Wednesday, December 6, 2023
HemNASCARFans rally mot NASCAR slutspel som intressant statistik gör William Byron till...

Fans rally mot NASCAR slutspel som intressant statistik gör William Byron till den riktiga mästaren 2023

Starten av slutspelsformatet 2004 delade meningarna då. Även om cupserien har dragit nytta av denna tävlingsstil, fortsätter debatten fortfarande. Under den nyligen avslutade säsongen, registrerade Ryan Blaney sin första titelvinst som involverade slutspelet. En intressant statistik som har kommit fram visar dock William Byron som 2023 års mästare.

NASCAR introducerade slutspelssystemet i första hand för att göra mellansäsongen mer konkurrenskraftig och därigenom öka fansintresset och TV-betyg. Även om det hjälpte sporten, är det tveksamt om det verkligen har hjälpt de konsekventa förarna.

William Byron står inför den hårda sanningen i slutspelsformatet trots konsekventa prestationer 2023

2023 Cup Series-säsongen bevittnade massor av straffar från NASCARs slut. Medan de flesta av handlingar på banan förtjänade dessa straff, kunde några av dem inte ha undvikits. Tyvärr hade William Byron sin del av straffarna att ta itu med.

Även om det inte hindrade Byrons framsteg till slutspelet, gjorde det det säkert svårt för honom. Med det sagt hanterade han pressen fantastiskt bra och tog sig till Championship 4. Tyvärr kunde han inte gå hela vägen på Phoenix Raceway men hans konsistens under hela säsongen förtjänade ett bättre resultat.

Faktum är att en ny avslöjande visade hur Byron kunde ha vunnit mästerskapet om det hade varit det traditionella poängsystemet som fanns före 2004. “Chase for the Cup”-systemet har genomgått flera modifieringar ända sedan starten. Innan dess existens, det ursprungliga poängsystemet, dvs föraren med flest poäng som vann titeln, gladde fansen oftare än inte.

Med tanke på samma rankningsstil skulle William Byron ha vunnit cupserien 2023 med 4777 poäng. Vad som är mer fantastiskt är att med det traditionella systemet skulle detta ha inneburit att Hendrick Motorsports vunnit för tredje gången i rad.

Utan tvekan presterade Byron oerhört bra den här säsongen med sex segrar, 15 topp-fem och 21 topp-tio-placeringar. Om det inte förtjänar en mästerskapsvinst, vad gör det då? Med det traditionella Winston Cup-poängsystemet skulle Ryan Blaney ha slutat sjua med 4581 poäng.

Detta väcker säkert många frågor kring det nuvarande formatet. Är detta verkligen rätt metod för att bedöma en förares prestation under hela säsongen? Tja, många fans tycker verkligen inte det när de uttryckte sin åsikt på sociala medier. Intressant nog, med det traditionella poängsystemet, påpekade många fans hur Denny Hamlin mötte ett ofattbart öde.

Fans kritiserar slutspelsformatet när de skämtar med Denny Hamlin i processen

Utan tvekan har slutspelsformatet sin egen charm och spänning. Det ger dock många chanser till förare som inte presterar att köra sent och ta vara på sina möjligheter. Både Joey Logano och Ryan Blaney kämpade under grundserien 2022 respektive 2023. Trots det triumferade de med en titelvinst som säger mycket om fördelarna med det nuvarande slutspelsformatet.

Även om det hjälper förare på sitt eget sätt, gjorde tanken att William Byron kunde ha vunnit den här säsongen många fans missnöjda. När de tog ut sin frustration på sociala medier kom några intressanta iakttagelser fram. Ett fan sa, “Det här känns bara mer rätt när man ser tillbaka under de senaste åren.”

En annan påpekade hur det traditionella formatet skulle ha hjälpt till att belöna en konsekvent förare. Han sa, “Jag önskar att det här formatet fortfarande var formatet, vem bryr sig om en förare vinner mästerskapet ett eller två lopp i förtid, det betyder bara att de rövade det året.” Ytterligare ett fan talade på liknande linjer som han sa: “Den absolut bästa layouten för ett mästerskap.”

Samtidigt betonade ett fan: “Det gör det till det minsta antalet poäng en mästare har samlat på sig sedan han hade en säsong på 36 tävlingar.” Även om det är sant, är det värt att notera mängden poäng som dras av genom straff i Byrons fall. Vad som är mer intressant är att Denny Hamlin skulle ha hamnat tvåa med det gamla poängsystemet.

Dessutom sa ett fan, “Wow, Denny Hamlin kunde inte vinna ett mästerskap enligt det gamla regelsystemet.” Tyvärr för Hamlin är det sant eftersom listan misslyckas med att ha Joe Gibbs Racing-föraren som vinnare i alla fall. Även om det traditionella systemet skulle ha ändrat titelscenariot oftare än inte, skulle det säkert ha hjälpt William Byron i år.

Vad tror du? Är det nuvarande slutspelssystemet rättmätigt givande för de konsekventa förarna? Låt oss veta dina tankar i kommentarerna nedan.

William Byrons historiska säsong var meningslös i NASCAR-slutspelet trots att han dominerade i poäng

RELATED ARTICLES

Mest populär