Monday, December 4, 2023
HemF1Ex-Ferrari-chefen tillrättavisar Charles Leclerc 'irriterande' ingenjör för osäker racestrategi

Ex-Ferrari-chefen tillrättavisar Charles Leclerc ‘irriterande’ ingenjör för osäker racestrategi

Peter Windsor, ex-Ferrari-teamchefen, höjde nyligen på ögonbrynen med sina uppriktiga kommentarer om Ferraris racestrategier. Windsor, i en livechatt på YouTube, höll inte tillbaka när han diskuterade Ferraris hantering av Charles Leclerc, specifikt inriktat på Leclercs raceingenjörs tillvägagångssätt.

Windsors kritik var skarp och ofiltrerad. Han uttryckte att kommunikationsstilen till Leclerc var mindre än idealisk, vilket tyder på bristande förtroende för beslutsfattande under kritiska ögonblick. Föreställ dig att vara i Leclercs racingstövlar, rusa nerför banan i otroliga hastigheter och sedan behöva delta i en utdragen diskussion om däckstrategier eller tävlingsplaner. Windsor lyfte fram detta som en nyckelfråga och påpekade att fram och tillbaka, ofta obeslutsam kommunikation kan vara mer ett hinder än hjälp.

Peter Windsors syn på Charles Leclerc och hans tävlingsingenjör

Det är en fin linje, hävdar Windsor, mellan att säkerställa förarens efterlevnad av strategi och att överbelasta dem med val i stundens hetta. “Du vill inte be en förare att hjälpa dig att fatta ett beslut mitt i ett lopp,” anmärkte Windsor. Han målar upp en bild av en förare, redan under enorm press, som belastas ytterligare av förfrågningar om input till strategiska beslut – ett scenario långt ifrån idealiskt.

“Jag måste säga att den där ingenjören som de pratar med Charles (Leclerc), jag menar, om jag var Charles, skulle jag bli lite irriterad på det. Han säger saker till Charles som att han tänker i huvudet, jag vill se till att Charles är nöjd med det vi ska göra, vilket återigen går för långt åt andra hållet. Du vill inte be en förare att hjälpa dig att fatta ett beslut mitt i ett lopp, allt han vill är att veta att beslutet har tagits av den här anledningen, och gå vidare med det, i princip.”

Windsor fortsatte sedan med att spela upp vad en vanlig konversation mellan Charles Leclerc och hans ingenjör låter som, och betecknade det som udda:

“Så frågan, Charles, vi funderar på att stanna vid plan A… vi kanske går till plan B, men om vi går till plan B… så är situationen just nu. Fråga. Jag tror att han ganska ofta säger, titta, du vet, fortsätt bara med det, och det är konstigt, eller hur, att de har sådana här långa samtal nu, det är en av de saker som är så udda med modern radio. ”

Dessutom kritiserade Windsor humoristiskt “copy that”-kulturen som är förhärskande i modern F1-radiokommunikation. Han drog en komisk parallell till kommunikationen från andra världskriget, och skämtade över det alltför lugna erkännandet av allvarliga problem som mekaniska fel eller tävlingsincidenter. Det är en värld där en bil kan vara “i en miljon bitar” efter en shunt, och allt du får är en nonchalant “kopiera det.”

När teamen fortsätter att utveckla sina strategier förblir balansen mellan att ge förarna autonomi och att guida dem med en fast hand en delikat dans på kanten av en knivskarp sväng. Christian Horner har inte hjälpt Charles Leclerc-situationen, utan har kastat ljus över en fängslande saga – utmaningarna som det ikoniska Ferrari-teamet står inför.

Att reda ut Ferraris Formel 1-gåta

I F1 är agility kung, och enligt Christian Horner härrör Ferraris nuvarande dilemma från bristen på det. Medan han chattade på Eff Won-podcasten, pekade Horner, hjärnan bakom Red Bull Racings framgångar, kärnan i Ferraris kamp: vikten av att vara Italiens stolthet på den globala racingarenan.

Horner konstaterade, “Jag tror att det största problemet för Ferrari är att det är ett landslag. Det måste komma tillbaka till att vara ett racerlag.” Detta uttalande skär till kärnan i saken. Ferrari, ett namn synonymt med snabbhet och italiensk förträfflighet, verkar vara fångad i en virvelvind av förväntningar och nationell stolthet. Men kväver denna tryckkokarmiljö deras racestrategi?

“Det är en italiensk institution och det är förmodligen för många människor i toppen. Alla har en input och har att säga till om, tillade Horner och kastade ljus över de potentiella byråkratiska hindren inom teamet. Däremot lyfte Horner fram Red Bulls tillvägagångssätt, “Utifrån sett är en av våra styrkor att vi rör oss snabbt, vi fattar beslut och vi håller oss till dem. Och om vi fattar fel beslut, ändrar vi beslutet.” Denna anpassningsförmåga och beslutsamhet har varit nyckelingredienser i Red Bulls framgångsrecept.

Ferrari, med sin berömda historia och passionerade fanbas, står utan tvekan inför en unik uppsättning utmaningar. Horners kommentarer om medias inflytande på Ferraris beslutsprocess understryker det enorma tryck de verkar under. Horners insikter ger en fascinerande inblick i den interna dynamiken hos ett av F1:s mest ikoniska team och en påminnelse om att smidighet och snabbt beslutsfattande kan vara lika avgörande som hästkrafterna under huven.

RELATED ARTICLES

Mest populär