Wednesday, February 28, 2024
HemGolfEfter att ha sprängt OWGR som "Skewed", var står Dustin Johnson på...

Efter att ha sprängt OWGR som “Skewed”, var står Dustin Johnson på världsrankingen?

Kommer du ihåg 2022? Året då PGA Tour golfare hoppade av ligan för en bättre framtid på LIV Golf? Spelarna var då omedvetna om att det skulle bli en olägenhet för deras världsgolfranking, trots att de spelade sitt bästa spel.

Amerikas favoritvideo idag

En sådan spelare som påverkas av OWGR:s LIV Golf-avslag är Dustin Johnson, den tidigare nummer ett har fallit i leden trots att han varit nonchalant om hela fiaskot, och rangen för det tidigare PGA Tour-proffset sjunker dag för dag.

Dustin Johnsons sjunkande rang

2022 gick ett gäng golfare med i LIV Golf. Vid den tiden kunde det inte ha förutsetts att ett år senare skulle utbrytarligan misslyckas med att säkra de officiella World Golf Ranking-poängen för sina evenemang. Bristen på OWGR-poäng påverkade LIV-golfarna, vilket är uppenbart när man tittar på rangordningen för de flesta av LIV-avhopparna.

I oktober avvisade OWGR LIV Golfs överklagande om att bli accepterad i världspoängsystemet som andra ligor och att få sina spelare att rankas upp på rankingen också. Beslutet har drabbat LIV-spelarna hårt när deras rang sjunker exponentiellt. Sådana som Dustin Johnson, en före detta World No.1, står nu utanför topp 100.

Johnson, som startade 2022 som trea i världen och var 16:a på OWGR när han gick med i LIV Golf, är nu inte i närheten av topp 20. Kul faktum att den 2x major-vinnaren hade varit världsnummer i mer än 100 veckor i sin karriär, och nu sitter på 165:e märket, det är den överlägset sämsta rankingen i hans karriär efter att han började gå upp i OWGR-listan. Även om den sänkande rangen kanske inte påverkar Johnson lika mycket som andra, eftersom han fortfarande kan spela majors.

Johnson vann 2016 US Open och 2020 Masters (som hölls 2021) som vinnare av de senaste stora mästerskapen. Johnson kommer att kvalificera sig för de kommande majors trots sin fallna rang. Dessutom har South Carolina-infödingen ansett att bristen på OWGR-poäng och den efterföljande massiva nedgången i hans ranking inte påverkar honom alls.

Dustin Johnsons syn på OWGR-avvisning och sänkning av rang

Efter att OWGR avvisat utbrytarligans överklagande, tog LIV-golfarna upp det på Jeddah för det individuella mästerskapet. Många inklusive Patrick Reed, Talor Gooch och Cameron Smith uttryckte dock sin besvikelse över beslutet; Johnson verkade vara det minsta besvärad av det.

24x PGA Tour-vinnaren sa: “Rankingen är skev. Det påverkar mig inte riktigt som det gör vissa av de andra killarna. Jag vill ha poängen för de andra killarna.” Dessutom förklarade han också att det inte är lönsamt att använda världsrankingen längre om de utesluter 48 bra spelare från rankingsystemet.

Efter att ha regerat världens nummer ett i flera veckor har Dustin Johnson säkert upplevt ett slags fall. Den kommande sammanslagningen av PGA Tour och PIF kan dock lugna några av de problem som LIV-golfare har ställts inför.

RELATED ARTICLES

Mest populär