Sunday, December 3, 2023
HemF1"Han behövde det": Pappa Jos försvarar Taskmaster-metoden när Max Verstappen påminner om...

“Han behövde det”: Pappa Jos försvarar Taskmaster-metoden när Max Verstappen påminner om problematiskt uppförande

“Ingenting. Bara ett ögonblick på loppet.” Kommer du ihåg denna ikoniska linje från Charles Leclerc 2012? Han tävlade mot Max Verstappen i ett kartingmästerskap, och deras strid gick lite över styr. Medan Leclerc kallade det “bara en inchident”, var det en annan historia på Verstappens sida. Den då 14-årige holländaren sa: ”Nej, han är bara orättvis. Jag leder, han vill passera, han knuffade mig, jag knuffade honom tillbaka. Och efter trängde han sig av banan. Det är inte rättvist, eller hur?” När han växte upp blev Verstappen inställd på det faktum att han inte hade något annat alternativ än att vinna. Vem har rotat in det i hans hjärna? Hans far, Jos Verstappen.

“Min pappa sa aldrig att jag skulle bli en mästare. Han var motsatsen. Han skulle berätta för mig att jag skulle bli lastbilschaufför.” Jos Verstappen – som var en F1-förare från 1994 till 2003 – såg potentialen i Max när han var liten. Tough love var hans sätt att vägleda Max till framgång. Lika formidabelt som det tänkesättet har gjort den nu trefaldige mästaren, var hans fars taskmaster-inställning minst sagt tveksam. Men nu har Jos försvarat det.

Jos tillvägagångssätt var avgörande för Max Verstappen

Det är som att Max Verstappen föddes för att bli en racerförare. Förutom sin far var hans mamma, Sophie Kumpen, också en kartingmästare. Så när Verstappen tyckte om att köra bil när han var ganska ung, gick hans far i alla pistoler. Max började karta innan han fyllde 5, och Jos gjorde det till sitt livsuppdrag att göra sin son till världens bästa förare. Har du någonsin undrat varför Verstappen är så bra i våta väderförhållanden? När alla andra barn packade ihop sina kartar när det regnade, såg Jos till att Max stannade och tränade.

I en intervju med TIME öppnade Verstappens far-son-duon upp om hur hårt Max var tvungen att arbeta som barn. Max avslöjade, “Ibland tyckte han att jag var lite lat. Jag hade definitivt bråk med min pappa om det.” Och vem kan glömma historien om bensinstationen? Behöver du en påminnelse? TIME rapporterade, “När Max var 14 passerade en annan förare honom i ett lopp nära Neapel. Istället för att vänta på att ta tillbaka ledningen, försökte han ett mer riskfyllt drag och kraschade själv ur loppet. Jos blev arg. På vägen hem stannade Jos vid en bensinmack och lämnade Max innan han vände om för att hämta honom. Han pratade inte med Max på en vecka.” Allt Max ville var att prata med Jos om loppet, men hans pappa hade inget av det.

Att pressa Max till gränsen, förnedra honom, undergräva honom – det var så Jos Verstappen fungerade. Det var så han formade Max till den förare han är. Enligt Jos slog han aldrig Max, förutom en gång. “Han säger till TIME att han bara slog honom en gång – på hjälmen, innan ett lopp i England. “Han behövde det”, säger Jos, som påpekar att Max vann den. Det råder ingen tvekan om att Jos har spelat en avgörande roll i sin sons karriär. Med tanke på allt som Max Verstappen har åstadkommit under hela sin motorsportkarriär, skulle man tro att hans pappa skulle vara nöjd med all ansträngning de lagt ner. Det visar sig att så inte är fallet.

“Jos projicerade sina egna misslyckanden”: Fansen lämnade äcklade när Max Verstappens pappa ger anledning att försvara sin hårda kärlek

Max Verstappen kunde ha arbetat hårdare, enligt hans far

Max Verstappen är hela 26. Efter att ha gått med i F1 2015 har han redan 96 pallplatser i sitt namn, varav 52 visade honom på det översta steget. Bara i år har han slagit rekord efter rekord. I Italiens GP slog han rekordet för flest raka vinster med en magnifik rad på 10. Efter att ha vunnit det brasilianska GP har Red Bull-föraren nu rekord på 17 vinster 2023. Allt detta skulle inte ha kommit utan att Verstappen ställde upp hans absoluta allt medan han tog sig till F1. Trots det finns det fortfarande en tjatande känsla i honom att han inte gav allt han hade. Och det är artighet av hans far.

Se detta inlägg på Instagram

Ett inlägg som delas av The Formula1 Fan (@the.formulaonefan)

I en intervju för ett tag sedan berättade Verstappen om sin uppväxt och arbetet med Jos för att komma till F1. Med tanke på sin fars taskmaster-inställning var Max tvungen att hålla sig till ett strikt schema. Han avslöjade, “Han fick mig alltid att inse att det jag gjorde vid den tiden inte var tillräckligt. Jag vann mina lopp men han sa att det inte räcker för att bli framgångsrik i Formel 1. Du kan inte lita på att din talang bara är bäst.” Han berättade sedan hur hans far ser på hans väg till motorsportens höjdpunkt. “Ändå, enligt min pappas tycke, arbetade jag inte tillräckligt hårt i hans ögon när jag kom hela vägen till Formel 1.”

Vad tycker du om hur hans pappa behandlade Max Verstappen som barn?

RELATED ARTICLES

Mest populär