Friday, December 1, 2023
HemF1Ferrari drabbas av 2,2 miljoner USD efter Carlos Sainz's manhålsdebacle vid Las...

Ferrari drabbas av 2,2 miljoner USD efter Carlos Sainz’s manhålsdebacle vid Las Vegas GP

När de kom till Las Vegas GP var alla lag lika mycket försiktiga och upphetsade. Formel 1 återvände trots allt till Sin City efter fyra decennier. Men på grund av de häftiga förhållandena och den helt nya banan klev de ut i det okända. Medan de flesta teams försiktighet blev mindre uttalad när deras bilar kom ut på banan, förvandlades Ferraris försiktighet till absolut upprördhet. Och det var på grund av manhålsdebaclet som plågade Carlos Sainz i FP1 och slutade med att förstöra hela helgen.

Bara åtta minuter in i sessionen gick Sainz över ett trasigt brunnslock på huvudsträckan och skadade hans motor, batteri och monocoque. Ferrari var tvungen att byta spanjorens chassi och det blev allt värre för dem efter det. Nu ser det ut som att det kan ha påverkat mer än bara deras Las Vegas GP-helg.

Kostnadstaket slog och vad som följde fick Carlos Sainz att vilja “glömma” Vegas

F1 införde kostnadstaket 2021 för att jämna ut konkurrensvillkoren. Det som började som $145 miljoner 2021 har reducerats till $135 miljoner den här säsongen. Nästan alla utgifter ett team har under en säsong – vare sig det är anställdas löner eller kostnader för olyckor och krascher – faller allt under budgettaket. Eftersom det här var en olycka, gjorde reparationerna på Sainz bil ett stort inhugg i Ferraris budget för 2023. Hur stor var den egentligen?

Som citerad av Formula Passion, rapporterade Il Corriere dello Sport, “Tung skada påverkade chassit, förbränningsmotorn, oljepumpen, batteriet, styrenheten. En förlust inte bara ur teknisk synvinkel utan också ur en sportslig och ekonomisk synvinkel, med tanke på att notan inte kommer att understiga två miljoner euro (ca. 2,2 miljoner dollar), en strategisk siffra under budgettaksregimen.” (Översatt av Google) Med tanke på att detta inte på något sätt var Sainz eller Ferraris fel, var teamrektor Frederic Vasseur rasande. Och det var Carlos Sainz.

Efter “olyckan” tvingades han byta delar i sin bil, och som ett resultat överskred han den accepterade tilldelningen för en säsong. Efter kvalet i P2 inledde han loppet med en 10-plats rutstraff i P12. Även om han återhämtade sig till P6 efter ett antal incidenter, kunde han inte vänta med att gå vidare från Sin City. I en intervju efter loppet sa Sainz, “Vi lyckades återhämta oss bra, och jag kan inte vänta med att åka till Abu Dhabi och glömma denna helg.”

Kommer F1 att slappna av $135 Mn-kostnadstaket för Ferrari efter Carlos Sainz’ manhålskatastrof vid Las Vegas GP?

På tal om Abu Dhabi, det kan finnas ytterligare en chans att Carlos Sainz kan lägga till sin sammanställning av DNS i år vid säsongsfinalen.

Är Carlos Sainz Abu Dhabi GP hotad?

Det är avgörande för lagen att hålla sig under budgettaket. Om de överskrider det – som Red Bull gjorde 2021 – får de böter och får en minskning av aerodynamisk testtid. Det trasiga brunnslocket var en säkerhetsrisk som Ferrari betalade priset för, och Frederic Vasseur anser att F1 borde hjälpa till att täcka kostnaderna för skador. Som rapporterats av GPFans sa Vasseur efter loppet, “Detta kommer att vara en privat diskussion som jag kommer att ha med intressenterna i detta (evenemang). Det blir en diskussion. Beslutet? Det är en annan sak.”

Beslutet är det som kan påverka Carlos Sainz chanser att tävla i Abu Dhabi. Vasseur förklarade, “Det är också sant att om vi måste justera budgettaket, hela vår kostnad. Åtminstone mellan nu och slutet av säsongen har vi inte så mycket utrymme att spela med, eller så saknar vi Abu Dhabi.” Om Ferrari kommer till slutsatsen att det till och med finns en liten chans att det skulle kunna överstiga kostnadstaket om Sainz deltar i säsongsfinalen, kan spanjoren mycket väl behöva stå ut med tävlingshelgen.

Vad var din uppfattning om hela situationen? Tror du att F1 kommer att hjälpa Carlos Sainz & Co. att täcka kostnaderna för Las Vegas GP-incidenten?

RELATED ARTICLES

Mest populär