Tuesday, February 27, 2024
HemBasketballCoach K & Tara Van Derveer: 3 intressanta fakta om två NCAA-legender...

Coach K & Tara Van Derveer: 3 intressanta fakta om två NCAA-legender och deras resa i NCAA-världen

Tara VanDerveer är på moln 9. Och det med rätta. Hon jämnade ut Coach K:s rekord som den mest vinnande college-baskettränaren med 1202 karriärsegrar. Innan hon överträffar rekordet är det hög tid att vi reflekterar över de båda tränarnas legendariska karriärer som gör dem odödliga.

Här är tre fakta från båda tränarnas NCAA-karriärer:

Mike Krzyzewski

13 sista fyra framträdanden

Coach K har flest Final Four-framträdanden av en baskettränare. Han tog senast sitt lag till Final Four 2022, vilket var för rekord 13:e gången. Han översköljde den legendariske UCLA-tränaren John Wooden med denna statistik. Många kritiker ger Krzyzewski mer kredit än Wooden eftersom han för det första överträffade honom och för det andra tränade Wooden vid en tidpunkt då NCAA-turneringen inkluderade mindre lag.

En annan anledning är att Wooden bara hade 2 turneringsmatcher att komma ifråga för Final Four. Spelet förändrades med tiden och tränare K visade sin förmåga när det var tuffare för lagen att konsekvent vinna vinster. Illinois-föddas Final Four-strider kom vid en tidpunkt då det var antingen 64 eller 68 lag. Således är Coach K verkligen en legend oavsett om den jämförs med en svunnen tid eller den moderna.

Längsta segerserie var 32 matcher

Under Coach K översvämmade Duke Blue Devils bara basketplaner. Hans längsta segerserie kom under säsongen 1998-99 när hans lag vann 32 matcher i taget. Inte överraskande hade laget många spelare som tog sig till NBA. Bland dem fanns främst Elton Brand och Shane Battier. Coach K:s lag drog sig inte heller för att slåss mot tuffa motståndare då de vann mot 10 rankade motståndare.

Mest minnesvärda av deras segrar kom mot North Carolina Tar Heels. De gick segrande tre gånger mot UNC. I ett av spelen gick de så långt som att slå UNC med 20 poäng medan de i ett annat slog sina motståndare med 13 poängs marginal. Men saker och ting slutade inte särskilt bra eftersom de kontrollerades av University of Connecticut Huskies som slog Blue Devils. Därmed avslutade Coach K:s formidabla lag sitt drömlopp i NCAA-titelspelet.

Coach K har ett förlustresultat mot endast tre lag (minst fyra spelade matcher)

Ett annat rekord som bevisar Coach K:s briljans gentemot sina kamrater är att endast tre lag har ett vinstresultat mot honom, om vi betraktar alla lag som har spelat fyra eller fler matcher mot Krzyzewski. Medan Louisville besegrade honom med 9-8 marginal, trumfade Arizona honom med 5-3.

Läs mer: Kan Purdue behålla nummer 1 NCAA-status när Kansas snubblar ut?

Ytterligare ett överraskande inträde på denna lista över Lafayette som vann med 4-3 mot den legendariske tränaren. Vi måste dock ta hänsyn till att rekordet även inkluderar hans tid i armén. Detta kan ge en inblick i hans oförglömliga match mot Lafayette. Medan Arizona vann sina matcher mot Coach K när de tränades av Lute Olson. Ändå kan det inte tas ifrån Krzyzewskis ära när han överträffade sina långvariga rivaler under finalen i NCAA-turneringen.

Tara VanDerveer

Den andra kvinnliga tränaren med 1000 vinster

VanDerveer blev den andra baskettränaren för kvinnor att notera 1000 segrar i D1-basketen när Stanford Cardinal vann en match mot University of Southern California Trojans i februari 2017. För närvarande finns det 6 baskettränare för kvinnor som har mer än 1000 vinner. Närmast VanDerveer är University of Connecticut Huskies huvudtränare Geno Auriemma.

VanDerveer kommer att skriva historia som den mest vinnande tränaren i både herr- och dambasketbanan om Cardinal vinner sin nästa match mot Oregon State. Detta kommer att vara skripthistoria som bevisar världen att damspelet är lika viktigt som basket för män. Den första baskettränaren för kvinnor som registrerade 1000 vinster var den legendariska Pat Summitt och att gå efter hur hon lämnade Summitt bakom sig säger bara en hel del om legendarens prestation. Det skulle inte vara fel att säga att spelet är i trygga händer med VanDerveer som tar ansvaret.

Bland 4 kvinnliga tränare att vinna 3 eller fler turneringar

Ett annat intressant faktum om VanDerveer som skiljer henne från resten är att hon bara är bland de fyra baskettränare för kvinnor som har vunnit en NCAA-turnering tre gånger. De andra tre tränarna är Geno Auriemma, Pat Summitt och Kim Mulkey. VanDerveer åstadkom bedriften 1990, 1992 och 2021. Medan VanDerveer nyligen vann NCAA-titeln ledde VanDerveer sitt lag till ett briljant rekord med 31-2, under segern 1992 hade hon ett hisnande resultat på 30-3. Men hennes bästa skiva som omvandlades till en NCAA-titel var hennes första 1990.

I det vann VanDerveer 32 matcher samtidigt som han förlorade mycket. Detta faktum i sig är ett bevis på VanDerveers exceptionella prestanda. Cardinal-laget hade en segerserie på 20 matcher och förlorade bara mot Washington. Mästerskapsfinalen spelades mellan Cardinal och Auburn, där de förstnämnde slog ut sina motståndare med 88-81 marginal.

VanDerveer hade 30 spelare draftade till WNBA

VanDerveers tränartaktik ser ut att fungera. Hon har hjälpt nästan 30 spelare att draftas i WNBA. Inte många kanske kommer ihåg, men hon har producerat exceptionella talanger som Nneka Ogwumike och Chiney Ogwumike under åren 2012 respektive 2014. Medan Nneka draftades till Los Angeles valdes Chiney ut av Connecticut.

Detta ger en hel del trovärdighet till hennes talang eftersom hon inte bara är en tränare som satsar på collegebasket utan hennes metoder har också hjälpt förstklassiga spelare att utvecklas till vem de är. För ett roligt faktum har VanDerveer införlivat och använt många av den legendariske tränaren Bobby Knights metoder på kardinal.

Inlägget Coach K & Tara Van Derveer: 3 Intressant Facts About Two NCAA Legends And Their Journey In NCAA World dök upp först på EssentiallySports.

RELATED ARTICLES

Mest populär