Wednesday, February 28, 2024
HemNASCARFyra decennier sedan hennes senaste cuplopp, kvinnlig NASCAR-racer förlöjligad av Richard Petty...

Fyra decennier sedan hennes senaste cuplopp, kvinnlig NASCAR-racer förlöjligad av Richard Petty kommer att bli invald i Hall of Fame

Att komma in i NASCAR är ingen lätt uppgift för kvinnor även i våra dagar. Så föreställ dig bara hur tufft det kunde ha varit för blivande kvinnliga racerförare på 1970-talet. Tja, det är då en viss Janet Guthrie krossade stereotyperna och kämpade sig igenom alla typer av diskriminering för att tävla i cupserien. Hon sågs till och med ner på på grund av sitt kön av Richard Petty men hon släppte aldrig sin dröm förrän det blev ekonomiskt omöjligt.

Idag är det fler kvinnor inom sporten än på 1900-talet. Sådana som Danica Patrick byggde scenen på 2000-talet för åkare som Hailie Deegan, Jade Avedisian och Toni Breidinger. Det skulle inte vara lätt att säga att de alla på något sätt har blivit inspirerade av Guthries berättelse. Hon anser sig inte vara en pionjär, bara en racerförare som råkar vara kvinna.

Hur förlöjligade Richard Petty en NASCAR-legend för att han var kvinna?

För närvarande får Janet Guthrie sin fix av racingaction från bekvämligheten av sitt hem tack vare National Speed ​​Sport News. Sedan covid-19-pandemin har den framtida Hall of Famers hälsa försämrats och läkare har sagt att hon behöver en syrgastank 24/7. Men den grova motorsportatleten vägrar att använda en när hon går ut ur huset.

Hennes karriär i NASCAR Cup-serien sträckte sig från 1976-1980. Guthrie etsade in sitt namn i historieböckerna genom att bli den första kvinnan att tävla i Daytona 500 och Indianapolis 500. Hon fick 5 topp-10-placeringar i sin karriär och en berömvärd P11-placering i 1980 Daytona 500 med Osterlund Racing, laget som gav Dale Earnhardt sin första cupserietitel.

Det är inte en överraskning att hon utsattes för mycket diskriminering för att vara racerförare. Eminenta personligheter i NASCAR hånade Janet Guthrie, inklusive sjufaldige Cup Series-mästaren Richard Petty. I sin bok med titeln “Janet Guthrie: A Life at Full Throttle”, skrev hon om upplevelsen.

“När jag skakade hand med Richard Petty trodde jag att jag skulle få köldskador. Senare skulle han citeras för att säga om mig: ‘Hon är ingen dam. Om hon var det skulle hon vara hemma. Det är många skillnader mellan att vara kvinna och att vara kvinna”, hade hon skrivit. Absolut inte ett snyggt utseende för en man som fans anser vara en ambassadörsliknande figur för NASCAR.

HOF | Janet Guthrie

Janet bröt barriärer 1977 genom att vara den första kvinnan att kvalificera sig för Indy 500. Året därpå vände hon huvudena genom att sluta 9:a, ett rekord som bästa avslutning av en kvinnlig förare som stod sig till 2005 när Danica Patrick slutade 4:a.#HOF | #Indy500 pic.twitter.com/vuWVKHg174

— IMS Museum (@IMSMuseum) 17 januari 2024

Guthrie är övertygad om att hon skulle ha blivit NASCAR Cup Series-mästare om hon hade fått tillräckligt med sponsorpengar. Det är svårt att klara sig inom motorsport utan ordentlig ekonomi. Och på den tiden var företag inte intresserade av att samarbeta med kvinnliga förare.

Läs mer – NASCAR-gemenskapen är kvar i splittringar när Denny Hamlin äntligen bryter sin tystnad om hårproblemet

Janet Guthrie slog flera Cup Series-mästare på Daytona

Men hon gav aldrig upp sin dröm och gjorde det hon älskade så länge som möjligt. Janet Guthrie delar den högsta finishen i ett Cup Series-lopp med Danica Patrick när hon kom till P6 i Bristol 1977. När hon slutade P11 i 1980 års Daytona 500, slog NASCAR-legenden förare som Bill Elliott, Cale Yarborough, Darrell Waltrip, Richard Childress , och Richard Petty själv.

“Jag kan med säkerhet hävda att om jag hade kunnat fortsätta så skulle jag ha vunnit i NASCAR. Jag hade lett ett NASCAR-lopp, jag hade sprungit med ledarna vid flera tillfällen. Jag körde tillräckligt många lopp för att vara säker på att det skulle hända. Men utan sponsring gör det det inte”, sa hon enligt WRTV.

Det tråkiga med sport är att du aldrig är säker på vad som händer. Kanske skulle Janet Guthrie ha vunnit Cup-serien om hon fått rätt mängd stöd, både på racingsidan och ekonomiskt. Men i ett samhälle som aldrig tog henne på allvar vid den tiden, satte hon verkligen sina spår.

Inlägget Fyra decennier sedan hennes senaste cuplopp, kvinnlig NASCAR-racer förlöjligad av Richard Petty som skulle invigas i Hall of Fame dök upp först på EssentiallySports.

RELATED ARTICLES

Mest populär