Friday, December 1, 2023
HemeSportsGoogle Doodle firar Gerald Lawsons 82:e födelsedag: Allt du behöver veta om...

Google Doodle firar Gerald Lawsons 82:e födelsedag: Allt du behöver veta om mannen som banade väg för modernt spel

På 82:e födelsedagen för en av de mest inflytelserika personerna i spelets historia, Gerald “Jerry” Lawson, dedikerade Google en Doodle för att fira mannens bidrag till området interaktiv teknik och spel.

Denna speciella doodle är ett spel i sig. Genom att klicka på ikonen omdirigeras användare till ett kort spel i sina webbläsare. Denna interaktiva Doodle åberopar den klassiska 70-talets spelessens för att berätta om den amerikanska ingenjörens fantastiska bedrifter.

Tre artister samarbetade för att göra denna vackra interaktiva doodle. Det är en perfekt hyllning till Lawson som anses vara “Fader till videospelskassetten”. Eftersom Lawson var huvudmannen bakom teamet skapade han det första Home Gaming-systemet med utbytbara kassetter.

Google Doodles hyllning till spelets fader

Den 1 december bevittnade världen en märklig men ändå intressant förstasida på Googles sökmotor. Den innehöll en man som spelade vad som verkade vara en mycket gammal spelkonsol. Hela konsten var pixlad. Att klicka på bilden skulle leda till ett kort spel som berättar om en man som heter Gerald “Jerry” Lawsons gärningar.

DYK DYPARE

Spelkassetternas fader var intresserad av teknik ända sedan han var liten. Lawson föddes i Brooklyn år 1940. Han hjälpte sina grannar genom att laga deras TV-apparater och annan elektronik. Han var begåvad från början. En gång lyckades han göra sin egen radiostation med hjälp av återvunna komponenter.

Efter examen från college flyttade Gerald till Palo Alto för att börja sin karriär. Vid den tiden bevittnade Palo Alto en massiv boom av teknisk innovation. Senare var det känt som “Silicon Valley”. Lawson började arbeta på halvledarföretaget Fairchild, där han ledde ett team som uppfann det första hemmavideospelsystemet bestående av utbytbara patroner.

Detta system var den främsta inspirationsmodellen för de legendariska Atari, SNES och Dreamcast, som på sikt format den moderna spelindustrin. Lawson lämnade företaget för att driva sitt eget företag – Videosoft som var det tidigaste spelföretaget som ägdes av en afroamerikan. Även om företaget bara drevs i fem år, är det fortfarande vördat som en av pelarna i spelhistorien.

Gerald “Jerry” Lawson dog 2011 i Santa Clara, Kalifornien, USA. Vid tiden för bortgången var han 70 år gammal.

SE DETTA NU- Ranking de mest sålda Playstation-konsolerna genom tiderna

Testade du hyllningsdoodlen på google? Om inte, ge det ett försök och dela dina tankar i kommentarerna nedan.

RELATED ARTICLES

Mest populär