Wednesday, February 28, 2024
HemSwimmingDenna dag i olympisk simhistoria: australiensisk idrottare tog 4 medaljer mitt i...

Denna dag i olympisk simhistoria: australiensisk idrottare tog 4 medaljer mitt i massakern 1972

I idrottens värld ser nya talanger ta över tyglarna från sina föregångare varje år och bär den olympiska facklans eviga låga. Men vissa idrottare levererar så fantastiska prestationer att det är svårt att replikera deras låga. En sådan era av dominans tillhörde den australiensiska simlegenden Shane Gould.

Amerikas favoritvideo idag

Esssimmaren styrde vattnet från en mycket ung ålder. Hon tappade allas käft genom att ta sig till OS vid 15 års ålder. Inte nog med det, Shane slog även sönder tävlingen och vann flera guldmedaljer. Intressant nog avslöjade ett inlägg på sociala medier nyligen ett sällsynt fotografi av vattenlegenden. Det här fotografiet tillhör den tid då Gould fortfarande tickade som en tidsinställd bomb för att sprängas vid OS 1972.

Ser tillbaka på en vintergrön bild av simikonen

En australisk triviasida laddade upp ett inlägg på Facebook med vintagebilden av Shane Gould. Bildtexten beskrev bilden, “#OnThisDay 11 januari 1971 fotograferade den australiensiska olympiska simmaren Shane Gould träning vid Ryde Swimming Pool. Året därpå vann hon tre guldmedaljer, en silvermedalj och ett brons vid olympiska sommarspelen 1972 i München.”

Bilden bar en 14-årig Shane Gould som glatt trampade i poolen ett år innan hon vidgade sitt leende och medaljgalleri. Hon var en av de sällsynta simtalangerna under 16 år som hade ett OS-guld på sitt namn. Hennes prestation vid de olympiska spelen 1972 skapade en hel del hype och gav henne till och med den prestigefyllda utmärkelsen Årets australiensare.

Medan de olympiska spelen i München 1972 är kända för denna mäktiga prestation av Shane Gould, bär det tyvärr också tecken på att vara ett av de mörkaste i spelens historia. Detta var samma år som en terroristgrupp inledde en offensiv i den västtyska staden och riktade sig direkt mot OS.

När geopolitik färgade OS blodrött

Staden München upplevde en skoningslös belägring av den militanta gruppen Svarta September när de var värd för OS. Terrorattacken såg ett våldsamt kapitel i historien utspela sig på en av de mest oväntade platserna. Den militanta gruppens agerande ledde till att 17 personer dog, varav fem var terroristerna som startade morden.

SE BERÄTTELSE – Olympiska legenderna Simone Phelps, Michael Phelps och Katie Ledecky umgås med guldmedaljer runt halsen

Terroristernas attack började den 5 september och slutade precis när den 6 september började. De liv som gick förlorade den dagen fick respekt under OS 2016 och 2020. Detta ledde till att flera europeiska nationer bildade permanenta trupper mot terrorism i sina länder, som också kommer att vara närvarande vid de kommande OS i Paris.

RELATED ARTICLES

Mest populär