efter incidenten på strippen, “Jag hoppas bara att vi kan lösa det här snabbt ur ett säkerhetsperspektiv så att vi åtminstone kan göra en träningssession till. Den (incidenten) kunde ha fått ödesdigra konsekvenser.” Österrikaren var kritisk till det faktum att eftersom FIA var tvungen att kontrollera kretsen igen för eventuella andra lossade dräneringsskydd, kunde den förlorade tiden under den första träningen även blöda in i andra träningspass. Lagen kan vara på väg in i resten av helgen med endast en handfull uppvärmningsvarv avklarade.

Detta kan innebära en katastrof för lagen, med temperaturer som förväntas bli ännu lägre under loppet. Det kommer att vara avgörande för FIA att lösa detta problem eftersom de skador som det kan åsamka inte bara på bilarna utan även på allmänheten är en kostnad som F1 inte har råd att bära.

Teamcheferna för olika team hade alla samma åsikt att detta var mycket osäkert för förarna och det fanns en känsla av besvikelse som övermannade luften. Men exakt vad gick fel och hur stora var skadorna? Kan Carlos Sainz bil fixas i tid?

Incidenten med dräneringsskyddet skakade om hela Grid

Från flera vinklar av händelsen är det uppenbart att manhålslocken på kretsen som skulle tätas lossnade under den kraftiga nedåtkraften som F1-bilarna skapade. När Carlos Sainz gick över omslaget, lämnade hans SF23 ett spår av gnistor och en enorm duns, som gjorde åskådare minst sagt chockade. Tidigare hade Kym Ilman också visat dessa omslag i sin Vegas GP-turnévideo och, av en slump, undrade om de skulle vara där för gratis träning.

Å andra sidan gav Guanyu Zhou ombord oss ​​en chockerande inblick i vad förarna såg när Sainz hade det ödesdigra mötet med dräneringsskyddet, och lämnade efter sig ett enormt hål som Alpha Romeo-föraren och Fernando Alonso båda svängde runt.

Men medan Helmut Marko var kritisk till händelsen och kastade ljus över hur viktig säkerheten är under sådana evenemang, tog deras långvariga rivaler, Mercedes-chefen, Toto Wolff, ett annat tillvägagångssätt – för att försvara arrangörerna och hävdade att det bara var övning 1, och vi ska inte ta ifrån de nya höjderna F1 siktar på. Så det är säkert att säga att alla går vilda med det som just gick ner!

Lagen hade kommit förberedda för att tämja ett annat odjur än vad de upplevde på simulatorn, men Vegas Street Circuit har kastat en kurvboll på ett sätt som vi minst förväntat oss! Det är mycket som åker på detta evenemang, inte bara för Liberty Media, utan även för denna sportens rykte i USA. Kommer arrangörerna att lyckas återhämta sig?

RELATED ARTICLES

Mest populär