Saturday, December 9, 2023
HemNASCARDale Earnhardt Jr försvarar Ross Chastains seger mitt i debatten om minskande...

Dale Earnhardt Jr försvarar Ross Chastains seger mitt i debatten om minskande NASCAR-tittare

Det är ingen hemlighet att NASCAR har problem med tv-tittare. Under de senaste åren har sportens tittarsiffra varit på en stadig nedgång. Inget som arrangörerna provar verkar ha en positiv inverkan och i år var inte annorlunda. Dessa förändringar har ibland motsatt effekt och det var uppenbart i ett av loppen under säsongen 2023 Cup Series. Men alla människor håller inte med om siffrorna, inklusive den tidigare Cup Series-föraren Dale Earnhardt Jr.

Säsongen 2023 NASCAR Cup Series hade i genomsnitt 2,86 miljoner tittare, cirka 5 % minskning från förra säsongens genomsnitt på 3,03 miljoner. Det satte ett oönskat rekord för att vara den minst sedda cupseriesäsongen i sportens historia. Tittarsiffrorna fick en rejäl träff efter Bristol Dirt-racet i april och gick ner med så mycket som 15 %. Dale Jr är dock en glas-halvfull person.

Dale Earnhardt Jr häpnad över NASCAR:s misslyckanden men underhållen av Chastains vinst

Nattloppet i Bristol på en lördag snarare än en söndag kunde ha varit en möjlighet. Med tanke på att de flesta inte skulle behöva gå till jobbet dagen efter, kanske arrangörerna trodde att de kunde dra in fler tittare. Men så var inte fallet.

Nattloppet i Bristol var det minst sedda av helgens race under säsongen 2023 Cup Series, och lyckades få endast 1,56 miljoner tittare. Detta var en minskning med 12 % från förra säsongens evenemang, vilket är alldeles för mycket för någons smak. Den framstående NASCAR-journalisten Jeff Gluck delade denna statistik på Twitter med en bister bildtext.

“Bristol Night Race att få minst tittare under hela säsongen visar exakt varför lördagskvällsloppen praktiskt taget är utdöda. ” twittrade Gluck.

Detta uppmärksammade Dale Earnhardt Jr som var helt förbryllad över de låga tittarsiffrorna. Junior trodde att trenden var på en uppåtgående kurva från vad han kunde säga genom att vara närvarande på spelplatserna.

”Jag är förbryllad över tv-siffrorna för på banan känns det som att saker rör sig på ett positivt sätt. Känns som att fler fans deltar i tävlingar, känns som att det är mer spänning på fastigheten kring evenemanget. Och personligen känns min egen njutning av själva loppen som att den har förbättrats”, kommenterade 49-åringen.

Ett fan svarade på Juniors kommentarer och sa att de flesta inte riktigt njöt av att Ross Chastain höll undan Ryan Blaney för vinsten i Phoenix. Enligt dem var det racing som det som stängde av fansen men Dale Earnhardt Jr höll inte med.

“Se, jag blev underhållen av allt det där,” svarade han.

Siffrorna målar upp en dyster bild för framtiden för NASCAR. Tittarskillnaden från förra året var bara uppe i nio lopp 2023, allt annat hade gått ner. Det börjar bli ganska svårt för arrangörerna som kanske är på vettet.

“Jag hatar ursäkter” – HMS Legend slår offentligt mot Denny Hamlins “mekaniska misslyckande” försvar mitt i ännu ett mästerskapsmisslyckande

Tittarnas siffror tyder på en tråkig framtid för sporten

Årets mest sedda lopp, liksom alla andra år, var Daytona 500. Men även tittarsiffrorna minskade med 8 %. Det lopp som drabbades mest var det första Richmond-loppet som såg en nedgång på hela 42 % från förra säsongen.

Sonoma och kampanjens första Martinsville-lopp såg positiva siffror med toppar på 30 % och 18 % från förra året, men förutom det var det inget särskilt positivt. Slutspelet var katastrofalt. Bara Texas lyckades dra in fler tittare än förra året och även mästerskapsloppet i Phoenix minskade med 9%.

Vid det här laget kanske NASCAR vilar sitt hopp på Netflix att göra vad de gjorde med Formel 1 och Drive to Survive för att rädda de sjunkande tittarsiffrorna. Kommer det att fungera? Svaret kommer med tiden.

RELATED ARTICLES

Mest populär