Friday, December 8, 2023
HemViralSportsMomentsDopningsdilemma försämrar afrikansk prestige i distanslöpning eftersom 270 idrottare råkat ut för...

Dopningsdilemma försämrar afrikansk prestige i distanslöpning eftersom 270 idrottare råkat ut för avstängning sedan 2015

Inom friidrottens rike säkrade löparna från gepardernas och gasellernas land alltid den främsta platsen. De afrikanska löparna från Kenya och Etiopien hyllas som långdistanslöpningens kraftpaket.

Men även efter att de ofta dominerat den internationella plattformen med sin kraftfulla prestation, har deras triumf överskuggats av dopningsskandalerna. Siffrorna stiger för varje dag som går, vilket hotar kontinentens anmärkningsvärda arv.

Långdistanslöpningsdopningsproblem för kenyanska idrottare

Genom att få titeln “Home of Champions” har Kenya alltid varit en dominerande kraft inom långdistanslöpningen. Men inom en period på 8 år, från 2015 och slutet av 2023, uppgår det totala antalet idrottare från Kenya som uteslöts från tävlingar till 270.

Bara under 2022 är siffran 27, vilket betecknar de kenyanska löparna som är avstängda för dopningsbrott. I en intervju med New York Times, ordföranden för ungdomsutveckling för det kenyanska friidrottsförbundet, sa Korir: “När du börjar göra de negativa sakerna kommer hjärtat att säga: ‘Har jag haft fel när jag trodde att dessa människor är unika ? Hade jag fel när jag trodde på löpningen?’”

Det finns stora namn på listan, inklusive Asbel Kiprop, Rita Jeptoo, Jemima Sumgong. Den 16 oktober stängdes den kenyanske maratonlöparen Titus Ekiru av för dopning och genomgick ett 10-årigt avstängning av Athletics Integrity Unit (AIU).

Brygga dopingstorm i Etiopien

Eftersom Kenya delar sina gränser med det andra landet, Etiopien, har dopingkrisen också kommit in i nationen. Baserat på informationen från Athletics Illustrated, som utsattes för skandalen, presenterade den etiopiska antidopningsmyndigheten uppgifterna från sju etiopiska idrottare som utreds för brott mot dopingreglerna.

100 m världsrekordinnehavare provisoriskt avstängd efter dopingbrott

Eftersom kontinenten ser mot domen på grund av den skada som ålagts etiopisk distanslöpning, är erytropoietin (EPO) det ämne som idrottare tar som ett prestationshöjande läkemedel som är förbjudet på listan som tillhandahålls av World Anti-Doing Agency.

Grannländerna Kenya och Etiopien har 72 av de 100 bästa placeringarna i kategorin herrar och 67 i kategorin kvinnor. Båda länderna har dock varit utsatta för farorna med dopning. För att vara kvar på sin plats under en längre period är strängare straff och ökad testning viktiga komponenter för att bevara deras rykte.

När afrikanska länder kämpar för att värna om sin prestige i distanslöpningens värld är kampen mot dopning en kollektiv ansträngning. Det är bara med samarbete mellan idrottare, myndigheter och antidopningsbyråer som deras löparförmåga kommer att kunna göra en positiv och långsiktig inverkan på världen.

RELATED ARTICLES

Mest populär