Thursday, November 30, 2023
HemMartial arts"Den amerikanska versionen av Trying to Turn Me Into Bruce Lee": Jackie...

“Den amerikanska versionen av Trying to Turn Me Into Bruce Lee”: Jackie Chans starka motstånd mot en våldsam roll slutade en gång i besvikelse

Jackie Chan anses allmänt vara kungen av actionkomedi-genren. Stjärnan är välkänd och respekterad för sina verk runt om i världen. Medan stjärnan nu räknas till de största genom tiderna, har hans väg till framgång varit allt annat än smidig.

Från Hong Kong till Hollywood har Jackie Chan blivit ett känt namn. Men till en början stötte Chan på svårigheter när han försökte skapa sig ett namn i Hollywood. Att förlora sin originalitet och ogynnsamma manus var några av de många hinder han mötte. Så småningom, efter flera skott i nästan två decennier, kunde Chan äntligen knäcka koden.

Besvikelsen på andra försöket

I sin bok, Aldrig växa upp, skrev Chan om sin genombrottsresa i bland annat Hollywood. I bokens 18:e kapitel, med titeln “Tänk om jag dör?” Chan skrev om den hjälplösa situation han befann sig i, 1985.

Under sitt andra försök i Hollywood bestämde sig filmskaparna för att framställa honom som tuffingen. Skådespelaren var dock långt ifrån glad över det. I sin bok skriver han: ”Jag var emot detta. Det var den amerikanska versionen av att försöka förvandla mig till Bruce Lee. En kallblodig mördartyp passade INTE mig, och jag tyckte inte heller om att spela sådana roller.” Han klargjorde då att han inte hade några betänkligheter mot att ta upp tuffbilden förrän det inblandade våldet kom från försvaret.

DYK DYPARE

Tyvärr fick han till slut kapitulera och gå vidare med det han blev tillsagd att göra. “Tyvärr hade jag inget att säga till om i den här rollen eller filmen. Oavsett om jag gillade det eller inte, skulle jag spela i The Protector”, tillägger han. Till slut slutade det med ännu en flopp för hans karriär.

Jackie Chan och hans livslånga koppling till bio

Om man tittar på stjärnans filmografi, är det säkert att säga att han har tillbringat större delen av sitt liv på filmuppsättningar. Chan gjorde sin skådespelardebut vid fem års ålder. Han arbetade som barnskådespelare i början av 60-talet, och hans första roll var som extra barnskådespelare i Big and Little Wong Tin Bar 1962. Senare, i tonåren, arbetade han som stuntman i många filmer.

Han har arbetat som stuntman mot kampsportslegenden Bruce Lee i Fist of Fury (1972) och Lees sista film, Enter the Dragon (1973). Men filmen som blev vändpunkten i hans karriär var hans actionkomedi Snake In The Eagle’s Shadow från 1978. I slutet av 1970-talet hade Chan blivit ett känt namn i Asien.

Titta på Story: Bodybuilding Legend Arnold Schwarzeneggers byggd jämfört med Bruce Lee och Jackie Chan

Sedan dess, även om hans första försök var orubbliga, gav alla hans ansträngningar slutligen resultat 1995. Med sin film Rumble in the Bronx kunde Chan göra det stort i Hollywood.

RELATED ARTICLES

Mest populär