Friday, December 8, 2023
HemSoccerEfter att ha säkrat landmärke $2,5 miljarder MLS-affär, är Apple redo att...

Efter att ha säkrat landmärke $2,5 miljarder MLS-affär, är Apple redo att slåss mot ESPN för fler fotbollsrättigheter

Fotboll är en global sport och en av de mest sedda sporterna i världen. Det har en global fanbase på över 5 miljarder, vilket gör det till en stor marknad för flera sponsorer och investeringar. Nästan alla vill ha en bit av det. 2018 års FIFA World Cup-final passerade mer än en miljard visningar, 10 gånger fler än det mest sedda NFL Super Bowl-spelet. Sportens popularitet kommer bara att öka härifrån. Fotboll har långsamt vunnit mycket popularitet även i USA. Med det har flera företag varit engagerade i ett budkrig om streamingrättigheter. Apple säkrade nyligen ett 10-årigt avtal med MLS och planerar att expandera till Europa.

Apple och MLS inledde ett samarbete tidigare i år. De skrev på ett 10-årigt avtal värt 2,5 miljarder dollar. Partnerskapet kommer att träda i kraft 2023 och kommer att pågå till 2033. Fans kommer att kunna se alla MLS, Leagues Cup, utvalda MLS NEXT Pro och MLS NEXT-matcher i Apple TV-appen.

Sådana som Amazon Prime och Netflix har också kommit in i sporten när onlinestreamingbranschen expanderar. Apple vill inte hamna på efterkälken i loppet och har tagit sig in på fotbollsmarknaden. Efter MLS-affären riktar de sig nu mot den holländska ligans sändningsrättigheter. Däremot kan de möta hård konkurrens från ESPN.

Apple riktar sig mot Eredivisies streamingrättigheter

Enligt Chris Woerts, en välkänd holländsk affärsman, kan Apple komma in i tävlingen om streamingrättigheter för Eredivisie. Eredivisie är den högsta fotbollsligan i Nederländerna. Det är en av de mest populära ligorna i världen och miljontals fans tittar på dem.

Efter att ha säkrat ett 10-årigt avtal med #MLS för exklusiva streamingrättigheter gör Apple åtgärder för att skaffa mer fotboll 🍏⚽️https://t.co/7gyxhNyURX

— World Soccer Talk (@worldsoccertalk) 30 november 2022

Över 1,46 miljoner fans tittade på matchen mellan Ajax och PSV Eindhoven förra året. Det fortsätter bara för att visa ligans popularitet. Det är förståeligt varför Tim Cooks Apple kan vara intresserad av den holländska ligan.

Apple har dock ett stort hinder i ESPN för streamingrättigheter. ESPN hade sändningsrättigheterna för ligan sedan 2013 och skulle inte vilja släppa det. Ett annat stort företag som kan erbjuda konkurrens kan vara ZiggoSport. De tittar redan på den holländska marknaden och har rättigheterna till Champions League, Europa League, Europe Conference League, italienska Serie A och Spaniens La Liga i Nederländerna.

Det ska bli intressant att se vem som vinner budkriget mellan de tre jättarna.

RELATED ARTICLES

Mest populär