Sunday, December 10, 2023
HemOlympicsBlind australiensisk surfare gör sig redo att ta sig an världens läskigaste...

Blind australiensisk surfare gör sig redo att ta sig an världens läskigaste våg men utan någon riskabel “rädsla” eller “tveksamhet”

44-åriga synskadade Matt Formston är en australisk surfare som har vunnit flera nationella och internationella titlar. Tillsammans med sina motsvarigheter är mästaren surfaren redo att ta sig an några av världens stora vågor i Nazare, Portugal. Med denna bedrift kommer Formston att bli den första blinda surfaren som tävlar så stora vågor.

Matt Formston, den Sydney-födde, växte upp bland en gemenskap av surfare. Diagnostiserats med makuladestrofi som ett litet barn, Formston hade dålig syn som försämrades med tiden. Men bristen på syn hindrade honom aldrig från att surfa. Formston började sin bekantskap med vatten i tidig ålder. I en intervju nyligen delar han med sig av sin surfresa och hur han ser på världen som inte är designad för honom.

Matt Formston är säker på att åka på de stora vågorna

Surfikonen har surfat i 30 år. Hans far knuffade honom upp på vågorna när han var fem och “Jag lärde mig att känna vågen, paddla ut baksidan av ljud och känsla”, sa han. Han reste sig när han var 10. Formston gjorde allt för att möta sin rädsla och njuta av att surfa.

När han förbereder sig för den stora vågen uttryckte han sitt sinnestillstånd att han var upprymd men inte på ett “vårdslöst sätt”. Dessutom sa han: “Jag respekterar vågens fara och kraft.” Men han bekräftade, “att gå in i det med rädsla och tvekan kommer att orsaka mer risk än att gå in i det med självförtroende.”

DYK DYPARE

Formston har tränat för detta ögonblick hela sitt liv. Angående att surfa på större vågor sa han: “Jag känner att jag är redo.” Dessutom ser han det som ett ansvar att motivera andra att om han kunde åka på de stora vågorna, “visar det att allt är möjligt för personer med funktionsnedsättning.”

Formston tycker att det är lättare att surfa än att ta reda på hur världen är

För många verkar det omöjligt att surfa utan syn. Formston definierar det som att surfa i skymningen. Han tog dock lång tid på sig att “lita på att jag kunde lägga vikt på min framfot.” Han började svänga för bara cirka 10 år sedan.

Enligt Formston är världen designad utan att ta hänsyn till de utmaningar som synskadade står inför. Med hänvisning till stolpar, trappsteg och något på marken sa han: “Det finns bara faror överallt jag inte kan se.” Å andra sidan, “I havet, det finns inget av det,” och han har ingen stress över att skada sig själv eller någon annan.

Vad tycker du om Formstons syn på livet med en positiv attityd? Dela i kommentarsfältet nedan.

RELATED ARTICLES

Mest populär